Siirry pääsisältöön

Leipuri Pärnussa

Pärnussa rakennetaan koko ajan uutta ja paljon vanhaa katoaa sen alta, 23 vuotta olen tuota muutosta katsellut kesäisin. Tänään pyöräilimme paljon ja emme kaikkea etsimäämme löytäneetkään.  Yksi hyvä leipomon myymälä ja kaupat sen läheltä on nyt suljettu ja kaikki siirretty keskustaan.

Suuri osa Pärnunkin kahviloista on vanhan tyylin mukaisia ja kai turisteille suunnattuja - voit tilata pöytään kahvia ja/tai alkoholijuomia ja leivonnaiset tilataan sitten menulistalta. Muutama hyvä pagariäri tai pagarikohvik eli leipomo ja kahvila löytyy Pärnun kävelykatualueelta ja tarkemmin sen poikkikaduilta. Niin täällä kuin muuallakin Virossa eestiläiset leivonnaiset ovat aivan ihania!


Härmän kaubakeskuksessa 1-2 kilometriä ennen Pärnun vanhaa siltaa tien oikealla puolella Tallinnasta tullessa on myymälä nimeltä Unistuste kook eli unelmien kakku. Siellä myydään monenlaisia  leivontatarvikkeita, erityisen paljon edustettuna italialaiset laadukkaat Wonder Cakes tuotteet.  Ostin esimerkiksi kauniita suklaakoristeita paperipussiin pakattuna noin 3 e pussi ja erittäin hyvää pistaasi makutahnaa noin 13 e 300 g. Paljon mielenkiintoista oli tässäkin myymälässä.

Katselen muutoinkin matkoilla ruokatavarakauppojen hyllyjä -karkeista ja muualta löytyy kivoja, erilaisia koristeita leivonnaisiin.

Yksi hyvä on vielä mainittava -'Stefanoksen pitsoja ei minään kesänä voi jättää väliin - vain Italiasta saa vastaavia. Tähän paikkaan on aina jonoa, eikä varauksia oteta. Paras aika vierailla Stefanoksen luona on iltapäivisin. Lounasaika jatkuu kolmeen ja lounasaikana on tarjouksia pitsojen hinnoista - normaalihinta noin 9 e.Kommentit

Blogin suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä

Teksti päivitetty heinäkuussa 2018.

Kaikki kermat vatkataan hyvin kylmennettyinä. Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Moni luottaa vispikermoihin, jotka ovat maidon rasvaa. Vispikermoista leipurit kehuvat Lidl'n omaa, se on myös edullista käytössä. Valion vispikermaa kakuntekijät myös arvostavat. Kotimainen vispikermalla on kannattajia.

Tukusta saatava laktoositon Millac Gold myös todettu hyväksi  tuotteeksi, se tekee paksun, sakean vaahdon ja tiivistyy vähän vielä vatkaamisen jälkeenkin. Nykyisin valitsen tukusta laktoosittoman Knorr 30 kasvirasvaseoksen, sen vaahto on pehmeämpää kuin Millacin. Tukun Menu vispikerma on myös hyvää pursotettavaa - siihen voi lisätä esim ruokalusikallisen vaniljakreemijauhetta 4-10 dl:n  joukkoon vatkaukseen loppuvaiheessa > vaahto tukevoituu.

Kuohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen.

Itse käytän yleens…

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä. 

Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"  Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita, mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa. 

Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan valkuainen, jonka vaahdottaminen tuo mare…

Marenkikreemi ja vaahtokarkkikastike kukkakakussa

Kukkakakussa pohjana vaalea sokerikakkutaikina, täytteenä passionmousse ja vaniljainen vadelmamousse. Kakun päällä marenkivoikreemi tuorejuustolla ja sefiiripursotusta russian tyllilla ja ruusupursotusta voi-valkosuklaakreemillä. Olin iloinen, että tässä kakussa kaikki onnistui, vähän jäi vain  ilmakuplaa voikreemiruusuihin. Ja todella hyvin yhteen sopivat täytteet.

Vaahtokarkkikuorruteen minulle neuvoi leipuriystäväni Mervi. Laitoin kattilaan 1 1/2 dl kuohukermaa, keitin sitä miedolla lämmöllä, kunnes se hieman paksuuntui  - ehkä keittäminen ei olisi tarpeenkaan, pelkkä kuumentaminen riittäisi koska vaahtokarkit kyllä paksuntavat kerman ja minulla kastike oli suht paksua -  ja ja lisäsin 100  g  (toisella kertaa 120 g - tarkista paksuus) vaahtokarkkeja sulamaan kermaan, siirsin kattilan kylmälle levylle ja sekoitin silloin tällöin. Sekoittamista kannattaa välttää, ettei suotta synny ilmakuplia kastikkeeseen. Lisäsin pastaväriä lopuksi.
Ja tässäpä kakun vaiheet kuvasarjana. Kokoan kakut…