Uudenvuodenpäivän kahvipöytään tein pavlovan, joka ihastuttaa niin kesällä kuin talvella. Sen muotoa ja täytteitä voi vaihdella - tässä kaksikerroksisena ja täällä viinietikkalisäyksellä ja kuumalla vedellä tehty marenki ruukun malliseksi pursotettuna. Samasta linkistä löydät Pavlova kakun historiaa. Marenki, johon lisätään etikkaa ja tärkkelysjauhoa, on hyvin kestävää ja hyvin kuivuvaa. paistolämpötilan täytyy uunissa olla matala, jotta marenki ei saa ruskeaa väriä - ja paistoajan on oltava pitkä, jotta marenki ehtii kuivua sisältäkin - tahmea marenki tarttuu hampaisiin syötäessä, silläkin taitaa silti olla ystävänsä, jotka siitä pitävät sellaisenaan. Minä tahdon paistaa kuiviksi marengit.
Marenkia onkin useaa erilaista. Siitä asiaa mm. K-ruoka-sivustolla. Pavlovasta ja marengeista haluan saada kuivat ja rapeat, esim. Britakakun tai raparperipiiraan päälle tuleva marenki taas on aivan pehmeää ja se käytetään uunissa vaan sen verran, että se saa vähän väriä ( itse haluan kyllä kuivata Britakakun marenkipintaakin uunissa).
Jos et ole ennen tehnyt marenkia, kannattaa lukea onnistumisen perustiedot Kodin kuvalehden ohjeista- siellä myös hyvä marenkien ohje vain valkuaisista ja sokerista tehtynä. Aloittelija onnistuu varmemmin alla olevalla pavlovan marenkimassalla.
PAVLOVA JA RUUSUMARENGIT
Annoksesta tulee kaksi lautasen kokoista rengasta ja pellillinen pikkumarengeja
4 munanvalkuaista
2,5 dl sokeria
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl maissitärkkelystä
1 tl vanilliinisokeria
(2 tl makusiirappia, itse käytin caramel siirappia. Mausteeksi käy myös mariannerouhe, turkinpippurirouhe, makutomusokerit, joilla voi korvata osan sokerista, sitruunanmehu ym. Rouhevat aineet marengin joukossa vaikeuttavat pursottamista takertuessaan tyllien sakaroihin.)
Täyte
2 liivatetta
2 rkl sitruunanmehua
2 prk mangorahkaa
1 prk Flora vispiä
sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan
1 persimon
1 pieni persikkasäilykepurkki
päällä tomusokeria, viikunoita ja granaattiomenan siemeniä
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, mielellään yleiskoneessa ja metallikulhossa (muovikulhoon voi olla jäänyt rasvaa, joka estää vaahtoutumisen). Lisää sokeri vähän kerrallaan ja jatka vatkaamista. Lisää joukkoon etikka ja maissitärkkelys koko ajan vatkaten. Vatkaa kunnes vaahto on jäykkää.
Pursota tai nostele kahdella lusikalla vaahto kahdeksi pyöreäksi, äärireunoiltaan ruokalautasen kokoiseksi rinkulaksi leivinpaperoidulle pellille. Ohjeissa suositellaan paistolämpötilaksi 100 - 150 astetta - uunit ovat erilaisia ja marenkien kohdalla on varottava ruskistumista. Minä paistoin marengit ensin alle puoli tuntia 100 asteessa, sitten 80 asteessa. Pikkuruusut olivat uunissa kaksi tuntia, suuret ja paksummat pavlovarenkaat olivat uunissa yli 3 tuntia. Tunnustele, milloin marenki irtoaa lastalla helposti leivinpaperista, niin se on valmis. Sen jälkeen jätä marenkileivonnaiset vielä uuniin luukku suljettuna yön ajaksi, ne kuivuvat vielä jäähtyvässä uunissa. Jos marenkisi eivät ole kuivia ja rapeita tämänkään jälkeen, niin voit käynnistää uunin uudelleen 80 asteeseen ja jatkaa kuivaamista.
Jos täytät marengit ne saavat kosteutta ja pehmenevät. Tein täytteen pavlovaan aamulla ja kokosin renkaan valmiiksi ja siirsin pavlovan jääkaappiin. Maistelimme - itse asiassa neljän aikuisen ja parin lapsen voimin söimme sen kaiken kahvipöydässä iltaviiden jälkeen ja pavlova oli ihan sopivasti pehmennyttä - ei liikaa. Kotona syömme kyllä hyvillä mielin vuorokaudenkin jääkaapissa ollutta pavlovaa, mutta toki se on pehmeämpi. Kaikki säilykehedelmät ja mehukkaat ainekset kannattaa valuttaa hyvin ennen pavlovaan laittamista.
Täyte. Liota liivatteet pehmeiksi kylmässä vedessä. Sekoita mangorahkat tasaiseksi. Vaahdiota kerma. Kiehauta sitruunanmehu. Lisää liivatelehdet, joista vesi on puserrettu pois. Sekoita, kunnes liivatteet ovat täysin liuenneet. Lisää seos mangorahkaan. Kun mangoliivateseos on hetken jäähtynyt, nostele päälle kermavaahto ja sekoita. Lisää sokereita ja sitruunanmehua maun mukaan. Pursota tai nostele kermarahka pavlovarenkaan päälle.
Onko sulla ohjetta? Ihanan näköinen!
VastaaPoistaKaura, huomasithan että ohje tuli blogiin, heti kohta kyselysi jälkeen.
VastaaPoista