Siirry pääsisältöön

Pavlova trooppisella täytteellä ja marengit








Uudenvuodenpäivän kahvipöytään tein pavlovan, joka ihastuttaa niin kesällä kuin talvella. Sen muotoa ja täytteitä voi vaihdella - tässä kaksikerroksisena ja täällä viinietikkalisäyksellä ja kuumalla vedellä tehty marenki ruukun malliseksi pursotettuna. Samasta linkistä löydät Pavlova kakun historiaa. Marenki, johon lisätään etikkaa ja tärkkelysjauhoa, on hyvin kestävää ja hyvin kuivuvaa. paistolämpötilan täytyy uunissa olla matala, jotta marenki ei saa ruskeaa väriä - ja paistoajan on oltava pitkä, jotta marenki ehtii kuivua sisältäkin - tahmea marenki tarttuu hampaisiin syötäessä, silläkin taitaa silti olla ystävänsä, jotka siitä pitävät sellaisenaan. Minä tahdon paistaa kuiviksi marengit. 

Marenkia onkin useaa erilaista. Siitä asiaa mm. K-ruoka-sivustolla.  Pavlovasta ja marengeista haluan saada kuivat ja rapeat, esim. Britakakun  tai raparperipiiraan päälle tuleva marenki taas on aivan pehmeää ja se käytetään uunissa vaan sen verran, että se saa vähän väriä ( itse haluan kyllä kuivata Britakakun marenkipintaakin uunissa).

Jos et ole ennen tehnyt marenkia, kannattaa lukea onnistumisen perustiedot Kodin kuvalehden ohjeista- siellä myös hyvä marenkien ohje vain valkuaisista ja sokerista tehtynä. Aloittelija onnistuu varmemmin alla olevalla pavlovan marenkimassalla. 


PAVLOVA JA RUUSUMARENGIT


Annoksesta tulee kaksi lautasen kokoista rengasta ja pellillinen pikkumarengeja


 4 munanvalkuaista

2,5 dl sokeria

1 tl valkoviinietikkaa

1 tl maissitärkkelystä

1 tl vanilliinisokeria

(2 tl makusiirappia, itse käytin caramel siirappia. Mausteeksi käy myös mariannerouhe, turkinpippurirouhe, makutomusokerit, joilla voi korvata osan sokerista, sitruunanmehu ym. Rouhevat aineet marengin joukossa vaikeuttavat pursottamista takertuessaan tyllien sakaroihin.)

Täyte

2 liivatetta
2 rkl sitruunanmehua
2 prk mangorahkaa
1 prk Flora vispiä
sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan
1 persimon
1 pieni persikkasäilykepurkki

päällä tomusokeria, viikunoita ja granaattiomenan siemeniä


Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, mielellään yleiskoneessa ja metallikulhossa (muovikulhoon voi olla jäänyt rasvaa, joka estää vaahtoutumisen). Lisää sokeri vähän kerrallaan ja jatka vatkaamista. Lisää joukkoon etikka ja maissitärkkelys koko ajan vatkaten.  Vatkaa kunnes vaahto on jäykkää. 

Pursota tai nostele kahdella lusikalla vaahto kahdeksi pyöreäksi, äärireunoiltaan ruokalautasen kokoiseksi rinkulaksi leivinpaperoidulle pellille. Ohjeissa suositellaan paistolämpötilaksi 100 - 150 astetta - uunit ovat erilaisia ja marenkien kohdalla on varottava ruskistumista. Minä paistoin marengit ensin alle puoli tuntia 100 asteessa, sitten 80 asteessa. Pikkuruusut olivat uunissa kaksi tuntia, suuret ja paksummat pavlovarenkaat olivat uunissa yli 3 tuntia. Tunnustele, milloin marenki irtoaa lastalla helposti leivinpaperista, niin se on valmis. Sen jälkeen jätä marenkileivonnaiset vielä uuniin luukku suljettuna yön ajaksi, ne kuivuvat vielä jäähtyvässä uunissa. Jos marenkisi eivät ole kuivia ja rapeita tämänkään jälkeen, niin voit käynnistää uunin uudelleen 80 asteeseen ja jatkaa kuivaamista. 


Jos täytät marengit ne saavat kosteutta ja pehmenevät. Tein täytteen pavlovaan aamulla ja kokosin renkaan valmiiksi ja siirsin pavlovan jääkaappiin. Maistelimme - itse asiassa neljän aikuisen ja parin lapsen voimin söimme sen kaiken kahvipöydässä iltaviiden jälkeen ja pavlova oli ihan sopivasti  pehmennyttä - ei liikaa. Kotona syömme kyllä hyvillä mielin vuorokaudenkin jääkaapissa ollutta pavlovaa, mutta toki se on pehmeämpi. Kaikki säilykehedelmät ja mehukkaat ainekset kannattaa valuttaa hyvin ennen pavlovaan laittamista.

Täyte. Liota liivatteet pehmeiksi kylmässä vedessä. Sekoita mangorahkat tasaiseksi. Vaahdiota kerma. Kiehauta sitruunanmehu. Lisää liivatelehdet, joista vesi on puserrettu pois. Sekoita, kunnes liivatteet ovat täysin liuenneet. Lisää seos mangorahkaan. Kun mangoliivateseos on hetken jäähtynyt, nostele päälle kermavaahto ja sekoita. Lisää sokereita ja sitruunanmehua maun mukaan. Pursota tai nostele kermarahka pavlovarenkaan päälle.




Lisää hedelmiä, minä laitoin yhden persimonin kuutioituna ja säilykepersikkaa kermarahkan päälle. Lisää toinen marenkirengas pinnalle. Sihtaa päälle tomusokeria ja koristele.

Kommentit

  1. Onko sulla ohjetta? Ihanan näköinen!

    VastaaPoista
  2. Kaura, huomasithan että ohje tuli blogiin, heti kohta kyselysi jälkeen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...