Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin.
Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin. No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.
Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.
Maisemakahvilan raparperipiirakka:
muruseos:
8 dl vehnäjauhoja3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voisulaa
pohja:
noin 2/3 muruseoksesta
2 dl piimää tai (vanilja)jogurttia tai ranskankermaa tai kermaviiliä
1 kananmuna
päälle:
1 l raparperipaloja
2 tölkkiä rahkaa (2 x 250 g) tai 2 tlk kermaviiliä tai 2 tlk rahkajogurttia
2 dl sokeria
2 kananmunaa tai 4 keltuaista
3 tl vaniljasokeria
Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi. Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipellille.
Ripottele pohjataikinan päälle noin litra raparperipaloja- itse tykkään pehmittää niin tuoreet kuin pakasteesta otetut raparperit ja omenalohkot mikrossa ensin aivan pehmeiksi ennen piirakkaan laittamista.
Sekoita rahka, sokeri,munat ja vaniljasokeri. Kaada seos piirakan päälle. Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tämän piiraan voi syödä sellaisenaan tai tarjota vaniljajäätelön tai kastikkeen kanssa. Parasta tämä minusta on hyvin jäähtyneenä.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: