Siirry pääsisältöön

Makea juuri, Pullataikina hapanjuurella

Päivitetty 9-2024

Taikinajuuret

Juuria voisi jääkaapissa olla vain yksi, se käy kaikkeen leivontaan. Ruisjuurta vehnällä ruokkimalla voit tehdä vaalea hapanjuurileipää ja hapanjuurta rukiilla ruokkimalla saat sen käännettyä ruisleivän juureksi. Mutta... minulla on aarteenani arvokkaana oma, erikseen pidetty, alunpitäen Kainuusta oleva, työtoveriltani saamani ruisjuuri, jolla olen useita kymmeniä vuosia leiponut - ei siinä ehkä enää alkuperäisestä juuresta ole  bakteerikantaa monien ruokintojen jälkeen, mutta uskottelen niin :) itselleni. Ruisjuurtani varjelen huolella muovirasiassa jääkaapissa. Astian reunat on oltavat puhtaat ja ruisjuuren päällä pidän joko ruisjauhoja tai joskus karkeaa suolaa. ( parempi olisi lasipurkki) 

Vaalean hapanjuuren tahdon pitää erillään, ajoittain leivon enemmän, joskus taas on kuukausiakin välissä, etten käytä sitä - siksi se on jääkaapissa. Jos leipoo usein ja ruokkii juurta päivittäin, juuri voi olla huoneen lämmössäkin. Jos leipoo harvoin ja juuri on pitkään ollut jääkaapissa on tehoruokinta tarpeen, lue ohje alla. 

Ja vielä lisäksi - pullaa leipoessani teen vaalean juuren avulla makean juuren. Makeaa juurta ei tarvitse säilyttää erikseen, kun on aina vaaleaa juurta jääkaapissa. 

Ruisjuurta ja vaaleaa hapanjuurta minulla on aina myös kuivattuna, ehkä kahden vuoden välein kuivaan "varmuuskopioita" . Juurta voi myös pakastaa, ruisjuurta löytyy pakastimestakin, mutta kokemukseni mukaan se vaatii joitakin ruokintoja, ennen kuin alkaa toimia kunnolla, en siis säilytä juurta pakastimessa, siellä on vain varmuusvara. Jaan juuria sekä tuoreena että kuivattuna tarvitseville.

Juuren ruokkiminen

Ruokintojen välillä anna juuren aktiivisuuden laskea eli sen jälkeen, kun juuri on moussemainen, lähes kaksinkertainen eli aktiivinen, toimintakunnossa - anna sen vielä levätä ennen seuraavaa ruokintaa. Vaalea juurihan ruokitaan vedellä ja (luomu)vehnäjauhoilla siten, että juurta, huoneenlämpöistä vettä ja vehnäjauhoja on saman verran, eli 1 : 1 : 1 , jolloin juuri on toimintakunnossa noin 3-4 tunnissa, saattaa olla nopeamminkin. Silloin se on vähän kupliva tai moussemainen rakenteeltaan.

Jos ruokittu vaalean juuren 1:2:2, juuren aktivoitumiseen kuluu aikaa noin 8 tuntia ja 1:3:3 ruokinta sopii noin 12 tunnin odotukseen eli yön yli ruokintaan. Ruokintasuhde riippuu paitsi aikataulusta, niin siitä onko juuri nuori vai vanha ja kuinka aktiivinen ja tehokas se on toimimaan.

Jos leipoo harvemmin, kannattaa vaaleaa juurta ruokkia pari päivää ennen leivontaa tehoruokinnalla. eli 2- 3 kertaa vuorokaudessa 1:1:1, esim.  30 g juurta, vettä ja vehnäjauhoa. Jauhoissa pieni ripaus ruisjauhoa tehostaa juuren toimintaa tarvittaessa. Anna juuren laskeutua vähän  kuplimisen jälkeen, ennen kuin ruokittu uudelleen. Ja sitten viimeinen ruokinta suuremmalla jauhojen ja veden suhteella, jolloin juuren aktivoituminen vie pitempään.

Pullaa voi leipoa  vaalealla hapanjuurella, jota ruokitaan 2-3 kertaa ennen leipomista ja ainakin viimeisellä kerralla alla olevalla makean juuren ohjeella. Vaalea hapanjuuri tuo hieman happamuutta pullataikinaan, vaikka sitä ruokkisit useamman kerran ennen pullataikinan valmistamista. 



Makean juuren valmistat hapanjuuritaikinasta lisäämällä sokeria 30 prosenttia jauhojen määrästä, suhde voi olla muukin, minulla toimii näin : 

Pullataikinan juuri 

50 g juurta
100 g vettä
30 g sokeria
100 g vehnäjauhoja


Pullataikinan valmistukseen hapanjuurella on useita ohjeita, täällä minun ohjeeni, jolla leivon. Valmistan taikinan 2-3 kertaa kohotetulla vaalealla hapanjuurella tai makealla juurella yhden päivän aikana ja kohotan pullia pitkään, yli yönkin. En tiedä johtuuko pitkä kohotusaika juurestani vai siitä, että olen tarkka pullien kohotuksesta - taikinan pitää olla minulle pehmeää ja kohotusajan riittävän pitkä, jotta pullista tulee pehmeitä ja kuohkeita. 

Kommentit

  1. Kiitos tuosta pullanjuurivinkistä. Olen ihan aloittelija tässä juurileivonnassa ja kysyisinkin, miten sitten jatkossa toimitaan, kun otetaan tuo pullajuuri jääkaapista käyttöön. Ruokitaanko se siinä vaiheessa normaalisti esim 1:1:1 jauhoilla ja vedellä ilman tuota sokeria? Eli sokeria käytetään vain kerran, että saadaan tehtyä toi pullajuuri?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys, kyllä minä lisään makeaan juureen sokeria joka ruokinnassa, en pidä happamen mausta pullissa. Eli yksi juuri jääkaapissa - en tavallisesti pidä makeaa siellä erikseen, mutta voi olla, jos leivot usein.

      Ennen pullataikinan valmistamista ruokien juuren makeana sokerin kera useamman kerran.


      Tuo suhde riippuu siitä, kuinka nopeasti tahdot juuren aktivoituvan. Lämmin neste ja suurempi veden ja jauhojen määrä ja useampi ruokinta vähentää happamuutta.

      Pullataikinan voi tehdä monella tavalla, myös pienen juuren menetelmällä tai kohottamalla taikinaa yön yli ja leipomalla ja paistamalla aamulla.

      Blogistani löydät lisätietoa haulla "paivileipoo hapanjuuri pullat" ja Hapanjuurileivän peruskurssilla selkeästi perusasiat ja muutakin

      https://www.paivileipoo.com/hapanjuurileivan-kurssi

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja