Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on syyskuu, 2018.

Punajuuripitsa

Yön yli kohotettu pitsapohja on parasta! Täytteet voivat vaihdella, tässä täytteenä punajuurta, tämä oli hyvää, mutta suurin suosikkini on perunatäyte , jonka ohje löytyy täältä. Punajuuren ystäville alla olevassa ohjeessa   punajuuripitsaa. Tavallisen, kylmässä yön yli kohotetun pitsapohjan päälle tehdään pesto, jossa ruukku basilikaa, desi rypsiöljyä ja desi suolapähkinöitä ja yksi valkosipulinkynsi. Sen päälle keitetyt, viipaloidut punajuuret ja mozzarellaa, karamellisoitua punasipulia, pikkutomaatteja ja oreganoa. Tämä oli herkullista! Ohje löytyy  Kodin kuvalehdestä syyskuu 2018.  Alla oma sovellukseni ohjeesta. Yön yli kohonnut taikina on rapeakuorisen pitsan salaisuus. Ohjeesta tulee pellillinen tai 2 pikkupitsaa. Jos taikinaa jää yli, neuvoi ystäväni pakastamaan sen -sulatus jääkaapissa yön yli ja uutta pitsaa tekemään! Minä teen tavallisesti ylijäämätaikinasta sämpylöitä - nakkaan taikinakeot vain uunipellille kohoamaan.  Punajuuri-mozzarellapitsa Taikina

Omenapiirakka kinuskimantelitoscalla hunnutettuna

Syksyn aika on upeaa väriloiston ja sadonkorjuun juhlaa - myös leivonnassa. Kävin poimimassa omenoita tyttären puutarhasta ja tein omenapiirakan jääkaapissa odottaneesta turkkilaisesta jogurtista. Oikeastaan laitoin osan sitä ja osan maustamatonta jogurttia litran purkista, koska turkkilaisessa jogurtissa on noin 10 grammaa rasvaa desissä - tulisi vähän turhan tuhti pohja piiraaseen.  Turkkilainen jogurtti on koostumukseltaan kermainen, kreikkalainen taas happamempi ja kiinteämpi - sitä käytän kakun täytemousseihin. Rasvaa on molemmissa tuo 10 g desissä. Päivän suositeltu rasva-annos on naisilla 60 g ja miehillä 80 g ja senkin pitäisi olla mielellään kasvirasvaa, eikä verisuonia tukkivaa eläinrasvaa.    Aikomukseni oli ensin vaahdottaa vatkautuva vaniljakastike piiraan seuraksi, mutta innostuin tekemään sen päälle vielä kinuskimantelitoscan, jota käytän sekä omena- että raparperileivonnaisissa satunnaisesti. Ja tiedättehän mitä siitä syntyy - kinuskin ja ome

Suklaaviikunakakku jäädytettynä tai suklaaviikunamoussekakku gluteeniton ja laktoositon

Suklaaviikunakakku jäädytettynä noin 18 sentin vuokaan Pohja  2 valkuaista ripaus suolaa  2 dl sokeria 25 g rouhittua pekaanipähkinää tai cashewpähkinää tai saksanpähkinää Suklaamousse 150 g Brunbergin laktoositonta suklaata (tai 120 g valkosuklaata) 1 rkl vahvaa kahvia 1 -2 kananmunaa 1/4 tl appelsiinin kuoriraastetta 2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta ( 1 tl vaniljasokeria) Koristeeksi Paloiteltuja viikunoita ( syötävissä kokonaan, kuori ja siemenetkin) kuivattua vadelmarouhetta tai muuta marjajauhetta Pohja : vaahdota valkuaiset suolan kera, lisää vaahtoon sokeri vähän kerrallaan samalla vatkaten. Kääntele lopuksi lastalla joukkoon pähkinärouhe. Levitä taikina vuokaspraylla voidellun ja pohjastaan leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Paista uunissa 150 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pohja on kuiva ja päältä vähän rapea. Anna jäähtyä. Täytemousse : Keitä kahvi. Sulata suklaa matalalla teholla mikrossa muoviastia

Naurisrieskat

Nauriit ovat ihana aines syksyn leipiin. Olen monena syksynä leiponut hiivalla kohotettuja naurisleipiä , tänä syksynä hapanjuurella kohotettua naurisleipää ja nyt kokeilein ensimmäistä kertaa naurisrieskaa perunarieskan tavoin ,jauhoina vain ohrajauhojen tilalla ruisjauhot - ruis sopii erinomaisesti nauriin makuun. Maistakaapa myös tosi herkullisia  naurispiiraitani, jotka tein laiskasti valmiiseen ruistaikinaan - että on maut kohdallaan! Naurisrieska 500 g naurista (keitä viipaleina ja soseuta pienen vesitilkan kanssa, saat noin 4-5 dl sosetta) 1 tl suolaa 1 1/2  dl maustamatonta jogurttia 1/2 dl öljyä  3 dl ruisjauhoja 3 -4 dl vehnäjauhoja Kuori nauriit ja leikkaa viipaleiksi. Laita kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ja keitä pehmeiksi. Kaada vesi pois, jätä vähän pohjalle. Soseuta nauriit.   Sekoita muut ainekset jäähtyneen naurissoseen joukkoon. Jos taikina on kovasti löysää, voit lisätä vehnäjauhoa. Nostele taikinasta isolla lusikalla leivin

Hapanjuurileipää

Tämä hapanjuurileivonta on niin vienyt minut mukanaan. Kokeilen erilaisia taikinoita ja innolla odotan töistä kotiin pääsyä, että pääsen laittamaan edellisenä iltana jääkaappiin säilötyt leivät paistumaan. Näiden mietoon  hapanimelään makuun kun tottuu, ei kaupan leipää enää usein kaipaakaan. Kokeilin ensimmäistä kertaa myös munkkien kohottamista hapanjuurella. 100 g hapanjuurta  kohotti 3 desin nestemäärällä tehdyn taikinan hyvin. Jätin taikinan vaan liian pehmeäksi, joten muotoilu ja paistaminen oli hankalaa. Munkkien maku oli täyteläisen ihana.

Laktoositon, gluteeniton omenakakku

Gluteeniton ja laktoositon kakkupohja 20 cm:n vuokaan 4 munaa  2 dl sokeria 2 dl Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 1/2 dl perunajauhoja 1/2 dl kaakaota Sprayaa kakkuvuoka vuokaspraylla, laita kuitenkin pohjalle ensin leivinpaperi,  lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään - leivoin ilman leivinjauhetta kakkupohjan, kuten yleensä teenkin. Vaahdota munat ja sokeri valkoiseksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää lastalla nostellen jauhot sihdin läpi. Paista, kunnes tikulla kokeillen ei keskeltä tartu taikinaa tikkuun.  Pudota kakkuvuokaa kuumana parikymmentä senttiä, tämä parantaa rakennetta. Anna jäähtyä hetki, irroittele reunoilta veitsellä ja kumoa ympäri ritilän päälle, jäähdytä niin, että kakkuvuoka saa olla vielä hetken paikoillaan.  Anna kakkupohjan jäähtyä seuraavaan päivään, leikkaa sitten ohuiksi levyiksi kakkusahalla. Kakku kootaan ylösalaisin vuokaan, ensin pohjalle leivinpaperi -voi olla sama kuin paistaessa - ja r

Ruisleipä, reikäleipä, hapanleipä

Alkuperäinen kirjoitus vuodelta 2018, päivitetty 2024 Heips pitkästä  aikaa! Mitä enemmän leivon, sen vähemmän ehdin blogiin kirjoittaa, vaikka itsellenikin blogini toimii reseptipankkina. Tänään leivoin hapanleipää - käytössäni on vanha Kainuusta peräisin oleva juuri, jota mielelläni olen jakanut tarvitseville. Juureen liittyy kirjoituskoneella kirjoitettu ohjepaperi, jossa kerrotaan, mistä juuri on alkunsa saanut. Toki juuri muuttuu jonkin verran leivonnan myötä, mutta arvostan tätäkin historiaa, minä historian rakastaja :). Olen leiponut hapanleipää jo varmaan kolme vuosikymmentä, mutta uskotteko, en koskaan limppua!! ja hyvin harvoin reikäleipää - teen tavallisesti pyöreitä pikkuleipäsiä, pakastan ne ja otan yksitellen sulamaan. Kotona leivottu ruisleipä on minulle jokapäiväistä syötävää. Tänään tein kuitenkin pyöreitä reikäleipiä, sillä ne tekivät hyvin kauppansa Pop up kahvilassamme syyskuussa ja leivoin enemmän kerralla tänään, niin isot leivät tulivat sukkelaan.