Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on heinäkuu, 2024.

Makea galette

Galette tarkoittaa p ellillä paistettavaa ranskalaista avopiirakkaa, jossa taikina kaulitaan ja taitetaan osittain täytteen päälle. Galetten pohjataikina on rapea ja ulkonäkö röpelöinen. Pohjataikina valmistetaan joko nyppimällä ainekset tai laittamalla ne monitoimikoneeseen ja sekoittamalla kevyesti. Taikinan on hyvä antaa levätä kylmässä ensin puolisen tuntia, siten se on helpompi kaulia ja kylmäkäisttely edistää taikinan rapeutta. Galetten täyte voi olla makea tai suolainen, mutta se ei saa olla liian kostea, koska piiras paistetaan uunipellillä ilman piirakkavuoan reunoja.   Munamaitoa ei yleensä käytetä täytteessä, vaan vähän kosteutta piiraaseen voi lisätä esim. juustoilla tai tuorejuustolla .  Marjagalette Pohja 125 g voita tai margariinia 3,5 dl vehnäjauhoja ( voit korvata desin jollain täysjyväjauholla tai spelttijauholla.)  2 rkl sokeria 1 tl  leivinjauhetta tai ruokasoodaa ripaus suolaa 2 rkl kylmää vettä 1 dl ranskankermaa tai kermaviiliä tai kreikkalaista jogurttia Voitelu

Lapsuusmuistojen mustikkapiirakka, mustikkamurupiirakka

  Mustikkapiirakka Pohja 100 g margariinia tai voita 1 dl sokeria 1 kananmunaa 1 1/2 dl vehnäjauhoja 1 dl perunajauhoja 1 tl leivinjauhetta 1 tl vaniljasokeria Töyte  5 dl mustikoita 2 rkl hillo ja marmeladisokeria TAI 3 rkl sokeria +2 tl perunajauhoja Voitele ja jauhota noin 20-22 cm halkaisijaltaan piirasvuoka tai sprayaa se vuokaspraylla.  Tee suurempaa vuokaa varten 1,5 - kertainen annos.  Kolminkertaisella ohjeella saa kaksi piirakkaa ja muruseoksen esim. 24 cm ja 28 cm vuokiin.  Vatkaa sähkövatkaimella pehmeä margariini ja sokeri, lisää yksi kananmuna vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään hyvin ja lisää taikinaan, halutessasi sihdaten, jolloin vältät perunajauhokokkareet. Sekoita lastalla ja mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty.  Voit käyttää koko jauhomäärä vain vehnäjauhoa tai korvata perunajauhon ruisjauhoilla tai graham tai spelttijauhoilla.  Osa marjoista voi olla vadelmia.  Painele taikina jauhojen avulla piirasvuoan reunoille ja pohjalle, ripottele vehn

Pistaasijäätelö, vaniljajäätelö punaherukkaraidoin ja vadelma-lakujäätelö

Jäätelö on helppo valmistaa kotona, tarvitset vain sähkövatkaimen tai yleiskoneen. Kuinka monta kertaa olenkaan kuullut "tämä on maailman parasta jäätelöä!" Jäätelön perusohje   * Vatkaa 200 g tuorejuustoa maustamatonta tai vaniljaa 1 prk kondensoitua maitoa yhteen * lisää 6-7 dl vispikermaa ja vatkaa pehmeäksi vaahdoksi. Mukaan maun mukaan sokeria, vanilliini-tai vaniljasokeria, hipsu suolaa taittamaan  makeutta ja sitten muut makuaineet. Voit lisätä 1-2 tl glukoosisiirappia estämään liikaa kovettumista, mutta ei ole välttämätön. Pakasta ja nauti ❤️ Pistaasijäätelö Lisää yllä olevaan jäätelö ohjeeseen  25-50  g rouhittua pistaasi pähkinää (suolattukin käy) ja pistaasitahnaa 4 tl tai maun mukaan. Voit lisätä myös vihreää elintarvikeväriä. Pistaasitahnaa saa joistain verkkokaupoista tai Virosta esim. Gemossista, mutta olen sitä tehnyt itsekin valmiiksi kuorituista pistaasipähkinöistä Dr. Sugar ohjeella Vaniljajäätelö punaherukkaraidoin Keitä 100 g pakastepunaherukkaa ja 40 g h

Syötävät kukat ja yrtit

Laventeli 🌱🌷 Syötäviä kukkia ja yrttejä kannattaa kerätä aamuaikaan kuivalla säällä puhtaista paikoista, ei tietenkään autoteiden läheltä tai pölylle alttiista paikoista. Kotipihassa syötäviä kukkia  ja yrttejä kukkia kasvatettaessa pitää pyrkiä luomutuotantoon, valittava siis lannoitteet ja torjuntatavat sen mukaan. Kukat ja yrtit huuhdellaan viileällä vedellä ja ravistetaan tai kuivataan talouspaperin päällä. 🌱🌾 Syötäviä kukkia ja yrttejä voi kuivattaa huoneen lämmössä tai vähän lämpimämmässä, mielellään pimeässä paikassa, jos mahdollista, pieniksi kimpuiksi sidottuina ja esim. pyykkipojalla naruun kiinnitettynä. 🌱🪻Kasvikuivuri on kätevä kukkien, yrttien, sienien ja hedelmien kuivattamiseen, mansikoitakin olen yrittänyt kuivata. Lämpötilan säätöä on harjoiteltava, itse käytän keskilämpöä. 🌱🌼 Syötäviä kukkia ja varsia ja lehtiä voi kuivata myös 2 leivinpaperin välissä painon alla - näinkin niistä saa kauniita kakun koristeita.  🌱🥀 Tuoreita syötäviä kukkia ja yrttejä voi käyt

Tomaatti-vuohenputkipiiras

Tässä tuleekin todellisen yllätyspiiraan resepti. Tein piirakan, jossa on mukana vuohenputken lehtiä. Edellisessä kodissani pääsin eroon vuohenputkista kovan työn kanssa, nykyisessä kodissani niitä on ympäröivässä luonnossa niin paljon, että taistelu olisi turhaa. Nauroin joskus, kun vuohenputkia alettiin mainostaa ja myydä syötävänä salaattina, että kun tätä alkaisin myymään, tulisin rikkaaksi :)  Vuohenputkien kitkeminen on minulle tavallista ja tuttua kesäpuuhaa, niissä on sellainen tuoksu, että sen ajatteleminenkin on estänyt minua kokeilemasta vuohenputkia ruoanlaitossa. Vuohenputki leviää valkoisen rihmajuuriston avulla.  Vuohenputki on ehkä tavallisin pihoissa rikkaruohoksi koettu lajike. MUTTA :::. ihana Himoleipuri blogggaaja sai minut kiinnostumaan!! Himoleipurin ohjeet ovat gluteenittomia. Monet tavalliset ohjeet voit muuttaa gluteenittomiksi vaihtamalla jauhot ja käyttämällä samoja määriä, myös kaurahiutaleiden pitää olla gluteenittomissa tiloissa valmistettuja. Hiutaleet v