Galette tarkoittaa p ellillä paistettavaa ranskalaista avopiirakkaa, jossa taikina kaulitaan ja taitetaan osittain täytteen päälle. Galetten pohjataikina on rapea ja ulkonäkö röpelöinen. Pohjataikina valmistetaan joko nyppimällä ainekset tai laittamalla ne monitoimikoneeseen ja sekoittamalla kevyesti. Taikinan on hyvä antaa levätä kylmässä ensin puolisen tuntia, siten se on helpompi kaulia ja kylmäkäisttely edistää taikinan rapeutta. Galetten täyte voi olla makea tai suolainen, mutta se ei saa olla liian kostea, koska piiras paistetaan uunipellillä ilman piirakkavuoan reunoja. Munamaitoa ei yleensä käytetä täytteessä, vaan vähän kosteutta piiraaseen voi lisätä esim. juustoilla tai tuorejuustolla . Marjagalette Pohja 125 g voita tai margariinia 3,5 dl vehnäjauhoja ( voit korvata desin jollain täysjyväjauholla tai spelttijauholla.) 2 rkl sokeria 1 tl leivinjauhetta tai ruokasoodaa ripaus suolaa 2 rkl kylmää vettä 1 dl ranskankermaa tai kermaviiliä tai kreikkalaista jogurttia Voitelu