Tortilla on ohut leipä, joka täytettynä on joko fajitas tai burritos - nimitykset ei arkikielessämme ole niin selkeät. Tarkemmin asiasta kerrotaan linkissä . Litteä leipä, jauhojen ja veden seos, on eri puolilla maailmaa perinneruokaa, esiintyen eri nimillä. Intiassa ja Nepalissa sen muunnos on chapatileipä tai naanleipä, Israelissa matsa, Kiinassa po bi tai bing. Turkissa ja Kreikassa on tarjolla lavash, Etiopiassa injer, Norjassa flatbrød ja meillä rieska tai karjalanpiirakan kuori, Meksikossa tortilla. Tortillat voi valmistaa pelkällä vehnäjauholla - vaalealla puolikarkealla ydinjauholla tai nykyään saa kaupastakin täysjyvävehnällä tehtyjä kuoria. Tortillataikinassa voi olla myös vehnäjauhon ja maissijauhon seos (ei tarkoita maissitärkkelysjauhoa). Vehnäjauhon gluteeni on tarpeen taikinan koossa pysymiseksi, pelkillä maissijauhoilla en onnistunut, ehkä Meksikossa osaavat ? Maissijauhona olen aina käyttänyt keltaista karkeaa maissijauhoja - nykyään saa joistain etnisistä kaupoista m