Tämä on yksi suosikeistani- niiin hyvää italialaista leipää. FOCACCIA on vaalea leipä, jonka päällä on esim. mausteita, oliiviöljyä, kuivattua tomaattia ja oliiveja.Nimi tulee antiikin roomalaisten leivästä nimeltä panius focacius eli tulisijassa, ilman uunia paistettu leipä (lat. focus=uuni). Italialaisille kyse on aivan tavallisesta leivästä. Kun leivän päälle laitetaan erilaisia aineksia, se alkaa muistuttaa pizzaa. Focaccia-leipä on sittemmin levinnyt etelään ja tullut vuoden 1000 paikkeilla suosituksi Napolissa, jossa siitä käytettiin nimeä picea . Etelä-Ranskassa nimi on fouace. Nykyisin on meillä monia erilaisia foccacia-ohjeita, itse pidän kovasti tästä alunperin Valion julkaisemasta ohjeesta, jota olen muunnellut omaan makuuni. Foccacia (pellillinen) Pitsapohja: 4 dl kädenlämpöistä vettä 1 pkt hiivaa ½ tl suolaa ½ dl oliiviöljyä hiivaleipävehnäjauhoja ja vehnäjauhoja Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. lisää muut aineet puuhaaru