Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on helmikuu, 2017.

Donitsit

Donitseissa oli kyllä nyt maku kohdallaan!, mutta päällinen jäi liian läpikuultavaksi - käytin ulkolaisia  valkosuklaan makuisia nappeja siinä. Kirjoitan blogiin kolme hyvää päällisohjetta - vaaleanpunainen kuorrutus onkin tehty Candy meltseillä ja on onnistuneempi väriltään. Jatkuvaa oppimista tämä leivonta on. Alla olevaa ohjetta olen tehnyt vain sekoittamalla tai munat ja sokerin vaahdottamalla, jolloin tulos on vähän kuohkeampi. Tänään sekoitin ainekset. Olen paistanut tällä ohjeella tehtyjä donitseja öljyssä, mutta nyt omistan donitsipellit ja teen donitseja uunissa. Donitsit 12 kpl 1/2 dl rypsiöljyä 1,5 dl maustamatonta jogurttia tai piimää tai kermaviiliä tai hapanta kermaa 1 kananmuna 3/4 dl sokeria 1/4 tl suolaa 3 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1/4 tl ruokasoodaa 1 tl vanilliinisokeria tai hyvin pestyn sitruunan kuorta raastettuna Sekoita ainekset keskenään kuitenkin viimeisenä kuivat aineet ja sekoita mahdollisimman vähän jauhoja l

Halvaa ja vadelmaa - virolainen keksikakku

Muistan, kuinka lapsuudessani kiersi kodista toiseen suklainen  keksikakun ohje, mutta sen nimeä en muista. Taisi olla muuten REX-kakku???? Eestissä tutustuin uudelleen keksikakkuihin, joista tunnetuin on Kirju koer, sitäkin aion joku päivä kokeilla, se on vähän Rocky roadsin tyylinen. Talviloman kunniaksi aloin toteuttamaan virolaisen kuuluisan ruokatoimittajan Lia Virkuksen leivonnaisohjeita. Minulla on Lian kirjoja sekä eestiksi että suomen kielellä. Viimeisin hankintani on näet Enden ja Virkuksen kirja Verrattomat kakut sekä muita leivonnaisia, tämän kurjan alkuperäispainos eestin kielisenä on vuodelta 2012, suomennettu se on kolme vuotta myöhemmin. Verrattomat kakut kirjassa on on yli 10 keksikakkua ohjeineen. Lue lisää Lian rakkaudesta leivontaan Suomi-Eesti kulttuuriyhteistyötä hoitavan   Tuglas-seuran sivuilta . Tein kakun 16 sentin vuokaan, mutta se voisi olla parempi tehdä suurempaan noin 20 sentin vuokaan, jolloin tuo täytemassa jää ohuemmaksi ja marjoje

Kaksi torttua samasta taikinasta - sitruunamarenkitorttu ja Tuuloman torttu eli mokkapalat vaalealla pohjalla

Nämä tortut syntyivät nopeasti, kun voitelin kaksi voitelin kaksi vuokaa vuokaspraylla - tai voitelu ja jauhotus, tein yhden taikinan, paistoin tortut kiertoilmauunissa yhtä aikaa ja tein kaksi täytettä. Tahdoin kokeilla uutta korkeaa irtopohjasydänvuokaani, siitä lähti idea. Ja maistoin Anemonen  tekeleet -blogin kirjoittajan luona ihanaa mokkapalapiirasta turkooseilla lakukoristeilla ja pehmeällä, makoisalla piiraspohjalla - sitäkin oli pakko saada kotona lisää! Anemonelta voit tilata kauneimmat kortit! Herkullinen marenkipäällinen jää valkoiseksi ja paistuu ihanan rapeaksi lämpötilaa ja aikaa säätelemällä, ohjeet alla. Makoisa pehmeä torttutaikina  kahteen piirasvuokaan tai irtopohjavuokaan 4 munaa 1 1/2 dl sokeria 2 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1 tl vaniljasokeria 200 g margariinia sulatettuna Voitele ja tarvittaessa korppujauhota vuo'at. Sulata ja jäähdytä margariini. Vaahdota kananmunat ja sokeri suureksi valkois

Pitaleivät ja kebabliha Mättömestarin tapaan

Pitaleivät... mitä ihania täytteitä näihin voisikaan tehdä. Meillä tehtiin pojan toivomuksesta kebabmättölihaa samana iltana. PITALEIVÄT 8 kappaletta 3 dl vettä 1/2-1 tl suolaa 25 g hiivaa 2 rkl oliiviöljyä noin 1 1/2 dl durumvehnäjauhoja (tai vehnäjauhoja) noin 2 dl hiivaleipävehnäjauhoja Sekoita veteen hiiva, suola ja öljy. Alusta joukkoon vähitellen jauhoja sen verran, että taikina irtoaa pehmeänä pallona kulhon laidoista. Anna kohota kunnes taikina on kaksinkertainen. Jaa taikina 8 osaan ja kauli ohuiksi leipäsiksi. Anna kohota liinan alla puoli tuntia. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kuumenna samalla uunissa peltiä. Nosta pitaleivät kuumalle pellille leivinpaperin päälle  -pellin kuumennus ei ole välttämätöntä, mutta matkii vähän kiviuunin pohjan kuumuutta :). Paista pitaleipiä kunnes ne ovat nousseet pallukoiksi ja ovat vaalean ruskeat ja kypsiä, noin viitisen minuuttia riittää. Leikkaa pussin tavoin auki toisesta päästään. Jos et tarjoa leipiä heti, säilytä

Synttärikakku geishamoussella liivatteeton

Tämän kakun tarina on vähän erikoinen. Valmistusohje löytyy täältä, devils food cake .  Tämän 15-senttisen  kakun pohja oli ohut, joten laitoin paksummat täytekerrokset. Lisäsin täytemassaan laskiaispullista jäänyttä mantelimassakermaa, jossa oli mukana Sallisen vaniljakreemijauhetta - se hyydytti täytettä valkosuklaan apuna. Myös Daim toimii hyvin kakkutäytteessä eli Geishan voisi korvata sillä. Toki liivatettakin voi käyttää, mutta se ei ole tarpeen, koska valkosuklaata 100-150 grammaa jähmettää kyllä kakun täytteen, jossa on 1 purkki Flora vispiä ja 100 g tuorejuustoa. Myös tuorejuuston määrää suhteessa lisäämällä tai käyttämällä vaniljakreemijauhetta kermavaahdon joukossa saa täytekakun täytteen jähmeäksi ilman liivatetta. Kakkupohja oli ohut, joten tein paksummat täytekerrokset. Koska pakastin kakun, täyte hyytyi hvyin paikoilleen.  Minun piti ottaa kakku sulamaan edellisenä iltana jääkaappiin, mutta unohdin - eipä sitten auttanut muu, kuin laittaa sulatustehol

Laskiaispullat kinuskikermavaahdolla ja dallaspullat ja diplomaattikreemi

Leivoin tänä vuonna monien muiden tavoin laskiaispullat tuutin muotoon, ne olivat herkullisia ja helpompi syödä - menekkiä olisi ollut enemmänkin, mitä leivoin! Tein 6 desin taikinan ja puolet siitä leivoin laskiaispulliksi, puolet dallaspulliksi - kumpaakaan en ole ennen tehnyt ja kokeilin dallaspulliin ihaa omaa täytetohjetta - netissä niitä oli enemmän ja vähemmän samanlaisia. Laskiaispullat leivoin Eestistä ostamani metallisuppiloiden päälle, mutta moni on itse tehnyt suppilot folionyyteistä ja hyvin toimii sekin. Voitelin suppilot nestemäisellä margariinilla, ennen kuin juoksutin pullataikinanauhaa päälle. Hyvin ne irtosivat pois paistamisen ja pullien jäähtymisen jälkeen. Alla ohje kokonaan. Laskiaispullat ja dallaspullat  6 dl maitoa 1  kananmuna 2 dl sokeria 1 tl kardemummaa 1 tl  suolaa 2 pussia  kuivahiivaa tai 50 g tuorehiivaa noin 15 dl eli noin puoli pussillista 1,1 kg  vehnäjauhoja - ÄLÄ MITTAA! 200 g margariinia tai 2 dl juoksev

Syntisen hyvä suklaakakku eli devils food cake liivatteeton

Ohje tulossa Tämän suklaakakun Devils Food Cake ohjeen löysin Pienet herkkusuut blogista nimellä Syntisen hyvä suklaakakku - ja olihan sitä pakko kokeilla ja muuntelinkin ohjetta vähän. Kakku on suklainen, mutta ei ollenkaan liian makea. Itse enää kovinkaan suklaaleivonnaisten suuri ystävä ole, mutta tämä oli todella hyvää!! Kakkua maistoi useampi ja kommentit olivat makua kiittäviä :) . Geisha on ollut aina lempisuklaani ja täytteessä sitä onkin - tykkään enemmän perinteisestä kuin uudesta tummasta Geishasta, mutta kumpikin käy tähän.  Tein kaksinkertaisen ohjeen eli kaksi kakkua, toinen oli noin 20 senttinen, toinen noin 15 senttinen. Koska pieni pohja jäi ohueksi, tein siihen runsaammat, paksut täytekerrokset. Pienemmän kakun pakastin täytettynä, kuva valmiista kakusta löytyy täältä. Syntisen hyvä suklaakakku (halkaisijaltaan n. 15-18 cm ) Kostea Devil`s food cake - kakkupohja 1 dl tummaa makeuttamatonta kaakaojauhetta 2 dl tummaa muscovadosokeria

Lakritsi-suklaa-sitruunakakku

Lakritsi-suklaa-sitruunakakku on hyvän makuinen kuivakakku, jonka paistoin tähden mallisessa vuoassa ja kuorrutin kerma-lakuseoksella ja koristelin lakritsan makuisilla karkeilla. Toki tähän kakkuun olisi voinut käyttää täytteenäkin tuota kuorrutetta, joka maistuikin tosi hyvältä, se ei ollut liian lakritsainen, mutta maun voimakkuutta on helppo säätää mieleisekseen. Tarkoitukseni oli kokeilla Valion uutta lakritsi-sitruunarahkaa, mutta kun maistoin sitä sellaisenaan, en rohjennutkaan laittaa sitä kovin paljon täytteeseen -rahkan maku jakaa mielipiteitä, toiset tykkäävät kovasti, toiset eivät. Kakun pohjan tein Valion ohjeella , päällisen ohjeen tein itse.  LAKRITSI-SUKLAAKAKKU 1 prk   maustettua rahkaa sitruunainen lakritsi 125 g    margariinia 1,5 dl    sokeria 4     munaa 2 ½  dl    vehnäjauhoja 150  g    leivontasuklaata 3  rkl    kaakaojauhetta 2  tl    leivinjauhetta 2  tl    vaniljasokeria Jäähtyneen kakun pinnalle  3 dl kermaa tai Flora v

Kalastajan torttu

Tämä ihana kylmäsavulohimoussekakku on ollut perheemme monissa juhlatarjoiluissa mukana. Ohje on alunperin Sunnuntain eli nykyään Raision - ja ohje on vähän käytössäni muuntunut. Toinen hyvä savukalamoussekakkuohje  löytyy Valiolta, se on blogissani täällä . Ja saaristolaisleivän muruista on tehty pohja lohimoussekakkuun tässä ohjeessa.    Mutta pisimpään perheen herkkuohjeena on ollut tämä alla oleva kalastajan torttu. Kalastajan juustotorttu 12:lle hengelle Pohja 100 g  Sunnuntai Leivontamargariinia 200 g  hapankorppuja   1/2 dl maitoa Täyte:  6  liivatelehteä  (minä käytän tukun isoa 4 gramman  Meiran liivatelehteä, pieniä liivatelehtiä voisi olla 6-7 kpl) 1 dl sitruunamehua 3 dl  kurkkua pieninä kuutioina   2 rkl ruohosipulia tuoretta tai pakastettua (tai kevätsipulia tai purjoa )   1 dl - 1 1/2 dl  tilliä hienonnettuna   250 g  kylmäsavustettua kirjolohta   200 g ruohosipulituorejuustoa 200 g maustamatonta tuorejuustoa 4 dl kermaa F