Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on heinäkuu, 2021.

Mamman marjapiirakka, mustikkapiirakka kermaviilitäytteellä

Ensimmäisistä itse kerätyistä mustikoista teimme mökillä toiveiden mukaan  perinteistä Mamman marjapiirakkaa. Tätä piirasta leipoivat suvun naiset, myös äitini ja anoppini ja naapurit nuoruudessani.  Tein kuvaan mökillä kaksi piirasta, alla olevan pohjan kaksinkertaisena ja täytteen kolminkertaisena. Ohje alla on yhteen piirasvuokaan.   Yhden piirakan taikinaan tuli Pohja  100 g margariinia  1/2 dl sokeria  1 muna  2 1/2 dl jauhoja, joista esim. 1 dl voi olla kaurahiutaleita tai kauranleseitä tai grahamjauhoja 1 tl leivinjauhetta 2 tl vanilliinisokeria. Voitele piirasvuoka. Sekoita sähkövatkaimella pehmeä margariini ha sokeri, lisää joukkoon muna ja vatkaa hetki. Lisää kädin lastalla jauhot, sekoita.  Täytteeseen käy kermaviili, ranskankerma, jogurtti, vaniljatuorejuusto tai vaniljarahka. Näitä voi sekoittaakin ja ei haittaa, vaikka parasta ennen päivä olisi jo vanha, kunhan tuote silmin havaiten on kunnossa.  Täytteessä 1 muna hyydyttää 2dl maitotuotetta ja munan voi korvata 2 tl vehn

Makusiirapit voit helposti tehdä itse

Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .   Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja sii

Kirsikkahillo ja karviaishillo

Kirsikkahillon ohje löytyy täältä , voit käyttää hapankirsikkaa, makeaa kirsikkaa tai suklaakirsikkaa.  Karviaishillon tein punaisista karviaisista niin, että niitä ei tarvinnut puhdistaa eli kyse oli nopeasta työtavasta :) Karviaisten maku on kirpakka, niistä saa ihanaa piirakkaa murotaikinapohjalle tai karviaissose käy pakastettuna tai hilloksi tehtynä aamupuuron silmäksi. Mieheni keräsi tänä vuonna karviaiset mustikkaharalla, jolloin pensaan piikit eivät pistele ja pensaat saa tyhjiksi mukavammassa työasennossa. Halutessaan marjat voi huuhdella, minä en koe tarvetta huuhdella oman puutarhan karviaisia.  Keräsimme marjat tarkoituksella siinä vaiheessa, kun osa karviaisista oli vielä raakoja - ne sisältävät pektiiniä, joka hyydyttää - samaa pektiiniä on hillosokerissa. Pektiiniä on paljon raaoissa kuorimarjoissa sekä omenoissa ja sitrushedelmissä. Marjojen kypsyessä niiden pektiinipitoisuus laskee. Mansikoissa, vadelmissa, kirsikoissa ja mustikoissa ei ole juur