Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on helmikuu, 2018.

Kulebjaka eli venäläinen kalapiiras

Meillä meni nyt lomasuunnitelmat mönkään, kun sairastuimme kovaan yskään ja kipuilemme muutoinkin - haaveet jokapäiväisestä ulkoilusta saivat jäädä. Pakko on keksiä jotain puuhastelua sisällä ollen. Tänään leivoin pitkästä aikaa Kulebjakaa eli venäläistä kalapiirasta ohjeella, jolla olemme usein sekä kotona että opetuskeittiössäni leiponeet. Ja oikein c-vitamiinipitoista ja hyviä rasvoja sisältävää salaattia lisukkeeksi! Lohipiiras 8:.lle =2 piirasta tai yksi suurempi Taikinakuori 600 g isoa lehtitaikinalevyä Taikinakuori Piiras on helppo tehdä, kun ostin taikinaksi valmiin ison lehtitaikinalevyn 600 g - siitä tuli kaksi piirasta, jotka riittävät ruokailussa 3-4 ruokailijalle kumpikin. Jaoin taikinan kahteen osaan ja kaulin ne leivinpaperin päällä - silikoonialusta alla estää luisumista - suorakaiteen muotoisiksi. Täyte 1 dl pitkää riisiä, vettä, suolaa 150 g ruohosipuli tai kevätsipuli tuorejuustoa tai 1/2 dl ruokakermaa 3 keitettyä kananmunaa 240 g lohisuikal

Suklaaturkinpippurikakku candiesvaluma, dripcake

Kakun väritys onnistui hyvin, lehtikultaa oli joissain kohti vähän vaikeaa saada kiinnittymään marenkivoikreemiin. Candieskuorrutukseeen sain kakkutaikurilta ohjeen, mutta laimensin vedellä vähän vielä itse seosta - ja olisi pitänyt vieläkin enemmän  vettä laittaa, valumat jäivät turhan paksuiksi näin pieneen kakkuun. Karkkia käytin vain noin 100 g ja 1-2 rkl olisi ehkä sopiva määrä - vesi laitetaan kuumentumaan candieskarkkien kanssa mikroon matalalle teholle - parempi laittaa vettä ensin vähän ja tarvittaessa sulamisen jälkeen lisätä vedenkeittimestä kuumaa vettä.  Jos ganachen kastike on liian löysää, se valuu kylmänkin kakun pinnalta alas, liian paksuna valuvuus ei ole riittävää ja raidat voivat jäädä paksuiksi - tarkkaa puuhaa ja vaatii harjoittelua, että tähän saa "käsituntuman". Nyt ei kakun olleet täytteet minun makuuni, kakku tuli kyllä kokonaan syötyä kotona, mutta minä en juurikaan osallistunut. Turkinpippuri ja lemon curd jakavat mielipiteitä, niitä on

2018 kevään kakkukursseja

Kevään 2018 kakkukurssit alkavat, tule mukaan rohkeasti oppimaan uutta Pidän kurssit Kotkassa, Karhulassa. Osallistua voit, vaikka kakkujen koristelu olisi sinulle aivan uusia asia - saat hyvät ohjeet kurssilta. Toisaalta kokeneempikin kakkuleipuri saa varmasti uutta tekniikkaoppia- näin olen itse kursseilla kokenut.  Kurssille sopii ilmoittautumisjärjestyksessä 3 - 6 henkilöä ja vähimmäismäärä on 3 henkilöä. Kurssille ilmoittauduttava vähintään viikkoa ennen kurssia, ruusukurssille kuitenkin viimeistään perjantaina 16.2.18, jotta ehdin tehdä tarvikehankinnat. Kurssi maksetaan viimeistään kolme päivää ennen kurssia, lähetän ohjeet ilmoittautuneille.   Ilmoittaudu   paivileipoo@gmail.com - kerro mille kurssille tulet ja tarvitsetko laktoosittoman tarjoilun tai muun erikoisruokavalion. Ruusukurssi torstaina 22.2.2018 ja langoitetun ruusun kurssi 21.-22.2.2019  Opi tekemään eri kokoisia ruusuja kakun koristeeksi sokerimassasta ja kukkamassasta. Teemm

Kukkamassaruusut

Dripcake

Kyllä nämä dripcaket nyt innostavat minua ja toisaalta haastavat! Tahtoisin tuon ganachen tippuvan viivasuoraan ja tasaisina viivoina, vaan se nyt elää vähän omaa elämäänsä. Olen kirjoittanut ganachen valmistamisesta tummasta suklaasta täällä ja valkosuklaasta täällä ja vaahtokarkkivaluman ohje löytyy täältä.  Ganachen ohjeet myös tämän.tekstin lopussa.  Olen muutaman kerran yrittänyt candymelts valumaa, mutta en ole vielä onnistunut sitä tekemään niin, että se myös säilyisi kakussa kauniina - viimeinen yritys onnistui hienosti, ohensin kermalla - mutta kun laitoin kakun jääkaappiin, valumat alkoivat rypyttyä alaspäin ja valuma valui ja valui ja valui....Tärkeintä onnistumisen kannalta on sopiva paksuus ja oikea lämpötila ganachessa tai valumaseoksessa.  Lisäys toukokuussa 2018 - nyt hyvä candiesvaluman ohje täällä Näissä kakuissa on aivan ihana kakkupohja, tukeva korkeaan kakkuun, täyttävä ja tukeva, mutta hyvin kostuva. Ja täytteet ne vasta ihanat ovat

Piparkakkujen koristelukurssi

Pääsin eestiläisen piparkakkutaiturin Ave Kaelussoon oppiin ystävieni kanssa. Harjoittelimme koko pitkän päivän erilaisilla tekniikoilla sekä vaaleiden että tummien pikkuleipien koristelua. Aven töistä näet tästä linkistä ja ehkäpä voit kysyä oppitupatuokiotakin.

Mokkapalat monin tavoin - kananmunaton ohje myös

Mokkapalat Vanha ohje yli 40 vuoden takaa ensimmäiseksi. Tämä ohje tuli muistaakseni kotimme läheisen ravintolan leipurilta meille. Teimme tämän aina mitaten tavallisella kahvikupilla, joka on 1 1/2 dl - näin onnistuimme. Vanhoissa keittokirjoissa ja kiertävissä ohjeissa, kuten tämäkin on Suomessakin käytetty kahvikuppi- ja juomalasimittoja.  Osa kkp-ohjeista on tullut Amerikasta ja oikeastihan amerikkalainen kahvikuppi vastaa 2,4 desilitraa ja toisaalta eri maissa tuo kahvikuppimitta vaihtelee kooltaan ks. mittamuunnokset. 1. Mokkapalat 70-luvulta (uunipellillinen, iso annos, paljon sokeria) 300 g margariinia (sulata ja anna hetki jäähtyä) 4 isoa kananmunaa 4 kkp sokeria 2 kkp maito 4 rkl kaakaota 2 tl vanilliinisokeria 4 tl leivinjauhetta 6 kkp vehnäjauhoja Kuorrutus 4 rkl margariinia sulatettuna 4 rkl kylmää kahvia 3 rkl kaakaota 200 g tomusokeria (meillä puhuttiin pölysokerista) 2 tl vanilliinisokeria Lämmitä uuni 175