Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on helmikuu, 2019.

Välimeren leipä teeleivän tavoin

Tässäpä ohje yksinkertaiseen, mutta herkulliseen Välimeren leipään, jota piti nyt leipoa kahtena päivänä peräkkäin. Ohjeesta tulee yksi pyöreä leipä noin 25 cm halkaisijaltaan ja kolminkertaisena tein ohjeen uunipannulle. Kuvaan pääsi ystävältäni saamani hauska kortti - harrastamme siis tanssia. Välimeren leipä 2 1/2 dl vehnäjauhoja 1 dl sämpyläjauhoja 1/2 tl suolaa 1 tl leivinjauhetta 2 tl oreganoa 2 tl timjamia 1/4 - 1/2 dl rypsiöljyä 2 dl kermaviiliä, jugurttia tai piimää tai ranskankermaa (päiväys saa olla vanha, kunhan tuote on silmäääräisesti kunnossa) 1 1/2 dl juustoraastetta 3 rkl parmesan raastetta (vettä) Päälle: parmesan raastetta, siemensekoitusta Laita uuni lämpenemään 200-225 asteeseen. Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää nesteiset aineet ja juustoraasteet, sekoita mahdollisimman vähän. Lisää tarvittaessa sekoittamisen aikana vettä, jos taikina näyttää kuivalta - sen pitäisi olla paksun puuron paksuista, silloin tulee hyvä leipä. Painele jauh

Ihana kaalipiirakka

Kaalipiirakan ohje löytyy vanhoista Valion kirjoista esim. Neljä vuodenaikaa. Ja tapani mukaan taas muuntelin vähän ohjetta, oma versioni tässä alla ja kyllä tuli ah!! niin hyvää. En ole ennen onnistunut kaalipiirakassa näin hyvin. KERMAVIILI- tai JOGURTTI-  tai RAHKAVOITAIKINA 1 prk (200 g) rahkaa tai rahkajogurttia tai   kermaviiliä 150 g margariinia 5 dl  vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta Sekoita ainekset monitoimikoneessa tai sekoita margariini ja jauhot, lisää neste.  Kääri taikina suorakaiteeksi taputeltuna kelmun sisään ja laita jääkaappiin ( ei pakollista, mutta helpottaa kaulintaa) TÄYTE 750 g - 1 kg  kaalia 1 iso  sipuli 1-2 porkkanaa 3 rkl öljyä   1 kasvis liemikuutio 1 dl ranskankermaa 1/2 valkosipulin kynsi 2 - 3 rkl s iirappia 2 tl meiramia ½ tl pippurisekoitusta 1 tl suolaa VOITELUUN 1 kananmuna seesaminsiemeniä Raasta porkkana. Hienonna kaali ja sipuli ja kuullota kaikki kasvikset öljyssä tilavassa kattilassa. Lisää joukkoon liem

Mustikkamoussekakku suklaapohjalla

Mustikkamoussekakku Leivoin kakkupohjan uunipellillä, kun käytin pohjaa leivoksiinkin. Kakku on 18 cm halkaisijaltaan. Kakkupohjaksi riittää 1-2 munan pohja 18-25 sentin vuokaan. Pohja halkaistaan kahdeksi noin 1,5 sentin paksuiseksi kiekoksi, joista toinen tulee pohjalle, toinen päälle ja väliin juustomousse.  Tein ensin mustikkamoussen Sallisen vaniljakreemijauheella, mutta moussesta tuli niin pehmeä, että kakku siirrettäessä se repesi ja pullisteli pohjien välistä. En onnistu vaniljakreemin kanssa hyydyttämään tarpeeksi täytettä, vaikkamonet tuttavani sitä käyttävätkin säännöllisesti kakkutäytteissä. Ehkäpä syy on siinä, että teen korkeita kakkuja ja moussekerrokset ovat myös paksuja. Tein uuden moussen liivatteen avulla. Alla kuva epäonnistumisestani  Kehitellessäni ja maistellessani täytteitä, saatan useampaan kertaan tehdä samaa moussea, kunnes saan mieleiseni tuloksen. Makumieltymykset ovat kuitenkin niin todella henkilökohtaisia, että se, mikä minusta

Macaron-kurssi Kotkassa maaliskuussa, ilmoittaudu mukaan!

  Tarkemmat tiedot kurssisivulta . Ilmoittaudu sähköpostilla paivileipoo@gmail.com

Tikkari, tikkari - monta tikkaria lohikäärmettä varten

Minulla oli ongelma - mistä tehdä lohikäärmeen selkään sakarat. Sokerimassasta ne saisi tehtyä ja värjättyä hyvin, ja kuivat sokerimassakoristeet säilyvät hyvin marenkivoikreemin pinnassa - yleensä kuitenkin varmuuden vuoksi vielä laitan sulatettua suklaata koristeiden alle. Luulenpa kuitenkin, että kakkua jääkaapissa säilytettäessä (-aina ilman kupua!) kosteutta koristeisiin tulee enemmänkin jääkaapista kuin marenkivoikreemillä päällystetystä kakusta. Kermakakusta kosteutta siirtyy koristeisiin nopeammin ja hyydykekakkujen päällä sokerimassakoristeet kestävät vain muutaman tunnin hyvinä.  Suklaasta tai ennemminkin candieskarkeista tehdyt koristeet säilyisivät myös melko hyvin, mutta ovatko ne riittävän tukevia pysymään pystyssä? Mutta sittenpä keksinkin! - karamellisakarat pysyisivät varmasti hyvinä. Aloin tehdä kokeiluita tapani mukaan. Tikkareita olen tehnyt ennenkin ja myös jouluisia läpinäkyviä tähtikoristeita sekä Frozen- jäätä. Jään tein isomaltoosilla, mutta

Kookoslimejuustokakku

Kookos kakun täytteessä on kiehtonut ajatuksiani, mutta olen suhtautunut epäilevästi sen jälkeen, kun maistoin kookoshilloa ja kookoksen makuista kivennäisvettä, joka oli kova suosikki Eestissä joogafestareilla. Olen kyllä aina pitänyt kookoshiutaleista leivonnassa. Oppilaani tekivät sitten kookosriisivanukasta ja se oli aivan hurmaavan makuista, joten pitipä alkaa testailemaan mousseja! Tein jälkiruoaksi moussen, jossa kookoskermasta, vedestä ja keltuaisista keitettiin kastike, johon jäähtyneenä lisättiin kermaa, laitoin myös limeä ja vaniljasiirappia, silti tämä mousse jäi jotenkin kylmän ja vetisen tuntuiseksi suussa. Ihan hyvää kyllä, mutta...se suuri VOV.. puuttui. Tämän kakun moussen tein kookoskermasta, limestä ja valkosuklaasta ja siitä tulikin loistavan hyvää maultaan. Kannattaa maistella massaa, lisää kookoksen makua saa lisäämällä kookoshiutaleiden määrää tai vähentämällä. Ohjeeseen idea löytyi Herkkukatin kookosjuustokakusta . Kookoslimejuustokakku 18 cm:n vuok