Minulla oli ongelma - mistä tehdä lohikäärmeen selkään sakarat. Sokerimassasta ne saisi tehtyä ja värjättyä hyvin, ja kuivat sokerimassakoristeet säilyvät hyvin marenkivoikreemin pinnassa - yleensä kuitenkin varmuuden vuoksi vielä laitan sulatettua suklaata koristeiden alle. Luulenpa kuitenkin, että kakkua jääkaapissa säilytettäessä (-aina ilman kupua!) kosteutta koristeisiin tulee enemmänkin jääkaapista kuin marenkivoikreemillä päällystetystä kakusta. Kermakakusta kosteutta siirtyy koristeisiin nopeammin ja hyydykekakkujen päällä sokerimassakoristeet kestävät vain muutaman tunnin hyvinä.
Suklaasta tai ennemminkin candieskarkeista tehdyt koristeet säilyisivät myös melko hyvin, mutta ovatko ne riittävän tukevia pysymään pystyssä?
Mutta sittenpä keksinkin! - karamellisakarat pysyisivät varmasti hyvinä. Aloin tehdä kokeiluita tapani mukaan. Tikkareita olen tehnyt ennenkin ja myös jouluisia läpinäkyviä tähtikoristeita sekä Frozen- jäätä. Jään tein isomaltoosilla, mutta tiesin, että voin onnistua hyvin myös sokerilla ja glukoosisiirapilla. Käytin Dansukkerin tikkariohjetta.
Värilliset tikkarit
2 1/2 dl sokeria
1/2 dl vettä
1/2 dl glukoosisiirappia
1/2 dl vettä
1/2 dl glukoosisiirappia
Elintarvikeväriä
Halutessasi voit lisätä mehua tai makuesanssia
Sekoita sokeri, vesi ja siirappi kattilassa. Keitä seos noin 150 -160 °C:een.
Ilman lämpömittaria keitä seosta niin pitkään, että se alkaa selvästi olla paksun siirappimainen. Lisää väri keittämisen aikana - kylmä väri viimeksi lisätessä saostaa helposti liikaa sokerilientä ja se jähmettyy liian aikaisin.
Sekoita sokeri, vesi ja siirappi kattilassa. Keitä seos noin 150 -160 °C:een.
Ilman lämpömittaria keitä seosta niin pitkään, että se alkaa selvästi olla paksun siirappimainen. Lisää väri keittämisen aikana - kylmä väri viimeksi lisätessä saostaa helposti liikaa sokerilientä ja se jähmettyy liian aikaisin.
Sekoitin silloin tällöin keittämisen aikana. Levyn lämpötila kannattaa olla koko ajan noin puolella maksimitehosta tai sitten lämpöä voi vähentää liemen tullessa 120 asteeseen - lopussa liian kova teho aiheuttaa sen, että liemi kypsyy vielä, vaikka kattila on pois levyltä ja liemi tulee liian sakeaksi. Liian kuumaksi kuumennettu sokeriliemi on mahdotonta levittää kauniisti ja se jähmettyy liian aikaisin.
Kuuma siirappimainen sokeriliemi vaahtoaa, anna liemen aivan hetki jäähtyä, niin vaahto tasaantuu nopeasti. Työskentelyssä pitää olla nopea, eikä levitettyä sokerilientä kannata alkaa korjailemaan - tulos ei ole kaunis. Tikkareita ei kannata tehdä suurempaa annosta, koska juuri tämän verran ehtii levittää massaa ennen sen jähmettymistä. Tein leivinpaperin alle paperimallit, joihin levitin lusikalla sokerilientä. Voit myös öljytä metallisia piparimuotteja sisäpuolelta ja kaataa niihin sokerilientä - se jähmettyy muutamassa minuutissa leivinpaperin päällä - pillinpala tms tarvittaisiin avuksi, jos aikoisi tehdä langoilel ripustusreiät. Ja vielä ne tikkarit - voit laittaa tikkarintikkuja leivinpaperin päälle ja kaataa sokerilientä tikkujen päälle. Anna jäähtyä.
Nopeasti toimien, ennen sokeriliemen jähmettymistä voit lisätä nonparelleja tai sokereita karkin pinnalle. Kokeilin tätäkin ja olen tehnyt näin ennenkin, mutta huomasin ,että sellaisenaan karkkipinta- ihana kiiltävä pinkki - oli parhaimmillaan siihen tarkoitukseen, mihin nyt sitä tarvitsen.
Kokeilin myös kuumentaa uudelleen jähemttynyttä sokerilientä ja kokeilin lisätä vettä siihen - ei onnistu, sokerin saa kyllä sulaksi ja vedenkin siihen sekoitettua, mutta kun ainesuhteet muuttuvat ei karkkilevy enää hyydy kovaksi, vaan jää taipuisen tahmeaksi.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: