Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on syyskuu, 2015.

Videot auttavat taitojen harjoittelemisessa

Lisäsin tuonne sivun yläpalkkiin tekniikkavideoita, joita You Tubessa on julkaistu. Nyt ovat monet suomalaiset leipuritkin innostuneet videoiden avulla neuvomaan leivonnasta kiinnostuneita - se on hienoa! Uusia tekniikkavideoita tulee ympäri maailmaa päivittäin lisää vaikka kuinka paljon. Olen koonnut kakkukuvia ja koristeluneuvoja monen muun leipojan tavoin Pinterestiin, tule seuraajakseni Pinterest-sivustolleni , tee oma sivustosi ja ideapankkisi samalla!

Mustaherukkamantelikakku

Mustaherukkamantelikakku 5 munaa 3 dl sokeria 1 dl rypsiöljyä 150 g mantelimassaa 4 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1tl vanilliinisokeria 1 tl kardemummaa ( voit jättää poiskin) Noin 2 dl mustaherukoita Voitele ja jauhota noin 24 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjakakkuvuoka. Minä laitoin taikinan kahteen kakkuvuokaan. Mitä paksumpi kakku taikinasta tehdään, sen pitemmän kypsennysajan se vaatii. Vuoan pohja on helppo peittää leivinpaperilla ja voidella vain reunat. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita puulastalla "hakaten" kuivat aineet ja mantelimassa. Nostele lastalla kuivat aineet ja öljy vuorotellen munavaahtoon. Levitä taikina vuokaan ja kaada päälle pisteittäin jäisiä mustaherukoita. Paista 175 asteessa, kunnes vuoan keskiosasta ei enää tartu taikinaa puutikkuun. Tarvittaessa suojaa kakun pinta leivinpaperilla tai foliolla, jos se tummuu liikaa. Voit koristella kakun pinnan raesokerilla

Karamellisoitu omenakakku

Karamellisoitunut omenakakku  kahteen pieneen irtopohjavuokaan (Leivotaan lehden ohje) 2 munaa 2 1/2 dl sokeria 100 g sulatettua margariinia 2dl kiehuvaa vettä 2 tl leivinjauhetta 3tl vanilliinisokeria 6dl vehnäjauhoja ( näistä 1-2 dl voit korvata kauranleseillä) 4 - 6 omenaa 4-8 rkl vaaleaa siirappia tai fariinisokeria Kanelia  ja halutessasi mantelilastuja tai pähkinärouhetta tai auringonkukan siemeniä Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoan reunat ja peitä pohja leivinpaperilla. Vuoan jauhottamiseen käy mitkä tahansa jauhot, itse käytän usein kauranleseitä korppujauhojen tilalla.  Valmista ensin täyte: pese omenat ja viipaloi tai kuutioi ne kuorineen mikronkestävään vuokaan. Sekoita omenien joukkoon fariinisokeria ja kuumenna omenoita kuvun alla useamman minuutin ajan, kunnes ne kunnolla pehmiävät. Keitä vesi ja lisää joukkoon margariini, anna sen sulaa, jäähdytä hetki. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita

Puolukkaa, karpaloa ja kinuskia piiraassa

Tänään oli ihana aurinkoinen päivä ja pyöräilimme torille. Ostimme puolukoita 2 euron litrahintaan. Tänä vuonna kyllä puolukkaa löytyy Etelä-Suomenkin metsistä. Pakastimessa vielä olleista puolukoista ja karpaloista tein piiraan, joka maistui hyvältä karamellijäätelön kera. Näitä kinuskipiiraan ohjeita on erilaisia, itse käytin Makulehden ohjetta. Puolukat ja karpalot pehmitin ensin kattilassa aivan pikku tilkassa vettä. Perunajauhot, jotka sitovat marjojen mehua ja kiinteyttävät täytteen,  on helpointa ripotella vuokaan painellun piirastaikinan päälle - siis marjojen alle, tai ne voi sekoittaa munan ja kinuskin joukkoon. Piiraan maku oli oikein hyvä, mutta kinuski, joka sakeutetaan kananmunalla jäi sameaksi piiraan päällä. Mietin jälkikäteen, että kyllä tuo kinuskikastike olisi parempaa ollut valutettuna raidoiksi suoraan valmiin piiraan päälle kuin munalla hyydytettyän - seuraavalla kerralla teen toisin! PuoluKkaA, karpaloa ja kinuskia Piiraassa      

Pullapäivä: cinnamon rolls, pusut ja mantelipuolukkapitkot

Tänään leivoin pitkästä aikaa pullaa. Hyvän pullan salaisuuksista -mm.  pehmeä taikina, hyvä kohotus - kertoo hyvin Myllyn Parasta video . Tämä on lyhyt video ja hyvää asiaa, joissain muissa asia etenee liian hitaasti ja joskus on hygieniassa toivomisen varaa. Onneksi sentään on näitä kuvallisia ohjeita moneen leivonnan asiaan. Tein 7 dl:n taikinasta tänään kolmenlaisia pullia. En käytä koskaan leipomiseen voita, koska en pidä edes sen mausta. Sokeria, kardemummaa ja suolaa voi pullataikinassa olla vähemmän mitä jauhopussien kyljessä mainitaan ja halutessaan voi margariinin korvata ruokaöljyllä. Jauhoja en koskaan mittaa hiivataikinoihin, vaan lisään jauhoja sen verran, että taikina irtoaa pehmeänä pallona kulhon reunoista. Jauhot turpoavat vielä taikinan kohotessa. Olen vasta vuoden verran omistanut yleiskoneen ja ihmetellyt, kuinka pehmeäksi pullataikina muuttuu yleiskoneen sitä vaivatessa. Pullataikina   7  dl maitoa 1 1/2 palaa   hiivaa 1 tl suolaa 2 d

Perunasämpylät

Tämä on muunnos fantastisista sämpylöistä ja ruissämpylöistä . Niin kauan kuin muistan, olen tehnyt sämpylöitä joskus aina puuro -tai perunasosepohjaan - alla nyt yksi ohje jälkimmäiseen.  No tämä on todella helppo ohje - sekoita ainekset kulhossa, kohota kerran, leikkaa ja paista! Perunasämpylät 50 g eli puoli pussia Mummon muussijauhetta tai muuta perunasosejauhetta 5 dl vettä  -keitä mikrossa vesi,  lisää perunasosejauhe ja jäähdytä hetki.  Lisää maitoa 1 dl.  Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon 1/2 pakettia hiivaa 1/2 tl suolaa 1 rkl hunajaa 3 rkl rypsiöljyä hiivaleipävehnäjauhoja -lisää 3rkl öljyä jahiivaleipävehnäjauhoja, kunnes taikina irtoaa pehmeänä pallona kulhon laidoilta. Anna sen kohota 1 1/2 tuntia lämpimässä liinan alla. Leipominen Laita kiertoilmauuni lämpiämään 200 asteeseen, tavallisessa uunissa lämpö 220 astetta. Kumoa taikina varoen jauhotetulle pöydälle, ripottele jauhoja päälle ja leikkaa se kaapimella paloiksi, jotka nostat he