Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on marraskuu, 2016.

Vadelma-Daim muffinit vaahtokarkkikuorrutuksella

Vadelma ja Daimsuklaa maistui näissä muffineissa. Ihmettelin ystävien puhetta minimuffineista, kunnes huomasin kaupassa myytävän tällaisia korun tai namun kokoisia vuokia. Yläkuvassa siis minimuffinit jouluisilla sokerimassakoristeilla ja alakuvassa samaa taikinaa normaalikokoisissa muffinivuo'issa. Laitoin ensimmäistä kertaa vaahtokarkkikuorrutetta kuppikakkuihin ja se tasoittuikin kauniisti, kun laitoin kuorrutteen pursotinpussiin ja pienen aukon pussin päähän ja levitin nauhamaisena spiraalina keskeltä alkaen. Vaahtokarkkikuorrute ei kovetu täysin, vaan on vähän pehmeää vielä jääkaapista otettunakin.  Vadelma-Daim muffinit vaahtokarkkikuorrutuksella  sain taikina-annoksesta 18 minimuffinia ja 9 tavallista muffinia  3 kananmunaa 1 1/2 dl sokeria 1 tl leivinjauhetta 1 tl vanilliinisokeria 2 dl kermaa 100 grammaa margariinia sulatettuna tai 1 dl rypsiöljyä 85 g Daimsuklaata 1 1/2 dl pakastevadelmia Vuoraa muffinivuo'illa muffinipel

Puolukkamoussekakku

Puolukkamoussekakku sokeripaahdetulla rukiisella hiutalepohjalla  oli sitten hyvää. Pidän itse raikkaista perusmauista. Tätä kannattaa valmistaa jouluksi! Ohje on nopeatekoinen. tämän kokoisena 10-12 henkilölle ja 20-24 sentin vuokaan. Pohja  3 dl ruishiutaleita 50 g margariinia 3/4 dl fariinisokeria. Paahda ruishiutaleita pannulla hetki. Lisää margariini ja fariinisokeri ja anna niiden sulaa. Levitä seos irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi ja jonka reunat on öljytty (tai leivontaspray) ja tomusokeroitu > moussekakku irtoaa liukumalla näin käsitellystä vuoasta. Minä teen mousse- ja juustokakut suoraan tarjoilualustan ja kakkupahvin päälle irtoreunassa hyydyttäen.  Täyte 3 liivatelehteä - Meiran isoja tukusta TAI 4 1/2 pientä liivatelehteä 2 tlk Flora vispiä tai  vispikermaa  2 tlk vaniljarahkaa noin 100 g valkosuklaata (käytin Lidlin oman levyn) 1/2 dl sokeria 4 tl vanilliinisokeria tai vaniljasokeria 3 rkl sitruunan mehua P

Enkelten kakku

Enkelten kakun ohje on kai joskus ollut Kotiliedessä - en ole varma alkuperästä.  Alkuperäisessä ohjeessa muruseosta on kakun reunoillakin. Muuntelin ohjetta hiukan ja tässä alla käyttämäni ohje - yhdistelmä kauran, kinuskin, puolukan ja vaniljanmakua. No taivaallinen makuyhdistelmä - siitäköhän kakun nimi? Usein yksinkertaiset asiat ovat hyviä - se pätee tähänkin kakkuun. Helppo tehdä ja tavalliset ainekset. Kakkua voi muunnella - marjat voi vaihtaa mustikoiksi tai karpaloiksi, punaherukoiksi tai vadelmiksi. Kinuskina voi käyttää kaupan valmista kinuskikastiketta - sitä saa laktoosittomana ja siitä saa hyvän maun mousseen - käytän usein sitä, nyt keitin kinuskin itse - sekin on tosi helppoa. Valmistin kakun lumihiutaleen muotoiseen silikoonivuokaan (kuvassa), yhtä hyvin voisi käyttää vaikkapa sydänvuokaa tai piparkakun muotoista vuokaa tai tähtivuokaa ja koristella valmiin kakun piparkakun tavoin.  Enkelten kakku  Tein tällä ohjeella kaksi pientä noin 18

Kanatortillat - itse tehdyt tortillapohjat

No tämä se vasta herkkua on! En ennen ole onnistunut tekemään näin hyviä tortillan pohjia, mutta nyt onnistuu ja ohje tässä: Tortillapohjat noin 8-12 kpl 3 dl vehnäjauhoja 1 dl maissijauhoja (ei maissitärkkelysjauhoa eikä maissisuurustetta!) 1 1/2 dl vettä ripaus suolaa 2 rkl öljyä Sekoita kaikki ainekset keskenään- ainesten määräkin voi vähän vaihdella, esim. maissijauhoja voi olla vähän enemmän ja vehnäjauhoja taas vähän vähemmän. Olen tehnyt näitä pelkästään vehnäjauhoistakin, mutta kyllä tuo maissijauho antaa tosi hyvän maun. Gluteenittomana voisi kokeille pelkällä maissijauholla - siitä minulla ei ole kokemusta. Taikinasta pitää tulla tiivis pallo. Laita märkä talouspaperi ison leikkuulaudan alle ja jauhoja leikkuulaudalle, Jaa taikina 12 palloksi ja kauli pallot jauhojen kanssa ohuen ohuiksi levyiksi - huolehdi, että jauhoja on niin, ettei levy tartu kiinni alustaan. Voisihan nämä kaulia suoraan työpöydälläkin, olen vain tottunut tekemään sen leikk

Mausteöljyt

Kuivatimme yrttejä jo keskikesällä pienissä nipuissa ja hienonsimme niitä maustepurkkeihin. Yrtit olisi hyvä kuivattaa lämpimässä, ilmavassa ja pimeässä paikassa, mutta kun ei meillä sellaista ole, ripustamme pyykkinarun joko kodinhoitohuoneeseen tai mökillä vaikkapa saunan eteiseen ja pienillä metallilangoilla tai pyykkipojilla yrttiniput laitetaan kuivumaan. Yrttejä meillä kasvaa kukkapenkeissä ja ruukuissa - osa niistä on monivuotisia, mutta joka kesä varmaan jotain uusiakin taimia istutetaan. Eksoottisimmat ovat varmaan eestiläinen metsävalkosipuli, jonka lehdet ovat kuin kielon lehdet, suklaaminttu ja aniksen makuinen saksankirveli, joka heittelee siemeniään ja joka vuosi nousee pieniä taimia, mutta en ole saanut sitä kasvamaan oikein kunnolla suureksi kesän aikana. Näitä kolmea jännityksellä odotamme keväisin nouseeko ne vai ei. Timjami ja oregano, sitruunamelissa, minttu ja rosmariini nousevat penkistä vuosi toisensa jälkeen. Basilikaa istutamme sekä siemenistä,