Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on heinäkuu, 2022.

Leipuri esittäytyy

Nyt tulee pitkä tarina, lue jos jaksat - minusta on mukava tutustua muiden leipureiden tarinoihin - ihmiseen kakku kuvien ja blogien takana. Moneen olenkin tutustunut henkilökohtaisesti, moneen taas useiden nettikeskusteluiden kautta ja erityistä kiitosta annan heille, joihin olen tutustunut niin, että he ovat opettaneet minulle uusia asioita. ❤️ Olen leiponut nuoresta pitäen.  Lapsuuskodissani leivottiin pullaa joka lauantai ja viimeistään kotitaloustuntien alkaessa koulussa se vuoro siirtyi esikoiselle eli minulle. Äitini hoiti mieluumminkin lauantai siivouksia ja antoi minun vapaasti leipoa ja kokeilla keittiössä. Avasin isoa keittokirjaa - en muista kotona niitä olleen kuin kaksi - ja kokeilin monenlaista. Kesätöissä olin 14-vuotiaasta alkaen  ja lähes joka työpaikassa pääsin osallistumaan leipomiseen tai ainakin kyselemään ohjeita - kirjoitin niitä vihkoon, tietysti. Ohjeita sain sekä sukulaisiltani, leipureilta ja pitokokeilta. Myöhemmin ollessani lastenkodissa yövuorossa leivoin

Britajuustokakku täytteenä mansikkaa ja punaherukkaa

  Britajuustokakku on ollut suosittu tänä kesänä ja monessa esillä. Minä y hdistin Britakakun, juustokakun ja ranskalaisen fraisierin, suunnitelmissa tämä oli jo keväällä - vihdoin sain tehtyä kakun ja oman reseptin. Innoittajana oli ihana @adabakes instagramsivu. Leipuriystäväni Helena rakastaa punaherukkaa ja pidän itsekin sen kirpakkuudesta mansikan ja vadelman rinnalla. Helenan kanssa jutellessani kakun makumaailmaan tuli punaherukka mansikan lisäksi (voisi olla raparperikin) ja samalla kaunis, hento vaaleanpunainen värisävy. Tein kakun 18 senttiä halkaisijaltaan olevaan reunaan tai vuokaan :) ja sen korkeus oli 7 cm - mielestäni kakku riittäisi 6 henkilölle, korkeintaan 8:lle. Britakakun menekki on aina suurempaa kuin saman kokoisen täytekakun. Jos teet 20-22 senttiseen irtopohjavuokaan kakun, tee ohje 1,5 kertaisena ja 25 senttiseen vuokaan kaksinkertaisena, 30 senttiseen vuokaan kolminkertainen ohje, jos kakun 7 cm korkeus riittää. Suuremmalla kertoimella saat korkeamman kakun.

Mansikkaraparperijäätelö

Jäätelön valmistus on kai keittiön nopein ja helpoin työ 😊, ainekset vatkataan sekaisin, tarkistetaan maku ja pakastetaan jäätelö. Perusmassaan kuuluu 4-6 dl kermaa - käytän vispikermaa - 1 prk kondensoitua maitoa ja jokin makuaine. Ehdottomasti parempi suutuntuma ja maku tulee lisäämällä joukkoon vähän esim 100 - 200 g tuorejuustoa tai 1- 2 dl jogurttia. Pieni määrä esim 2 tl - 1/2 dl glukoosisiirappia helpottaa jäätelön leikkaamista, mutta ei ole välttämätöntä. Makuaineita voi vaihdella. Anna jäätelön olla hetki huoneenlämmössä ennen tarjoamista, niin se on helpompi leikata. Jäätelöohjeita on blogissani paljon täällä   allekkain 😀. Tässä mansikka-raparperijäätelön ohje - toki voi käyttää valmishilloakin tai jättää hillon pois tai korvata sen vaikka suklaamuruilla. Mansikkaraparperijäätelö Mansikkaraparperihillo  Puolikas annoskin riittää hilloraidoiksi jäätelöön  250 g mansikoita ja pestyä, pilkottua punaista raparperia Noin 2 rkl vettä kattilan pohjalle 125 g hillosokeria  Kuumenn

Maapähkinävoipikkuleivät, Peanut butter bisquits

Maapähkinävoin maku kiehtoo minua ruoissakin, Sataybroileri on herkkuani. En ole ennen leiponut maapähkinävoilla ja nyt ostin sitä näitä pikkuleipiä varten. Ohjeen mukaan purkkia säilytetään huoneen lämmössä.  Nämä maapähkinäleivät valmistetaan kauralastujen tavoin. Suosittelen molempiin erikseen myytäviä isoja kaurahiutaleita, mutta pienetkin sopivat. Tällä ohjeella pikkuleivät leviävät uunissa alta sentin paksuisiksi, mutta jos haluat ohuempia, vähennä jauhojen määrää. Voit vähentää myös sokerien määrää esim molempia  100 g.  Pikkuleipiä paistaessa kannattaa aina paistaa ensin koekakku - jos tahdot pikkuleivän leviävän uunissa enemmän, lisää lastalla sekoittaen pehmeää margariinia tai voita tai öljyä taikinaan tai vähennä seuraavalla kerralla jauhojen määrää. Jos tahdot kiinteämmän pikkuleivän, lisää jauhojen määrää. Koekakun avulla voit siis säätää ohjeen haluamasi mukaan.    Maapähkinävoipikkuleivät noin 24 kpl 120 g margariinia tai voita 120g maapähkinävoita 100 g sokeria 120 g ru

Marenkirulla, Budabestin leivos, beseerull

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, suomalaisittain voisimme puhua marenkirullasta. Tämä on nopea, gluteeniton, erityisen herkullinen leivonnainen, jota tein nyt ihanan facebookryhmän  Kasvit ja puutarhat Kymenlaakso, vaihto/myynti/osto   kymmenvuotistapaamiseen. Tapaamisen teemana oli kukat -  pukeutumisessa, kattauksessa ja hiusmuodissa. Ryhmä tapaa kerran tai pari vuodessa tutustuen pieneen tai suurempaan puutarhaan ja vaihtaen taimia. Kymmenvuotisjuhlaa vietettiin herkkukahvipöydän vierellä ja toki katselimme ihanan vehreää puutarhaa kivoine ideoineen.  Marenkirulla 60 cm leveän uunin uunipellille 215 g = 6 kpl L- koon munan valkuaisia 300 g = 5 dl tomusokeria 10 -25 g = 2 - 4 rkl maissitärkkelystä pieni ripaus suolaa, voi jättää poiskin, taittaa makeutta 3 tl sitruunanmehua (mantelilastuja tai pähkinärouhetta voi käyttää levyn pinnalle)  Täyte: 2 1/2 dl mansikkakermaa tai kinuskikermaa 1 dl vispikermaa 1 1/2 dl sokeria 2 dl rahkaa 2 tl vanilliinisokeria 5 rkl vaniljakreemijauhetta