Jos teet 20-22 senttiseen irtopohjavuokaan kakun, tee ohje 1,5 kertaisena ja 25 senttiseen vuokaan kaksinkertaisena, 30 senttiseen vuokaan kolminkertainen ohje, jos kakun 7 cm korkeus riittää. Suuremmalla kertoimella saat korkeamman kakun. Laskin nämä kertoimet vuokien tilavuuden mukaan :).
Britakakun pohja ja kansi
18 cm halkaisija, noin 1,5 cm paksut pohjat marengin kera.
Pohjataikina
75 g margariinia
3/4 dl sokeria
2 keltuaista
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl maitoa
Marenki pohjalevyn päälle
2 valkuaista
1/2 tl sitruunan mehua
1 dl tomusokeria tai Siro-sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1/2 tl perunajauhoa
Juustotäytteen ohje alempana
Pohja. Piirrä kaksi ympyrää leivinpaperiin, käännä paperi niin, että piirros näkyy läpi. Lämmitä uuni 170 asteeseen (kiertoilmauuni 160).
Vatkaa sähkövatkaimella pehmeä margariini ja sokeri, lisää munan keltuaiset yksitellen vatkaten, Lisää vuorotellen lastalla sekoittaen maito ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Levitä taikina kaapimella kahteen uunipellillä olevaan ympyrään - voit levittää irtovuoan reunan ollessa ympyrän päällä, jos näin helpompaa - nosta reuna ja tee toinen. Taikina leviää uunissa noin sentin reunoiltaan, joten sen ei tarvitse ulottua aivan piirrettyyn ympyrän reunaan saakka.
Marenki. Valkuaisvaahto vaatii täysin puhtaat, rasvattomat ja kuivat työvälineet. Vaahdota kananmunan valkuaisia metallikulhossa sähkövatkaimella ensin pienellä teholla, sitten suuremmalla. Lisää sitruunanmehu heti vaahdottamisen alussa, sen happo tehostaa vaahdon muodostumista - voit jättää sitruunamehun poiskin. Kun vaahto alkaa olla kiiiltävää ja tasaista tai pikkukuplaista, lisää ruokalusikka kerrallaan sokeri ja jatka vatkaamista täydellä teholla. Lisää vatkaamisen loppuvaiheessa perunatärkkelysjauho, jos tahdot kiinteämmän marengin. Valkuaisvaahto on valmista, kun voit kääntää kulhon ympäri, eikä vaahto tipu kulhosta.
Levitä vaahto ilmavasti lusikalla nostellen kakkupohjien päälle ja laita kakkupohjat uuniin paistumaan noin 20-25 minuutiksi. Käännä toinen uunipelti väärin päin kakkupohjien yläpuolelle kiertoilmauunissa, niin saat marengin pysymään vaaleampana - uunin lämmön vähentäminenkin auttaa. Tasalämpöuunissa uunipelti yläpuolella voi vaikuttaa marengin kypsymiseen, koska lämpö johtuu ylhäältä ja alhaalta eikä kierrä uunissa tuulettimen avulla. Käytän aina kiertoilmaa, mutta uskoisin tuon uunipeltikonstin onnistuvan tasalämmölläkin. Minulla ei ollut uunipeltiä vapaana, joten laitoin kakun päälle uuniin ritilän ja uunin kestävän silikoonimaton, mutta niiden kanssa marenki sai vähän väriä.
Kun pohjat ovat paistuneet kypsiksi, ne jäävät pehmeiksi ja voit irtoreunan avulla leikata kakun halkaisijan kokoiset pyöreät kiekot pohjista.
Vuoraa irtopohjavuoan reuna tai irrallinen reuna leivinpaperilla tai reunakalvolla tai sprayaa se vuokaspraylla tai öljyä reuna, ripottele tomusokeria ja pyyhi ylimääräinen pois, sillä muutoin sokeri sulaa ja valuu valmiin kakun alustalle. Laita reunus kakkualustan päälle ja reunan sisään pohjaksi tuleva kakkulevy. Halkaise suuria mansikoita joko mansikan muotoisena tai pyöreinä keikkoina - riippuu leikkuusuuunnasta - ja asettele ne aivan kiinni vuoan reunaan. Valmista täyte.
Juustokakun täyte
3 dl vispikermaa
1 1/2 dl punaherukoita , joista tulee 3/4 dl punaviinimarjamehua
200 g vaniljatuorejuustoa esim. Rainbow
1 dl sokeria
4 liivatetta
1 tl vanilliinisokeria
2 tl limemehua
noin 2 dl tuoreita mansikoita lohkottuna
Pehmitä tuorejuusto tasaiseksi sähkövatkaimella kulhossa. Vaahdota kerma ja tuorejuusto sekä sokerit yhdessä - jätä pehmeäksi vaahdoksi, älä vatkaa liikaa, jotta saat kakkuun tasaisen reunan. Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi. Kuumenna punaherukat mikrossa ja paseeraa sihdin läpi mehuksi. Lisää kuumaan mehuun liivatteet, joista vesi puserrettu kevyesti pois. Lisää liivateseos kermatuorejuustoon kevyesti sähkövatkaimella sekoittaen.
HUOM: Ehdottomasti paras tapa aina! on vatkata kerma, antaa sen odottaa kulhossa hetki ja sillä välillä pehmittää tuorejuustoa ja makuaineet sähkövatkaimella, lisätä liivateseos kuumana tuorejuustoseokseen sähkövatkaimella ja lopuksi nostella kaapimella kermavaahto tuorejuustoseokseen - näin saat ilmavamman, parhaan tuloksen. Ilmavuutta lisää, jos vatkaa sähkövatkaimella liivate-juustoseosta niin kauan, että liivate alkaa hyytymään - silloin sekin vaahtoutuu ja muodostaa pientä ilmakuplaa massaan. Kerman ylivatkaaminen saa aikaan voin makua tuotteeseen, kiinteää rakennetta ja epätasaisesti, ilmakuplaiset reunat kakkuun. Pienessä juustokakussa voi vatkata kerman ja tuorejuuston yhteenkin, kunhan jättää seoksen tarpeeksi pehmeäksi, moussemaiseksi vaahdoksi - sopiva liivatteen määrä kyllä hyydyttää kakun - 1 liivate nestedesiä kohden (ks. ohje paketista, liivatteiden hyydytyskyky vaihtelee)- tuorejuustoa ei lasketa nesteeksi.
Pursota tai nostele juustomassa mansikoiden päälle ja väliin - työnnä samalla mansikoita kakkureunaa vasten, niin ettei mansikoiden ja reunan väliin pääse kermavaahtoa. Levitä loppu täyte tasaisesti, painele lusikalla, ettei jää ilmakuplia ja painele mansikanpaloja täytteeseen. . Lopuksi levitä juustotäytettä vielä mansikanpalojen päällekin. Nosta päällimmäinen kakkupohja lastan avulla päälle ja laita kakku hyytymään jääkaappiin yön ajaksi. Koristele marjoilla, suklaapaloilla, kekseillä, kukilla - kakun koosta riippuen.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: