Siirry pääsisältöön

Britajuustokakku täytteenä mansikkaa ja punaherukkaa




 


Britajuustokakku on ollut suosittu tänä kesänä ja monessa esillä. Minä yhdistin Britakakun, juustokakun ja ranskalaisen fraisierin, suunnitelmissa tämä oli jo keväällä - vihdoin sain tehtyä kakun ja oman reseptin. Innoittajana oli ihana @adabakes instagramsivu. Leipuriystäväni Helena rakastaa punaherukkaa ja pidän itsekin sen kirpakkuudesta mansikan ja vadelman rinnalla. Helenan kanssa jutellessani kakun makumaailmaan tuli punaherukka mansikan lisäksi (voisi olla raparperikin) ja samalla kaunis, hento vaaleanpunainen värisävy. Tein kakun 18 senttiä halkaisijaltaan olevaan reunaan tai vuokaan :) ja sen korkeus oli 7 cm - mielestäni kakku riittäisi 6 henkilölle, korkeintaan 8:lle. Britakakun menekki on aina suurempaa kuin saman kokoisen täytekakun.

Jos teet 20-22 senttiseen irtopohjavuokaan kakun, tee ohje 1,5 kertaisena ja 25 senttiseen vuokaan kaksinkertaisena, 30 senttiseen vuokaan kolminkertainen ohje, jos kakun 7 cm korkeus riittää. Suuremmalla kertoimella saat korkeamman kakun. Laskin nämä kertoimet vuokien tilavuuden mukaan :).



Britakakun pohja ja kansi  

18 cm halkaisija, noin 1,5 cm paksut pohjat marengin kera.


Pohjataikina
75 g margariinia
3/4 dl sokeria 
2 keltuaista 
1 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl maitoa

Marenki pohjalevyn päälle
2 valkuaista
1/2 tl sitruunan mehua
1 dl tomusokeria tai Siro-sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1/2 tl perunajauhoa

Juustotäytteen ohje alempana


Pohja. Piirrä kaksi ympyrää leivinpaperiin, käännä paperi niin, että piirros näkyy läpi. Lämmitä uuni 170 asteeseen (kiertoilmauuni 160)


Vatkaa sähkövatkaimella pehmeä margariini ja sokeri, lisää munan keltuaiset  yksitellen vatkaten, Lisää vuorotellen lastalla sekoittaen maito ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Levitä taikina kaapimella kahteen uunipellillä olevaan ympyrään - voit levittää irtovuoan reunan ollessa ympyrän päällä, jos näin helpompaa - nosta reuna ja tee toinen. Taikina leviää uunissa noin sentin reunoiltaan, joten sen ei tarvitse ulottua aivan piirrettyyn ympyrän reunaan saakka.



Marenki.  Valkuaisvaahto vaatii täysin puhtaat, rasvattomat ja kuivat työvälineet. Vaahdota kananmunan valkuaisia metallikulhossa sähkövatkaimella ensin pienellä teholla, sitten suuremmalla. Lisää sitruunanmehu heti vaahdottamisen alussa, sen happo tehostaa vaahdon muodostumista - voit jättää sitruunamehun poiskin. Kun vaahto alkaa olla kiiiltävää ja tasaista tai pikkukuplaista, lisää ruokalusikka kerrallaan sokeri ja jatka vatkaamista täydellä teholla. Lisää vatkaamisen loppuvaiheessa perunatärkkelysjauho, jos tahdot kiinteämmän marengin. Valkuaisvaahto on valmista, kun voit kääntää kulhon ympäri, eikä vaahto tipu kulhosta. 

Levitä vaahto ilmavasti lusikalla nostellen kakkupohjien päälle ja laita kakkupohjat uuniin paistumaan noin 20-25 minuutiksi. Käännä toinen uunipelti väärin päin kakkupohjien yläpuolelle kiertoilmauunissa, niin saat marengin pysymään vaaleampana - uunin lämmön vähentäminenkin auttaa. Tasalämpöuunissa uunipelti yläpuolella voi vaikuttaa marengin kypsymiseen, koska lämpö johtuu ylhäältä ja alhaalta eikä kierrä uunissa tuulettimen avulla. Käytän aina kiertoilmaa, mutta uskoisin tuon uunipeltikonstin onnistuvan tasalämmölläkin. Minulla ei ollut uunipeltiä vapaana, joten laitoin kakun päälle uuniin ritilän ja uunin kestävän silikoonimaton, mutta niiden kanssa marenki sai vähän väriä.






Kun pohjat ovat paistuneet kypsiksi, ne jäävät pehmeiksi ja voit irtoreunan avulla leikata kakun halkaisijan kokoiset pyöreät kiekot pohjista. 


Vuoraa irtopohjavuoan reuna tai irrallinen reuna leivinpaperilla  tai reunakalvolla tai sprayaa se vuokaspraylla tai öljyä reuna, ripottele tomusokeria ja pyyhi ylimääräinen pois, sillä muutoin sokeri sulaa ja valuu valmiin kakun alustalle.  Laita reunus kakkualustan päälle ja reunan sisään pohjaksi tuleva kakkulevy. Halkaise suuria mansikoita joko mansikan muotoisena tai pyöreinä keikkoina - riippuu leikkuusuuunnasta - ja asettele ne aivan kiinni vuoan reunaan. Valmista täyte.


Juustokakun täyte
3 dl vispikermaa
1 1/2 dl punaherukoita , joista tulee 3/4 dl punaviinimarjamehua
200 g vaniljatuorejuustoa esim. Rainbow
1 dl sokeria
4 liivatetta 
1 tl vanilliinisokeria
2 tl limemehua

noin 2 dl tuoreita mansikoita lohkottuna

Pehmitä tuorejuusto tasaiseksi sähkövatkaimella kulhossa. Vaahdota kerma ja tuorejuusto sekä sokerit  yhdessä - jätä pehmeäksi vaahdoksi, älä vatkaa liikaa, jotta saat kakkuun tasaisen reunan. Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi. Kuumenna punaherukat mikrossa ja paseeraa sihdin läpi mehuksi. Lisää kuumaan mehuun liivatteet, joista vesi puserrettu kevyesti pois. Lisää liivateseos kermatuorejuustoon kevyesti sähkövatkaimella sekoittaen. 

HUOM: Ehdottomasti paras tapa aina! on vatkata kerma, antaa sen odottaa kulhossa hetki ja sillä välillä pehmittää tuorejuustoa ja makuaineet sähkövatkaimella, lisätä liivateseos kuumana tuorejuustoseokseen sähkövatkaimella ja lopuksi nostella kaapimella kermavaahto tuorejuustoseokseen - näin saat ilmavamman, parhaan tuloksen. Ilmavuutta lisää, jos vatkaa sähkövatkaimella liivate-juustoseosta niin kauan, että liivate alkaa hyytymään - silloin sekin vaahtoutuu ja muodostaa pientä ilmakuplaa massaan. Kerman ylivatkaaminen saa aikaan voin makua tuotteeseen, kiinteää rakennetta ja epätasaisesti, ilmakuplaiset reunat kakkuun. Pienessä juustokakussa voi vatkata kerman ja tuorejuuston yhteenkin, kunhan jättää seoksen tarpeeksi pehmeäksi, moussemaiseksi vaahdoksi - sopiva liivatteen määrä  kyllä hyydyttää kakun - 1 liivate nestedesiä kohden (ks. ohje paketista, liivatteiden hyydytyskyky vaihtelee)- tuorejuustoa ei lasketa nesteeksi.





Pursota tai nostele juustomassa mansikoiden päälle ja väliin - työnnä samalla mansikoita kakkureunaa vasten, niin ettei mansikoiden ja reunan väliin pääse kermavaahtoa. Levitä loppu täyte tasaisesti, painele lusikalla, ettei jää ilmakuplia ja painele mansikanpaloja täytteeseen. . Lopuksi levitä juustotäytettä vielä mansikanpalojen päällekin. Nosta päällimmäinen kakkupohja lastan avulla päälle ja laita kakku hyytymään jääkaappiin yön ajaksi. Koristele marjoilla, suklaapaloilla, kekseillä, kukilla - kakun koosta riippuen.































Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja