Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on tammikuu, 2018.

Päivä Jyväskylässä, ruokailimme Muisto ravintolassa

Takana mukava päivä Jyväskylässä rakkaiden seurassa. Poikkesin pikaisesti Jyväskylän Confetissa, joka on Citymarketin vieressä, samassa rakennuksessa, Saarijärventiellä. Vastakkaisella puolella tietä on Kärkkäisen tavaratalo, Sammontie 1. Kärkkäisellä on leivontatarvikkeita, mutta ei juurikaan elintarvikkeita, värejä ja vähän massoja löytyy. Ilahduin Confetissa myyjän ystävällisestä avusta, ostin mm. uuden suositun kakkuvuoan ja lehtikultaa.  Kotitalousopettajaystäväni suositteli jo kauan sitten Muisto-ravintolaa Jyväskylässä. Kiinnostuin, mutta en ole aiemmin päässyt tutustumaan ravintolaan.  Huomasin netti-ilmoituksesta, että ravintolassa on noutopöytä myös viikonloppuisin. Se olikin hyvä kokemus, saimme valita salaattipöydästä ja pääruokavalikoimasta kukin itsellemme mieluisia ruokia. Ruokailuun kuului jälkiruokakahvi keksien kera ja ruokailumme hinta oli yhteensä alle 70 e 5 hengeltä. Kahvila-ravintolassa oli myös tarjolla

Hannatädin kakut

Leivoin Hannatädin kakkuja vanhalla ohjeella, jonka olen saanut todennäköisesti Kangasalan lastenkodin emännältä yli 40 vuotta sitten. Leivoin näitä Hannatätejä sitten seurusteluaikana sulhaskokelaalle ja naapurin mies pikkuleipiä maistellessaan totesi, että jos ei näillä yhtä miestä viekoitella, niin sitten ei millään!  Hannatätejä on leiponut mummoni jouluisin ja niitä leivottiin myös meidän perheessämme pitkään, mutta nyt en kymmeniin vuosiin ole niitä tehnyt - oli siis aika! Ja hyvinpä ne vieläkin kauppansa tekivät miehelle illan jivetunnin jälkeen.  Lisäsin nyt pikkuleipiin vaaleanpunaista väriä ihan kokeilumielessä, mutta sehän ei ole lainkaan tarpeen. Kirjoitan kaksi eri ohjetta, toinen on ruokasoodalla kohotettu ja toinen leivinjauheella, molemmat ovat peräkkäin vanhassa reseptivihkossani. Hannatädin kakut 1  (tästä tuli kaksi pellillistä pikkuleipiä) 150 g margariinia tai voita  2 1/2 - 3 dl sokeria 1 1/2 dl tuoretta tai hapanta kermaa 1 tl ruokasoodaa 3 dl

Kahvikehrät, pullapitkot

Pullapäivä - kierrepullissa täytteenä halvaa ja karpaloa ja toisissa vadelmahilloa. Leivoin myös kahvikehriä, joita on leivottu jo minun lapsuusperheessäni - aina yhtä hyviä nuo pikawienerit.  Kahvikehrät eli pikawienerit 150 g pehmeää margariinia (huom. ei sulaa!) 1 dl maitoa 50 g tuorehiivaa tai 11 g kuivahiivaa 1 kpl kananmuna 2 rkl sokeria 4 1/2 - 5 dl vehnäjauhoja Täyte: 75 g pehmeää margariinia 100 g tomusokeria 2 tl vaniljasokeria Nypi margariini ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi ( tai vähemmän muruisen taikinan saat, jos sulatat margariinin ja aloitat sekoittamalla rasvan ja maidon, sinne hiiva ja muut aineet). Mikäli käytät kuivahiivaa sekoita se vehnäjauhoihin ja nypi margariinin kanssa. Liota tuorehiiva kylmään maitoon. Lisää voi-vehnäjauhoseokseen munat, sokeri ja maito-hiivaseos. Sekoita nopeasti käsin tasaiseksi. Älä vaivaa. Kohota taikinaa vähän aikaa esim 15-30 min (voit jättää tämän kohotusvaiheen poiskin) Kauli ta

Mansikkajuustokakku

Kokeilin uutta silikoonivuokaa ja tein tästä annoksesta kaksi pientä kakkua ja kaksi leivosta. Pakastin kaikki ne ja nuo pienet leivokset päällystin mirror glazella. Maistelimme ne kotona ja olin kovin ihastunut mansikkamoussen samaettisen sulavaan rakenteeseen ja lempeään makuun. Tätä ohjetta käytän jatkossakin varmasti <3 Väreiltään ja maultaan tämä olisi täydellinen ystävänpäiväkakuksi. Tässä kuva koristelemattomasta kakusta, lisään myöhemmin kuvan koristeiden kera, kun otan kakun pakasteesta vuorokautta ennen sulamaan jääkaappiin  ja koristelen varmaan juuri ennen tarjoilua. Mirror glazen päällä koristeet säilyvät melko hyvin. Kuvasta näkyy, että täydellisen tasaista pintaa en vielä saa, mutta lähellä ollaan jo ... alla oleva ohje on tosi hyvä, en muista, mistä se on alunperin, olen käyttänyt sitä pitkään, joten vuoden 2016 bloggauksissani varmasti on lähde.  Mansikkajuustokakku Ohje riittää kahteen pieneen 4-5 cm korkeaan kakkuun tai yhteen isompaan reunavuokaan

Suklaakreemi esim. kuivakakun päälle

Suklaakreemi kakun päällystämiseen 100 g margariinia 100 g suklaata  1 1/2 dl tomusokeria 3 rkl kaakaota 1/2 tl vanilliinisokeria Sulata margariini, lisää suklaa paloina, anna olla pari minuuttia ja sekoita. Lisää kaakao ja tomusokeri sekä vanilliinisokeri, Sekoita ja maista. Tämä kreemi muistuttaa mokkapalojen päällistä, mutta sisältää suklaata ja on siten vähän hienomman makuinen. Sopii muuten mokkapaloillekin päälliseksi.

Ihana mango-passionkakku 2 ohjetta

Nämä ohjeet voi toki toteuttaa mangokakkunakin, ilman passionia, joka tuo hapanta makua kakkuun. Minä käytän tukun  pakastemangososetta, mutta mangomehu tai tuoreesta mangosta sose käy myös.  1. ohje: Mango-passionkakku  kakku 18-20 cm halkaisijaltaan  (kuva tulossa) Pohja: 100 g kaurakeksejä   30 g margariinia sulatettuna TAI Gluteeniton pohja 150 g Semper kolakakkuja 80 g margariinia Hienonna ainekset monitoimikoneessa ja painele jauhojen avulla leivinpaperilla pohjastaan vuoratun vuoan pohjalle. Vuoan reunus voi olla myös suoraan kakkupahvin päällä.  Vuoan reunat kannattaa öljytä ja sihdata öljyn päälle tomusokeria, niin kakku irtoaa ajallaan siitä luisuen ja reunasta tulee siisti ja tasainen. Paina pohjamassan reunat tasaisiksi kaapimen avulla. Kakun reunat saat kauniimmaksi, jos pohjamuru jättää reunasta 1-2 cm tyhjäksi eli täyte peittää reunan. Täyte: 4 liivatetta (käytän 4 grammaisia isoja lehtiä, pieniä kaupan liivatteita voisi olla

Yksisarviskakku, unicorn-kakku

Unicorn kakku piti yht'äkkisesti tehdä, kun ystäväni näitä ovat leiponeet ja pinei lapsenlapseni tuli kylään yksisarvispaidassa ja selitti, että tämä yksisarvinen on nyt yksi hänen suosikeistaan - pitihän alkaa se leipomaan! Tyttö valitsi parhaat korvat kakkuun ja värjäsi sarven kultamaalilla. Tein samalla kokeilua siitä, kuinka vähän liivatetta voin käyttää kakkumoussessa, kun kyseessä korkea kakku. Kakku pysyikin hyvin koossa, mutta oli se vähän turhan pehmeä tuon sarven kiinnittämisen kannalta - jos kakkua liikutellaan tai kuljetetaan, on liivatetta oltava moussessa riittävästi - kaikki varmaan ovat yhtä mieltä toisaalta siitä, että liian tiukkarakenteinen mousse tai juustokakku ei ole hyvää. Juustokakussa ja moussekakussa liivatetta tarvitaan vähän enemmän kuin kakun täytteessä, mutta kakkupohjan valinta ja täytteen paksuus myös vaikuttaa kakun rakenteeseen. Paljastan ohjeessa uusia toimintatapoja, miten sain moussetäytteistä aivan mielettömän hyvän makuisi

Mirror glaze, peilikirkas pinta kakussa ja leivoksissa

Tein kokeiluita mansikkamoussesta ja sen liivatemäärästä,  hyydytin siitä leivoksia ja pienen gluteenittoman kakun pakastimeen. Eilen otin kakut pakasteesta ja laitoin päälle pakasteessa olleen mirror glaze kuorrutteen, jonka värjäsin osin siniseksi ja osin punaiseksi.  Yritin värjätä punaista mirroria hohtavaksi raitoja varten, mutta eri väreillä ja tomuilla kokeillen en siinä onnistunut, joten jätin pinnan punaiseksi ja ripotin pintaan kultahilettä.  Leivoksissa on koristeena silikoonimuotilla tehtyjä valkosuklaahöyheniä pakastekirsikoiden lisäksi. Mansikkamousse oli kuohkeaa, kuplaista ja erityisen huippuhyvää!!, ohje täällä. Sinisestä mirrorista tein osan mustaksi, väriä kului tosi paljon, sain kuitenkin sydänkoristeet kakun pintaan (kuva alla). Olisin tahtonut pinnasta tummemman, mutta en tohtinut laittaa väriä riittävän paljon - siksi näin.  Olen toki sitä mieltä, että kakun kuorrutteen pitää antaa vihje sisällöstä,siis mansikkakakkuun sopisi koristeeksi mieluiten ma

Laiskan emännän piirakat

Nämä piirakat syntyvät yhtä nopeasti kuin keittoruoka, etenkin, jos riispuuro on valmiiksi keitettynä tai löytyy pakastimesta. Tein näitä helppoja piirakoita usein lasten ollessa pieniä, mutta nyt en olekaan vuosiin leiponut näitä. Tässä teille muillekin kiva ohje kokeiltavaksi. Laiskan emännän piirakat ("Helpposet") n. 12 kpl Riisipuuro täytteeksi  1 dl vettä 3/4 dl puuroriisiä 3 -4 dl kevytmaitoa 1/4 tl  suolaa 1/2 kananmuna Valitse paksupohjainen kattila tai teflonkattila, koska teräskattilassa maito palaa helposti pohjaan. Jos käytät teräskattilaa, kypsennä puuroa pidempään ja aivan matalassa lämpötilassa, vähän väliä sekoitellen. Keitä vesi, lisää riisi, keitä sekoitellen, kunnes vesi lähes imeytynyt riisiin. Lisää maito ja keittele pienellä teholla välillä sekoitellen 1/2 - 1 tunti- Lisää ripaus suolaa. Jäähdytä puuro. lisää 1/2 -1 kananmuna sitomaan puuroa. Pohjataikina 2 1/2 dl vettä 1 1/2 dl kaurahiutaleita ripaus suolaa 1/4