Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on joulukuu, 2020.

Uuden vuoden kakku 2021

  Lumihuntu harson heittää, vanhan vuoden alleen peittää. On aika ystäviä kiittää, aihettahan paljon riittää. Hyvää uutta vuotta 2021 kaikille teille! Uuden vuoden kakussa on 70 %:n kakkupohja rypsiöljyllä. Kostutin kakun omena-inkiväärimehulla. Kakussa on makuina karamellisoitu omena, inkivääri  ja kinuski. Värjäsin uuden vuoden kakkua airbrush kultauksella, koristeet on candy metsiä ja pitsi syötävää, Madame Lou Lou valmisaineksesta tehty.

Joulujäätelö, kirsikkajäätelö

  Tein lahjoiksi ja kotiin j oulujäätelöä piparin muruilla ja kirsikka hillolla, osa mansikkahillolla... täytyy sanoa, että tuli kyllä mahtavan hyvän makuista! Piparijäätelöä voi syödä milloin vaan, joten tänne vaan jäätelön joukkoon loppuja joulupipareita ! Jäätelön valmistus on helppoa, aineet vain vatkataan yhteen. Aloita niin, että vatkaat 200 g tuorejuustoa tasaiseksi, lisäät vatkaten purkin vaniljarahkaa, sitten lisäät 4 dl kermaa ja vaahdotat. Lopuksi lisäät 1 prk kondensoitua maitoa, pari rkl sokeria ja pari tl vanilja-tai vanilliinisokeria ja makuaineet. Tällä kertaa nostin lusikalla jäätelöä muoviastiaan ja laitoin väliin kirsikkahilloraitoja ja piparinmuruja, sitten taas kerros jäätelöä ja päällimmäiseksi makuaineita ja koristeita. Osaan jäätelöistä käytin mansikkahilloa ja piparinmuruja, kun arvelin sen olevan enemmän lasten makuun. Purkita ja pakasta jäätelö ja myöhemmin.... herkuttele! WOW

Joulukakut, suklaakakkupohjat

En ole julkaissut blogissani nykyään käyttämiäni kakkutäytteiden ohjeita, tosin ne monet ovat muunnoksia blogissa jo olevista ohjeista - osin tähän on syynä ajan puute, osin se, että myyn tilaustöinä kakkuja ja pidän maksullisia leivontakursseja, joiden maksaneet asiakkaat saavat monistenippuun aina myös ohjeita mukaansa. Nyt ajattelin, että joulun aikaan ja lahja-aikaan olisi kiva kirjoittaa hyvä kakkuohje blogiin.  Kokeilin todella vanhaa ja suosittua pikaisen suklaakakun ohjetta kakkupohjaan ja siitä tulikin tosi hyvä, tukeva ja mehevä kakku. Käytin täytteenä ihanaa, moneen kertaa kokeilemaani ja testaamalla muunnettua suklaamoussen ohjetta sekä vastaavaa mansikkamoussen ohjetta. Taidanpa laittaa vielä vaihtoehdoksi ihastuttavan raikkaan mustaherukkamoussen - näistä voikin jo rakentaa vaikka uudenvuoden kakun. Jos pidät kevyemmästä kakkupohjasta tee pohja  70 %:n ohjeella ja kun lisäät siihen vähän rypsi- tai rapsiöljyä, niin saat vähän tavanomaista täyteläisemmän kakkupohjan. Saman

Pätkispiparit

Tein ensin pätkispipareita ohjeella, jossa oli paljon enemmän kaakaota, mutta se ei ollut minun makuuni - sen sijaan tämä alla oleva ohje oli minusta hyvä - taikinan leviävyyttä pellille voit säätää vähentämällä vehnäjauhojen määrää - kannattaa aina pikkuleipiä tehdessä paistaa koekakku eli yksi pipari uunissa ja katsoa tulos - jauhoja tai rasvaa tai nestettä voi tarvittaessa lisätä.  Koristelin keksit pikeeriraidoilla, sokerimassalehdillä ja karpalon palalla. Pätkispiparit 200 g Pätkissuklaata rouhittuna 200 g margariinia 1 dl sokeria 1 dl fariinisokeria 2 tl vanilliinisokeria 2 kananmunaa 3  1/2 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 2 tl kaakaota Lämmitä uuni 200 asteeseen. Rouhi suklaa monitoimikoneen leikkuuterällä tai veitsellä. Vaahdota sokerit ja margariini, lisää kananmunat  ja vatkaa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan sihdin läpi mahdollisimman vähän lastalla sekoittaen - emme tahdo jauhojen sitkistyvän liialla sekoituksella. Lisää suklaarouhe taikinaan samalla,

Gluteeniton juuresnäkkäri

  Kokeilin juuresraasteen lisäämistä ruisnäkkileipään enkä ollut tyytyväinen oikein makuun enkä väriin, vaikka muut sitä meillä hyväksi sanoivatkin. Otin sitten kokeiluun vanhan siemennäkkäriohjeeni, jota lähdin muuntamaan juuresraastetta lisäten.. näin onnistuin saamaan jouluisen punajuurinäkkärin, josta itse tykkäsin.  Ohje on gluteeniton, laktoositon, maissijauhoista tehty - nopea ja helppo.   Juures-siemennäkkileipä maissijauhoista (pellillinen) 2 dl punajuuriraastetta 3/4 dl porkkanaraastetta 2 1/2 dl vettä kiehuvana, kaada teräskulhossa olevien raasteiden päälle 1 dl auringonkukansiemeniä 0,5 dl kurpitsansiemeniä 1 dl seesaminsiemeniä 0,5 dl pellavansiemeniä 0,5 tl suolaa 0,5 dl rypsiöljyä 2,6 dl maissijauhoa Pese, kuori ja raasta kasvikset. Kaada kiehuva vesi hetkeksi raasteiden päälle. Lisää siemenet. Lisää lopuksi suola, öljy ja maissijauho.  Levitä pöydälle pala kosteaa talouspyyhettä, sen päälle leivinpaperi, sitten taikina, maissijauhoja vähän sen päälle ja toinen leivinpap

Kinuskiset vaahtokarkit ja kirpeät omenavaahtokarkit

  Tein muutama vuosi sitten vaahtokarkkeja piparmintun makuun - ohje täällä . Tänä vuonna tahdoin kokeilla uutta ja pyysin lapsenlapset mukaan puuhaan - he tykästyivätkin kovasti, kun pääsivät muutamana iltana itse tekemään karkkia. Lasten makuun olivat kinuskiset vaahtokarkit, minä taas ihastuin enemmän kirpeisiin vaahtokarkkeihin. Puuhasimme yhdessä kolmena iltana, tässä kertomus siitä, miten työ edistyi. Lue ensin ohje, alla on muutama vinkki onnistumiseen. Ensimmäisenä iltana vuorasimme neliömäisiä vuokia leivinpaperilla, joka pitää öljytä kevyesti pohjasta ja reunoilta parin sentin korkeudelta -. helpoin tapa on vuokasprayn suihkuttaminen ja tomusokeri-maissijauhoseoksen sihtaaminen pohjaan voi korvata öljyämisen. Sitten teimme vaahtokarkkimassan ohjeen mukaan. Toisessa ohjeessa oli kananmunan valkuaista, toisessa ei. Vaahtokarkkia varten sokeri tulee kuumentaa 128 asteeseen eli kovan kuulan asteeseen, ennen kuin siihen lisätään lämmin liivateliemi. Tämä oli vaikea ja aikaa ottava