Siirry pääsisältöön

Kinuskiset vaahtokarkit ja kirpeät omenavaahtokarkit

 


Tein muutama vuosi sitten vaahtokarkkeja piparmintun makuun - ohje täällä. Tänä vuonna tahdoin kokeilla uutta ja pyysin lapsenlapset mukaan puuhaan - he tykästyivätkin kovasti, kun pääsivät muutamana iltana itse tekemään karkkia. Lasten makuun olivat kinuskiset vaahtokarkit, minä taas ihastuin enemmän kirpeisiin vaahtokarkkeihin. Puuhasimme yhdessä kolmena iltana, tässä kertomus siitä, miten työ edistyi. Lue ensin ohje, alla on muutama vinkki onnistumiseen.

Ensimmäisenä iltana vuorasimme neliömäisiä vuokia leivinpaperilla, joka pitää öljytä kevyesti pohjasta ja reunoilta parin sentin korkeudelta -. helpoin tapa on vuokasprayn suihkuttaminen ja tomusokeri-maissijauhoseoksen sihtaaminen pohjaan voi korvata öljyämisen. Sitten teimme vaahtokarkkimassan ohjeen mukaan. Toisessa ohjeessa oli kananmunan valkuaista, toisessa ei. Vaahtokarkkia varten sokeri tulee kuumentaa 128 asteeseen eli kovan kuulan asteeseen, ennen kuin siihen lisätään lämmin liivateliemi. Tämä oli vaikea ja aikaa ottava vaihe. Varaa riittävän iso kattila, koska seos kuohuu, etenkin ilman glukoosisiirappia. Tarvitset lämpömittarin ja aikaa odottaa.Älä sekoita siirappilientä, keitä vähän korkeinta lämpöä' matalammalla lämmöllä, tarkkaile lämpötilaa.

Sokeriliemi-liivateseos kaadetaan ohuena nauhana vaahdotettavien munanvalkuaisten joukkoon samalla vatkaten  ja vatkaamista jatketaan, kunnes massa on melko tönkköä, mutta vielä levitettävää. Massa kaadetaan vielä vähän valuvana sille valmisteltuun astiaan. Jos vatkaat liikaa, on massa liiankin tahmeaa levitettäväksi, eikä irtoa vatkauskulhosta, mutta toisaalta vatkatessa massaan pitää saada venyvä ja hieman tahmea.

Massa saa jähmettyä yön yli, sitten se kumotaan tomusokerilla ja maissijauholla tomutetulle leikkuulaudalle ja paloitellaan öljytyllä tai kuumennetulla veitsellä. Palat kieritellään tomusokeri-maissijauhoseoksessa, sihdataan kevyesti ja annetaan kuivua huoneen lämmössä 2 vrk ennen pakkausta. Vaahtokarkit säilyvät ilmatiiviisti huoneen lämmössä sellofaanipussissa tai ilmatiiviissä rasioissa. 





Kinuskiset vaahtokarkit

(Dansukkerin ohje)


1 dl vettä
1 1/4 dl fariinisokeria
1 1/4  dl ruokokidesokeria
1/2 dl vaaleaa siirappia
4 liivatelehteä
1 1/2 ( noin 50 g) valkuaista
_____________
1 dl tomusokeria
1 rkl maissitärkkelystä

Lisäksi
rypsiöljyä leivinpaperin ja välineiden öljyämiseen

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen, että ne pehmenevät. Taittele leivinpaperista noin 20x25 cm kokoinen vuoka vaahtokarkkimassalle. Öljyä  leivinpaperi.

Mittaa 2-3 litran kokoiseen kattilaan vesi, sokerit ja siirappi. Kuumenna seos 128 asteeseen. kun sokeriliemen lämpö on noin 110 astetta ala vatkata valkuaisia teräskulhossa hiljaisella teholla kuplivaksi massaksi. 

Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää liivatelehdet ensin pariin teelusikalliseen kiehuvaa vettä, sitten tämä seos kuumaan sokeriliemeen. 
Kaada liivate-sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vaahtoa vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto jämäköityy ja kulho tuntuu haalealta  käteen. 

 Kaada vaahto öljyttyyn leivinpaperista muotoiltuun vuokaan.
 Sekoita kulhossa tomusokeri ja maissitärkkelys. Siivilöi tomusokeriseosta vaahtokarkkilevyn päälle.  Anna vaahtokarkkien jähmettyä huoneenlämmössä yön yli. Paloittele vaahtokarkkilevy seuraavana päivänä kiehuvalla vedellä kuumennetun veitsen tai öljytyn veitsen avulla.  Pyörittele karkit tomusokeriseoksessa - nitriilikäsineet kädessä tämä onnistuu parhaiten. Sihtaa ylimääräinen tomusokeriseos pois siivilän avulla ja laita karkit kuivumaan huoneen lämpöön pariksi vuorokaudeksi ennen pakkaamista.


Kirpeät omenavaahtokarkit



200 g omenasosetta
25 g liivatejauhetta
1 1/2 dl vettä
350 g glukoosisiirappia
250 g hienoa sokeria
1-2 tl sitruunahappoa
______________
2 dl tomusokeria
1 rkl maissitärkkelystä

Vuoraa leivinpaperilla ja öljyä 20x20cm uuni-tai kakkuvuoka. Siivilöi pohjalle pieni kerros tomusokeria, jossa pari teelusikkaa maissijauhoa mukana. Yhdistä omenasose ja liivate pienessä kulhossa.

Mittaa isoon kattilaan ensin vesi ja glukoosisiirappi ja sitten vielä sokeri. Lämmitä sokerilientä sekoittamatta kunnes se saavuttaa 115 asteen lämpötilan. Laita sitten omenasose-liivateseos mikroon ja lämmitä sitä kunnes se pehmenee. Laita se sitten yleiskoneeseen vatkautumaan tai vatkaa käsivatkaimilla.

Jatka sokeriliemen lämmittämistä sekoittamatta kunnes se saavuttaa 128 asteen lämpötilan. Siirrä heti pois liedeltä ja kaada ohuena nauhana omena-liivateseoksen joukkoon. Lisää halutessasi vihreää tai punaista väriainetta. Jatka vatkaamista kunnes seos on vähän jäähtynyt ja kuohkea. Lisää ihan lopussa haluamasi määrä sitruunahappoa tuomaan kirpeyttä. Aloita puolesta teelusikallisesta ja maista massaa.

Kaada vaahtokarkkimassa öljytyn paperin päälle ja  anna jähmettyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Sekoita tomusokeri ja maissijauhe yhteen (voit tässä vaiheessa vielä lisätä 1 tl sitruunahappoa kuorrutteen joukkoon jos kaipaat lisäkirpeyttä) ja ripottele seosta massan päälle.
Nosta vaahtokarkkimassa paperin avulla leikkuulaudan päälle. Öljyä tai kuumenna veitsi ja leikkaa vaahtokarkkimassasta haluamasi kokoisia paloja. Pyörittele ne tomusokeri-maissijauhoseoksessa, anna kuivua pari vuorokautta huoneen lämmössä ja pakkaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja