Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on kesäkuu, 2020.

Jäätelö pikkupurkeissa

Terveiset jäätelötehtaalta! Teimme pienten tyttöjen kanssa kinuskijäätelöä, mariannerouheella jäätelöä, sitruunajäätelöä ja kirsikka-suklaarouhejäätelöä. Helpompaa kuin heinänteko 😀😀😀: vatkaa 200 g tuorejuustoa tasaiseksi, me lisäsimme vielä puoli purkkia vaniljarahkaa, lisää 4 dl kermaa, vaahdota. Lopuksi lisää 1 prk kondensoitua maitoa, pari rkl sokeria ja pari tl vanilja-tai vanilliinisokeria ja makuaineet. Purkita ja pakasta. Ai kun tuon sitruunan joukkoon olisi sopinut lakritsakastikeraidat, mutta se oli aivan ihanaa muutenkin!

Omar- raparperipiirakka

Omarkarkkien maku sopii hyvin raparperiin eikä liiallisesti tule esille tässä piirakassa. Ihania toffeisia sattumia on piirakan pinnalla. Käytin vajaan pussillisen Omarkarkkeja 50 cm leveän uunin uunipellillä tehtyyn piirakkaan. Omar-raparperipiirakka (1 pellillinen) Pohja 4–5 dl raparperia paloiteltuna (voit pehmittää hetken mikrossa ensin) 3 kananmunaa huoneenlämpöisenä 2 dl sokeria 4 ½ dl vehnäjauhoja 3 tl leivinjauhetta 1 ½ tl aitoa vaniljasokeria tai vanilliinisokeria 150 g voita tai margariinia 1 ½ dl  maitoa Muruseos 1 ps Omar-karkkeja tai vähemmän 2-2 ½ dl vehnäjauhoja 50 g voita tai margariinia : Pese ja pilko raparperit, voit käyttää niitä hetken mikrossa, jos tahdot pehmittää niitä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata rasva. Lämmitä uuni 175-200 asteeseen.  Vaahdota munat ja sokeri valkoiseksi ilmavaksi vaahdoksi kuohkeaksi vaahdoksi.  Kaada rasva kuuman nauhamaisesti munavaahtoon ja jatka vatkaamista samalla. Lisää maito ja keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen

Nopea raparperipiirakka

Nopea raparperipiirakka isoon piirasvuokaan 2 1/2 dl vehnäjauhoja 1 1/2 tl leivinjauhetta 1 dl sokeria 1 tl vanilliinisokeria 2 dl kermaviiliä tai piimää tai päiväykseltään vanha kermakin käy 1 dl öljyä tai nestemäistä margariinia (kasvirasvaseos) tai sulatettua margariinia 1 kananmuna Täytteeksi  3-4 dl raparperia tai marjoja tai omenalohkoja 1-2 rkl fariinisokeria tai ruokokidesokeria Voitele tai sprayaa piirasvuoka, kuumenna uuni 175 -200 asteeseen, kiertoilmauunissa riittää 175. Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää nesteiset aineet, jos käytät kovin nestemäistä maitotuotetta, lisää tarvittaessa vähän jauhoja - puolisen desiä. Kaada taikina vuokaan.  Kuumenna halutessasi mikrouunissa raparperia tai omenalohkoja sokerin kanssa sen verran, että ne pehmiävät. Jos raparperista irtoaa paljon nestettä, jätä se käyttämättä tai vaihtoehtoisesti lisää hyvin sekoittaen raparperiseokseen 1 rkl perunajauhoja sitomaan nestettä.  Ripottele täytteet pohjan päälle ja paista uunissa keskitasossa 20

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Peltipiiras, broilerifetapiiras

Päivin päiväksi piti saada suuremmalla porukalle pikaista syömistä - suolaiset peltipiirakat ovat olleet ratkaisu monta kertaa aiemminkin. Nykyään harvoin teen näin suuria annoksia, mutta oli kiva taas huomata, miten vaivattomasti saa herkkua aikaiseksi! Olen kirjoittanut suolaisten piirakoiden pohjataikinoista täällä - valitse millaisen pohjan tahdot tehdä. Tavalliseen piirasvuokaan riittää taikina, jossa on 100 tai suuremmassa vuoassa 150  margariinia ja peltipiiras vaatii 250 g rasvaa taikinaan - muita aineita samassa suhteessa enemmän tai vähemmän. Löydät blogistani ihanan tomaattifetapiiraan . Tällä kertaa tiesin, että miehet toivovat lihaa piiraaseen, joten katselin ohjeita ja kiinnostuin Kulinaari ruokablogin ohjeesta , jota en kyllä sellaisenaan alkanut tekemään, vaan tein oman ohjeen. BROILERIFETA PELTIPIIRAS 60 senttisen uunin uunipellille leivinpaperin päälle 250 g margariinia sulatettuna (esim. Oivariini) 250 g maitorahkaa 4 dl vehnäjauhoja  1 dl kauranlesettä 1 tl leivinja

Raparperilimsa ja raparperisiirappi, raparperihillo, raparpericurd , raparperisima

Olen nyt kovasti innoissani kevätraparperista - 30 vuotta kasvatin raparperia huonolla tuloksella, mutta nykyisen kotimme aurinkoisessa puutarhassa raparperipenkki kukoistaa lähes yhtä suurena kuin lapsuuskodissani. Kokeilin tänä keväänä kasvattaa raparperia mustan sangon alla, jolloin siitä tulisi mehevämpää. Sanko nousee itsestään pois, kun lehdet kasvavat suuremmiksi - olihan siellä muhkeat raparperit alullaan sangon alla, mutta en osaa sanoa makuerosta.Tänä keväänä kasvu lähti humahtaen käyntiin lämpimien ilmojen vaikutuksesta. Olen saanut paljon oppia eestiläisiltä leivonta-alan kouluttajilta ja alan julkkiksilta netissä ja koulutustilaisuuksissa. Kesän alussa Ônne Tikerpalu näytti raparperilimsan tekemistä ja muistinkin siitä vanhan "sitruunalimsan" ohjeen, jota usein vuosia sitten  käytimme erilaisten boolien pohjana - sellaisenaankin se oli hyvää juomaa, jonka makuja voi muunnella. Sitruunalimsan kirpeys tulee sitruunahaposta - sitä myydään maustehyllyissä marketeissa

Lapsuusmuistojen raparperipiiras

Varmaan ensimmäinen piirakkapohja, jota olen tehnyt on ollut murotaikinapohja. Sitä käytettiin lapsuuskodissani niin raparperipiirakkaan kuin mamman marjapiiraaseenkin 70 - luvun alussa. Sitten jossain vaiheessa kuulimme, että murotaikinaan voi lisätä vähän maitoa ja jauhoja vastaavasti myös lisää, jolloin taikinan määrä vähän kasvaa ja rakenne hieman tiivistyy. Taikinapohjan voi tehdä pelkillä vehnäjauhoilla, mutta jos siitä haluaa suussa sulavampaa, rakenteeltaan hienojakoisempaa, voi osa jauhoista olla perunajauhoa kuten alla olevassa ohjeessa. Tämä lapsuusmuistojen piiras on kuvassa vasemmalla, luulen, että raparperi- tai marenkihuntua piirakoille olen tehnyt aikaisintaan 1990- luvulla. Raparperipiiras piirasvuokaan 100 g margariinia tai voita 1 dl sokeria 1 kananmunaa 1 1/2 dl vehnäjauhoja 1 dl perunajauhoja 1 tl leivinjauhetta TÄYTE 6 dl raparperipaloja 1/2 dl sokeria 1 rkl perunajauhoja Voitele ja jauhota piirasvuoka tai sprayaa se vuokaspraylla. Vatkaa sähkövatkaimella pehm

Persimonpitsa

Kotiliedessä oli ihana persimonpitsan -  flammkuchen-eli perunapiiraan ohje , siitä on alla oleva ohje muokattu. Teemme tätä usein, tosin teen pitsataikinan pohjan hapanjuurella. Alla on ohjeet sekä Hapanjuuri taikinaan, että hiivataikinan. Olen ihastunut yhden päivän hapanjuuritaikinapohjaan. Paistan pitsan kiertoilmauunissa pitsakiven pääll tai nykyään use miten pitsa uunissa, joka lämpiää pelletillä. Minulla on useita pitsa kiviä, eniten käytän Lidllstä ostamaani suorakaidetta, keraamista kiveä - myös leipien paistoon. Teen pitsataikinan jääkaappiin valmiiksi 1-2 vrk ennen pitsan tekemistä, se vahvistaa sitkoverkostoa ja syventää makua. Jauhojen laatu vaikuttaa myös molempiin!  Pitsataikinan jauhojen määrä vaikuttaa taikinan vahvuuteen, pohjan tukevuuteen - minä haluan ohuen ja pehmeän pohjan - ehkä sinä tahdon paksumman Americano-pohjan tai tukevan ja ohuen, jolloin pitsasta voit ottaa slicen käteen syödessäsi. Jauhojen valinnasta tarkempaa tietoa on  Paistopintablogissa  ja jauho