Siirry pääsisältöön

Omar- raparperipiirakka


Omarkarkkien maku sopii hyvin raparperiin eikä liiallisesti tule esille tässä piirakassa. Ihania toffeisia sattumia on piirakan pinnalla. Käytin vajaan pussillisen Omarkarkkeja 50 cm leveän uunin uunipellillä tehtyyn piirakkaan.

Omar-raparperipiirakka

(1 pellillinen)

Pohja
4–5 dl raparperia paloiteltuna (voit pehmittää hetken mikrossa ensin)
3 kananmunaa huoneenlämpöisenä
2 dl sokeria
4 ½ dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 ½ tl aitoa vaniljasokeria tai vanilliinisokeria
150 g voita tai margariinia
1 ½ dl  maitoa

Muruseos
1 ps Omar-karkkeja tai vähemmän
2-2 ½ dl vehnäjauhoja
50 g voita tai margariinia


:
Pese ja pilko raparperit, voit käyttää niitä hetken mikrossa, jos tahdot pehmittää niitä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata rasva. Lämmitä uuni 175-200 asteeseen. 

Vaahdota munat ja sokeri valkoiseksi ilmavaksi vaahdoksi kuohkeaksi vaahdoksi. 
Kaada rasva kuuman nauhamaisesti munavaahtoon ja jatka vatkaamista samalla. Lisää maito ja keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen lastalla sekoitellen munavaahtoon. Tarkista, ettei nestettä jää pohjalle, vaan taikina sekoittuu tasaisesti.  Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele raparperit pinnalle. 

Sulata karkit mikrossa tai liedellä rasvan kera välillä sekoitellen, jotta ne eivät pala. Sekoita sitten kaikki ainekset yhteen vatkaimella tai nuolijalla kulhossa. Lisää jauhoja vähän kerrallaan, kunnes seos on murumaista. Tähän voi lisätä sokeriakin 1/2 - 1 dl tai vaniljasokeria, mutta se tuskin tarpeen, koska karkeissa on jo sokeria paljon.

Levitä muruseos raparperien päälle. Paista omar-raparperipiirakka kullanruskeaksi uunissa 15–20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Herkuttele! - oi miten olisi jäätelön kera päiväkahvilla?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...