Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on kesäkuu, 2016.

Mansikka-juustokakkupiirakka

Leivon tavallisesti juustokakun pohjan itse, mutta olikin nopeaa ja kiva kokeilla juustokakkua keksimurupohjalla. Ohje oli kesäkuun 2016 Yhteishyvässä, tein ohjeesta puoli annosta irtopohjavuokaan. En laittanut marjoja juusto-munamassan joukkoon, vaan jäähtyneen kakun päälle. Täytteeseen tuli juustomassan päälle ranskankerma, joka kaunisti valmiiseen kakkuun valkoisen ja tasaisen pinnan. Paistoin keksipohjaa uunissa noin 5 min. Juusto-munamassaa kypsensin 30 min ja  ranskankerman lisäämisen jälkeen kakku oli vielä uunissa noin 5 min. Jäähdytys ja mansikat ja kiille päälle niin siinä se on . Kakun päälle laitoin jäähtyneeseen kakkuun pakastemansikoita ja tein kiilteen hyytelösokerista - vähän noista mansikoista nestettä valui, vaikka hyytelösokerin olisi pitänyt se sitoa. Parempi neste-sokerisuhde reseptissä olisi tämä: 2 dl punaista mehua -kiehauta, lisää 1 dl hyytelösokeria, kuumenna, kunnes kirkastuu ja vala lusikalla jäisten marjojen päälle.  Tämä oli nopea ja helppo t

Appelsiinimoussekakku

Appelsiinimoussekakku Pohja voi olla kakunmuruista tehty tai brownies-pohja tai suklaakakkupohja. Itse otin tällä kertaa suklaakakkupohjaviipaleen pakastimesta. Tämä kakkuohje tuli noin 20 cm:n vuokaan. Pohja 1. keksipohja: 100 g Dominokeksejä tai Digestiveja tai Tasangon vaaleita keksejä (1 rkl kaakaojauhetta) 50 g margariinia sulatettuna Jauha keksit ja sekoita muut aineet joukkoon - kätevästi tämä käy monitoimikoneen leikkuuterällä. 2. Voi-sokerikakkupohja (alkuperäinen ohje Suklaapossun blogista)  - tee annos yksin.- tai kaksinkertaisena, halutusta pohjan paksuudesta riippuen Aineet : 25 g voita tai margariinia sulatettuna 1 muna (huoneenlämpöisiä) 0,5 dl sokeria 1/2 dl vehnäjauhoja 1-2 rkl kaakaojauhetta ripaus leivinjauhetta Ohje : Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele kaapimella   joukkoon vuorotellen kuivat aineet ja sula rasva. Kaada irtopohjavuokaan, jonka pohja on vuorattu leivinpaperilla ja reunat voideltu .  Paista 180 astees

Turkinpippurikakku

Laitoin kokonaisen pussin turkinpippuri crushia isoon kuivakakkuun -taikina maistui hyvältä, kun välillä maistellen sitä lisäsin - nyt jännään onko maku liian voimakas valmiissa kakussa. Juhannuskahvilla arvioidaan isolla porukalla! Nyt on kakkua maisteltu ja tuollaiseen  1 1/2  kertaiseen kakkutaikinaan (iso vuoka) se pussillinen Turkish pepper crushia on mielestäni liikaa. Tyttäreni sanoi laittaneensa puoli pussia tiikerikakun raitaan - hän sulatti karkit ja se kakku oli tosi hyvää. Niinpä päädyin ajatukseen, että tiikerikakku, jossa on vaniljan makuista vaaleaa taikinaa ja ruskea pippurinen raita, voisi olla seuraava kokeiluni ja tiikeriraitaan riittää 1/3 pussi (korkeintaan 1/2 pussia ) Turkish pepper crushia, joten ei sitten kuin tiikerikakun ohjetta etsimään!

Britakakku suklaaraidoin ja lemoncurd-vaniljatäytteellä

Vuoden 2016 britakakku on kolmikerroksinen. Täytteenä on kermaa, tuorejuustoa ja runsaasti lemoncurdia ja sopivasti sokereita kirpakkuutta taittamaan.  Joka kesä teemme useita britakakkuja -juhannuksena mansikasta, heinäkuussa vadelmasta. Raparperihilloke on myös herkullinen täyte. Hyvää juhannusta - kaunista säätä ja mukavaa yhdessäoloa! Ohje britakakkuun viime vuodelta löytyy täältä . 

Juhannuksen raparperikakku kiiltävällä kuorrutuksella

Tämän kakun vaniljaisen moussen sisällä on yllätys: raparperikeikauskakku. Päälle kokeilin kiiltävää kuorrutetta, mirror glazea appelsiinimehusta valmistettuna. Tarkoitukseni oli jättää se valuvaksi reunoilta, mutta koska se olikin melko ohutta nostin sitä alhaalta ylöspäin reunoille lisää ja se oli kyllä virheratkaisu. Tätä mehusta tehtyä kiiltävää pintaa ei pysty kuumalla veitsellä siloittamaan ja sitä oli kyllä melkoisen vaikea saada kakun päältä valuttamalla muutoin kuin raitoina reunaan - mutta mielestäni raidat tai kermaruusut olisivat reunassa kauniit. Juustokakku kätkee sisäänsä yllätyksen- sisällä on raparperikeikauskakku, päällä vaniljan makuinen juustokakkumassa ja päällisen kruunaa appelsiinin ja sitruunan makuinen peilikirkas pinta. Tein kakun 22 senttiseen irtopohja-kukkavuokaan. Ennen juhannusta tein peilikirkkaan pinnan juustokakkuun kondensoidun maidon ja valkosuklaata, nyt halusin yrittää peilikirkasta pintaa mehusta tehtynä ja mitä vielä -tahdoin v

Perunapitsa pitsakiven päällä paistettuna

Ystävän suosituksesta ostin pitsakiven  - tosin kivet olivat kalliita , yli 50 €, joten päädyin ostamaan keraamisen laatan pitsan paistamiseen ulkogrillissä - ja käyhän se uuniinkin. Keraamisen laatan hinta oli 22 €. Kotona tutkin testituloksia ja huomasin, että ammattikokkien mielestä keraaminen laatta paistaa myynnissä olevia kiviä paremminkin - yllätyin iloisesti niin testituloksista kuin valtavan hyvästä ja rapeasta pitsasta - ilman kiven ei meillä enää pitsaa paisteta, oli tämä niin hyvää!.  Testitulokset täällä linkissä. Sattuikin juuri olemaan paikallislehdessä perunapitsan ohje ja eikun kokeilemaan! Pitsataikina 2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä 1/4 pala hiivaa 1 tl hunajaa tai sokeria 1/2 tl suolaa  1/2 - 1 dl oliiviöljyä hiivaleipävehnäjauhoja ja karkeita vehnäjauhoja tai durum vehnäjauhoja Sekoita mielellään yleiskoneella kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja sokeri ja jauhoja sen verran, että saat pehmeän, mutta napakan taikinan. Anna ko

Kesäillan kahvihetki

Vaniljamacaronsseja italialaisella marengilla ja tuorejuustolla sekä erilaisia pullia oli tänään leivontaohjelmassa. En onnistunut nyt macaronsseissa yhtä hyvin kuin aiemmin, liekö syynä yksi mukana ollut tuoreempi munan valkuainen vai Wiltonin liitumainen valkoinen väri -monet macaronsseista halkeilivat, nämä kuitwnkin kunnossa.

Omar-kinuski-mansikka kääretorttu

Kokeilin Omarruusuja ja Omarkinuskia mansikkatorttuun. Maku oli suussa sulavan hyvä ja kääretorttupohja oli gluteeniton, koska se oli perunajauhoista tehty. Ohje löytyy Kodin kuvalehden Ruususuu ja    Huvikumpu     blogista. Kumosin kääretorttulevyn mantelijauhoilla jauhotetun paperin päälle ja irrotin vetämällä päällimmäisen paperin. Sitten laitoin sen paikoilleen ja rullasin lämpimän pohjan kahden paperin välissä. Annoin sen jäähtyä hetken ja täytin omarkinuskilla, kermavaahdolla, jossa oli tuorejuustoa mukana ja mansikkalohkoilla. Sitten rullasin tortun, annoin jähmettyä jääkaapissa ja koristelin. Tein omarkinuskitäytteen vähän eri lailla kuin blogin ohjeessa eli näin: 1 dl vispikermaa 100 g omarkarkkeja + 100 g tuorejuustoa 1 dl vispikermaa Kuumenna kattilassa kerma ja karkit levy 3-4:lla. tee tippatesti: kun pudotat lusikalla kinuskia tipan kylmän veteen ja se jähmettyy heti, on kinuski valmista. Jäähdytä kinuski.  vaahdota 1 dl vispikermaa ja e

Mansikkasuklaakakku

Tämän mansikkasuklaakakun idea oli mielessäni jo pitkään ja nyt sen sain toteuttaa vihdoin kummitytölleni hänen syntymäpäivänään. Unohdinpa kuitenkin laittaa kakun päälle suunnittelemani raidalliset valkosuklaat, mutta kun koristelu oli valmis, ei niitä enää saanut kauniisti mukaan - täytyypä siis tehdä uusi kakku pian! Olen etsinyt kauan hyvää suklaakakkupohjaa ja kokeillut erilaisia. Tummaa suklaata sisältävät pohjat ovat tosi tukevia ja rakenteeltaan tiiviitä. Tähän asti olen pitänyt minulle mieluisimpana Kinuskikissan mehevää suklaakakkupohjaa - se onkin kevyt rakenteeltaan ja pehmeä kakussa. Nyt löysin rakenteeltaan vähän tukevamman pohjan, joka sopii hyvin massa- ja kreemikakkuihin - ihastuin Suklaapossun voisokerikakkupohjaan ., josta tein suklaakakkuversion lisäämällä kaakaota. Tein kakun laktoosittomana, mutta päälle tuleva ganache on valkosuklaata, joten se ei laktoosittomalle henkilölle sovi syötäväksi - Brunbergin laktoosittomalla suklaalla olisi saanut

Kesähuuma piirakka Valion vanhalla ohjeella

Mielestäni paras raparperipiirakka syntyy tällä ohjeella Kesähuuma (Valio) 250 g margariinia tai voita   3 dl sokeria  5 1/2 dl vehnäjauhoja  1 tl leivinjauhetta 1 tl kardemummaa  1 prk  kermaviiliä  tai rahkaa tai vanhaa kermaa 2 munaa  Päälle  4-5 dl raparperipaloja  ½ dl sokeria  Tarjoile jäätelön tai vatkattavan vaniljakastikkeen kera Pehmitä raparperipalat mikroaaltouunissa muutaman minuutin ajan. Lisää sokeria. Sulata pohjataikinaa varten rasva, lisää sokeri ja jauhot. Ota tätä seosta erilleen 2 dl.  Itse lisään tuohon erilleen otettuun seokseen jauhoja sen verran, että saan siitä kunnolla murumaisen ja lisäksi vielä vanilliinisokeria vähän.  Lisää lopputaikinaan leivinjauhe, kardemumma (tämän jätän joskus poiskin) , kermaviili ja munat. Sekoita tasaiseksi, mutta sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Levitä isompi taikina isoon voideltuun ja jauhotettuun piirasvuokaan - joskus olen tehnyt uunipellillekin, mutta silloin tulee ohut piiras - ja raparperis

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjauhetta 1 tl so

Leivontablogini vuoden vanha - 20 000 lukijaa

Huomasin iloisesti yllättyen, että vuoden vanha blogini on löytänyt yli 20 000 lukijaa. Muistan, kuinka innolla aloitin blogiani kokoamaan vuosi sitten toukokuun lopulla ja jatkoin vielä kesäkuussa mökillä huonojen nettiyhteyksien kautta. Kyselin rohkeasti neuvoja Kärhän Irmalta ja muutamalta muultakin, koska en tiennyt tuolloin blogin perustamisen alkeitakaan. Sain hyviä neuvoja ja sitkeästi etsin tietoa ja lopulta viikossa- parissa sain sivuston toimimaan. Sen jälkeen olen perustanut myös Päivi leipoo facebook sivuston ja Instagram sivun.  Olen oppinut paljon niin leipomisesta kuin bloggaamisesta, olen saanut uusia ystäviä ja olen päässyt matkustamaan tämän harrastuksen puitteissa. Matkoilla ja kotimaassa olen tutustunut erityisesti eestiläisiin leipureihin ja bloggaajiin, joiden taitoja arvostan ja on kiinnostavaa nähdä vähän erilaista lähestymistapaa leivontaan, mitä Suomessa on.  Olen päässyt monien hyvien kouluttajien kursseille ja minulle on avautunut mahdollisuu

Tallinnassa leivonta- ja käsityökaupoissa

Kävin ystävien kanssa lomaa avaamassa Tallinnassa - olimme sopineet ainakin käsityö- ja leivontaliikkeissä käymisestä. Ohjelmaan sopi tällä kertaa Kanga XLL,  Abrakham fabrics, Gemoss, Suhkrukunst, Kalamajan taiteilijoiden alue, Apelsin, vanha kaupunki ja vähän muutakin. Löysin Apelsinista tällaisen ihanan kakkuvuoan leveys 16 cm ja korkeus 13 cm, hinta 7.70 e. Apelsin on muuttanut Rocca al Maressa - nyt se on Rocca al Maren kauppakeskuksen yläkerradsa, ravintola-alueen lähellä. Muutoin mukaani tarttui kakkupahveja noin 30 s kpl, merirosvosynttäreiden tarvikkeita Suhkrukunstista, tyllia, värejä ym. Kuva Apelsin myymälästä Suhkrukunst Mustikas keskuksesta Vanha kaupunki oli laajoilta osin remontissa Tartaletit Sikupillin ostoskeskuksen kahvilasta

Matka Tallinnaan? Hyödynnä etukoodi Suhkrukunstissa tai toinen etukoodi Suomessa Unelmakakut.fi verkkomyymälässä

Hei muistattehan  Kesällä Tallinnassa matkaillessasi voit käyttää etukoodia - kerro nimeni ja blogin nimi ja koodi myymälässä - saat alennusta Suhkrukunstin ostoksista.  Päivi Salonen ,        paivileip.blogspot.fi      Koodi:   paivi10 Katso lisätietoa  täältä Unelmakakut etukoodi ja linkki löytyy  blogini yläosasta  - saat alennusta laadukkaista leivontatarvikeostoksistasi klikkailemalla verkkokauppaan blogini linkin kautta