Siirry pääsisältöön

Appelsiinimoussekakku



Appelsiinimoussekakku

Pohja voi olla kakunmuruista tehty tai brownies-pohja tai suklaakakkupohja. Itse otin tällä kertaa suklaakakkupohjaviipaleen pakastimesta. Tämä kakkuohje tuli noin 20 cm:n vuokaan.

Pohja

1. keksipohja:

100 g Dominokeksejä tai Digestiveja tai Tasangon vaaleita keksejä
(1 rkl kaakaojauhetta)
50 g margariinia sulatettuna

Jauha keksit ja sekoita muut aineet joukkoon - kätevästi tämä käy monitoimikoneen leikkuuterällä.

2. Voi-sokerikakkupohja (alkuperäinen ohje Suklaapossun blogista) - tee annos yksin.- tai kaksinkertaisena, halutusta pohjan paksuudesta riippuen


Aineet:
25 g voita tai margariinia sulatettuna
1 muna (huoneenlämpöisiä)
0,5 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1-2 rkl kaakaojauhetta
ripaus leivinjauhetta

Ohje:
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele kaapimella   joukkoon vuorotellen kuivat aineet ja sula rasva. Kaada irtopohjavuokaan, jonka pohja on vuorattu leivinpaperilla ja reunat voideltuPaista 180 asteessa keskitasolla, kunnes tikulla kokeillen tikkuun ei tartu taikinaa. Jäähdytä ja puhdista vuoan reunat, äljyä ne ja ripottele sihdin läpi tomusokeria reunoille. 

Appelsiinimousse

2 1/2 isoa liivatetta ( pieniä kaupan liivatteita 4 kpl)
2 dl vispifloraa tai kermaa
1 dl appelsiinituoremehua
(appelsiiniesanssia tai muuta appelsiinimakua)
200 g appelsiinituorejuustoa
4 tl limecurdia
374 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
keltaista pastaväriä

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma.  Kuumenna puolet appelsiinimehusta ja liuota liivatteet siihen. Anna seoksen hieman jäähtyä ja lisää liivateseos ja kylmä mehu tuorejuustoon, lisää mausteet. Sekoita tasaiseksi. Nostele varovasti kermavaahto joukkoon ja tarkista maku. Kumoa mousse vuokaan, tasoita ja annan jähmettyä jääkaapissa ainakin 4 tuntia tai pakasteessa lyhyemmän aikaa.

Kiille 

2 liivatelehteä
2 dl appelsiinitäysmehua
oranssia pastaväriä

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä.  Kuumenna kolmasosa appelsiinimehusta ja liuota liivatteet siihen. Anna seoksen hieman jäähtyä, lisää loppu appelsiinimehu. Kun seoksen paksuus alkaa olla lähes kananmunan valkuaisen paksuista, mutta liemi on vielä tasaista, ei paakkuista, kaada tai lusikoi se varovasti appelsiinimoussen päälle varoen, ettei moussepintaa irtoa kiilteen joukkoon. Hyydytä taas kylmässä ja koristele. Muistathan, että liivatekiilteen päällä säilyy parhaiten suklaakoristeet ja kermapursotus, muut koristeet vaativat alleen suklaata tai kakunmuruja eristeeksi, ettei liivatteen kosteus ala pehmittämään niitä. Koristeet kannattaa lisätä juuri ennen tarjoilua.








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...