Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on toukokuu, 2017.

Ylioppilaskakun koristeita

Sokerimassaruusut - ruusutehdas - sarjatyönä kukkia

Ruusujen valmistustapoja on useita - hyviä videolinkkejä olen kerännyt blogiini tänne. Vuosikymmeniä opetin ruusujen tekemistä töissä marsipaanista, nykyisin käytän sokerimassaa (mielellään osa sokserimassasta tukevaa massaa esimerkiksi Silikomarts Wonder Cakes, jota Unelmakakut.fi myy verkkokaupassa) tai vaahtokarkkimassaa tai niiden seosta. Massan tulee olla joustavaa, mutta sopivan jämäkkää, jotta terälehdet lähtevät kuivumaan mallissaan. Massaan voi lisätä CMC-jauhetta kuivumisen nopeuttamiseksi tai ruusut voi tehdä kokonaan kalliimmasta ja nopeasti kuivuvasta kukkamassasta tai sekoittaa kukkamassaa sokerimassaan. Mahdollisuuksia on siis monia. Ruusun terälehtiä varten massa pehmitetään käsissä ja kaulitaan mahdollisimman ohueksi. Terälehtimuotiksi käy pyöreät tyllat, ruusun keskelle pienempiä ja ruusun ulkolaidalle suurempia pyöreitä ympyröitä. Ruusunlehtimuotteja on myös erilaisia saatavana, itse olen tottunut käyttämään pyöreitä tyllia. Terälehtien laidat oh

Kaikkien kehuma omenapiirakka

Teen mökillä usein levypiiraita, niistä riittää isommallekin porukalle syötävää ja ne on nopeita ja helppoja valmistaa. Erilaiset piiraat jäätelön tai vatkattavan vaniljakastikkeen kanssa ovat herkkua ja toki tuon lisäkkeen voi tehdä vaikkapa turkkilaisesta jogurtista tai kermavaahdosta vaniljasokerin, sokerin tai fariinisokerin ja mahdollisesti vaikkapa inkiväärijauheen myötä.  Tämän piiraan nimi oli niin lupaava, että sitä oli pakko kokeilla, ohje on odottanut jo jonkin aikaa pöydälläni. Tietysti muuntelin ohjetta vähän - lisäsin kinuskikastiketta ja ensimmäisen kokeilun jälkeen olen sitä mieltä, että ainakin minun leipomukseni rakenne olisi parempi, jos jauhoja olisi taikinassa vähän enemmän. Omenat karamellisoin aina mikrossa. Mutta todella hyvää tämä oli! Ohje sopii valmistettavaksi sekä pakasteen viimeistä omenoista että uusista mehevistä raparpereista. Kaikkien kehuma omenapiirakka 200 g voita 1½ dl sokeria 3 - 4 dl vehnäjauhoja (suosittelen  3,5-4 dl) 1 kpl kana

Marenkia marenkia, marengit onnistuvat

Mitä eroa on marengilla ja marengilla!!?? Olen toki tehnyt monta kertaa elämäni varrella marenkeja ja kokeillut monenlaisia valmistustapoja- niin töissä leivontakurssilla kokeellisessa ruoanvalmistuksessa kuin kotona. Silti en ole kokenut näiden valmistamista omaksi jutukseni, enkä ole löytänyt ohjetta, jolla takuuvarmasti onnistuisin. Tänään syttyi lamppu jossain!! Olipa aikakin, kun lupasin ystävälle näitä tehdä isomman määrän. Kerronpa teillekin, mitä opin.  Vertailun vuoksi alla kuvat - tänään ensimmäisen erän marenkeja- täynnä ilmakuplia, vaahto ei kiillä ja pintapursotus jää epämääräisen näköiseksi. Laitoin nuo uuniin, otin pois ja heitin surematta menemään! Etenkin noissa lehdissä näkyy inhokuplaisuus. Ohjeen jälkeen selvitystä siitä, mikä meni noissa kuvissa pieleen ja miten voisi korjata. Ohjeen jälkeen marengeista löytämääni ja oppimaani tietoa. Olen nyt testaillut eri ohjeita paljon ja päädyin tekemään isomman määrän

Dajm-vadelmajuustokakku ja passion-tropical juustokakku

Aamun kakut tehty, hoplop odottaa!

Macaronssit ranskalaiseen ja italialaiseen tapaan

Tein macaronssien kuoria kahdella tavalla, sekoittaen - keltaiset - ja italialaisella taikinalla -vaaleanpunaiset. Eri ohjeissa on paljon eroa ja niksejä työhön monia. Keltaisista macaronsseista kaksi pursottui huonosti, italialaisista ensimmäiset pellit epäonnistuivat, kun valkuaisten vanhentaminen unohtui ja taisi sokeriliemikin kiehua liikaa. Seuraavassa italialaisessa satsissa kolmasosa vinoutui tai muutti pyöreää muotoaan eli hukkaprosenttia syntyy.

Liivatteeton ja gluteeniton lime-valkosuklaakakku

Leivoin kaksi lime-valkosuklaajuustokakkua, tämä pienempi  oli  liivatteeton ja gluteeniton.  Kakku oli noin 20 cm halkaisijaltaan ja riittää  noin 10 henkilölle.  Kakkupohja 120 g gluteenittomia keksejä 50 g margariinia sulatettuna Sekoita monitoimikoneessa keksit ja sulatettu margariini. Voitele öljyllä irtopohjavuoan reuna ja sirottele tomusokeria vähän öljyn päälle. Aseta irtopohjavuoan reuna tai reunavuoka kakkupahvin päälle ja taputtele pohjamuru tasaiseksi. Minä jätin pohjan pari senttiä pienemmäksi kuin kakkuvuoka oli, niin valmiin kakun reuna näyttää kauniilta.  Valkosuklaamousse, liivatteeton 2  dl kermaa 300 g tuorejuustoa 1/2 dl sokeria 3 rkl sitruunanmehua 3 rkl lemon curdia vanilliinisokeria ja vaniljasokeria maun mukaan 150 g valkosuklaata 2 rkl kermaa Vaahdota kerma, mausta sokereilla. Älä vatkaa kermaa liikaa, niin saat tasaisemmat reunat, ilman onttoja paikkoja tai ilmakuplia. Vatkaa tuorejuusto ja  lemon curd  tasaiseksi. Sul

Daim punaherukka vadelma moussekakku

Näissä moussekakuissa maistuu dajm ja kinuski ja vadelma ja punaherukka. Ihana makuyhdistelmä!  Minulla oli jääkaapissa tuorejuustoa ja päätin tehdä moussekakut pakastimeen, mutta onneksi näille löytyikin heti ottajia, joten ei tarvinnut pakastinta täyttää.  Osan tuorejuustoista voi pakastaa, mutta käyttämäni Philadelphia ei kestä sellaisenaan pakastamista, mousseksi jalostettuna sen voi hyvin pakastaa maun kärsimättä.  Daim-kinuski ja vadelma-punaherukkamousset moussekakussa  Pohjan halkaisija 21 cm , kakun korkeus 6.5 cm, riittää 16 henkilölle Minä käytin pohjana voisuklaakakkupohjaa (Jos teet neljäsosan linkin reseptistä, saat kakkupohjan, jonka voi leikatakahdeksi kiekoksi, tässä kakussa vain toinen tarpeen) mutta pohjan voi tehdä dominokekseistä tai kaurakekseistäkin. Kakkupohja 150 g Domino-keksejä tai kaurakeksejä 60 g margariinia sulatettuna Voit lisätä Dajm-paloja pohjaan Sekoita monitoimikoneessa keksit ja sulatettu margariin

Päivi-leivoksen ohje

Päivi-leivokset suorakaiteen malliseen jatkettavaan vuokaan ( 24x16 cm)  12 palaa - jos teet uunipellin kokoisen, tee kolminkertainen annos. Valmiin leivoksen korkeus on 3,5 cm ja koko 8 x 4 cm. Varaudu siihen, että tavallisella uunipellillä joudut korottamaan laitoja muovireunoilla tai kaksinkerroin taitetun leivinpaperin avulla Pohjataikina 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl isoja kaurahiutaleita 1/2 tl leivinjauhetta pieni! ripaus suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1/2 dl sokeria 30 g margariinia sulatettuna 1/2 kananmuna ( HUOM . Jos haluat rouheisemman pohjan, käytä 1 dl vehnäjauhoja ja 1 dl isoja kaurahiutaleita ja 1 dl sokeria. muutoin samoin kuin yllä) Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen ja sellainen, että saat kaapimella levitettyä sen.. Lisäämällä jauhoja saat pohjasta kovemman.  Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoi

Kermakakku vadelmamousse ja mustaherukkamousse, kinuskikastike

Tämän halkaisijaltaan 27 senttisen kermakakun kakkupohjan on Pikku Murusen mehevä vaalea kakkupohja ja täytteenä vadelmamousse ja mustaherukkamousse.  Kakun reunoilla valuva kinuskikastike on keitetty kuohukermasta ja sokerista, päällä ruusupursotusta ja suklaakoristeita Tallinnan gemossista sekä itse tehtyjä sokerimassakukkia ja -lehtiä. Tämä kakkupohja on kostea, maukas ja tukeva isossakin kakussa, vadelmatäytteen kehittelin hääkakkutilausta varten ja siitä tein muunnelman mustaherukkaisena - näissä täytteissä maistuu marja vahvasti, laitoin vielä täytteen joukkoon vähän pakastemarjoja.  Marjojen määrää voi hyvin vähän vähentääkin täytemousseissa, jos tahtoo vähemmän marjaista. Tästä vadelmatäytteestä on tykätty tosi paljon, mustaherukkamoussen tein tähän ensimmäistä kertaa - sekin oli oikein hyvää. Kakkua ei ole kovasti makea, koska käytän lähes aina myös sitruunaa täytteissä, joten tämä on raikas tarjottava kesän juhliin. Täytekakun pohja  - vaalea me

Lime-valkosuklaajuustokakku

Leivoin kaksi lime-valkosuklaajuustokakkua, tämä suurempi oli gluteeniton ja toinen pienempi oli liivatteeton ja gluteeniton. Suurempi kakku oli 27 cm halkaisijaltaan ja riittää 9 cm korkeana noin 30 henkilölle. Tahdoin kokeilla kakkua juustokakun sisään, niinpä tällä onkin sisällä pelkästään perunajauhoista leivottu sokerikakku, jonka täytin jäähtyneenä moussella ja ohuilla lemon curd kerroksilla, mutta jälkikäteen ajattelin, että jokin punainen kiinteä hillo olisi ollut kaunis lisä tuossa sisäkakussa. Sisäkakku 3 kananmunaa 1 dl sokeria 1 1/2 dl perunajauhoa 1/2 tl leivinjauhetta 1 tl vanilliinisokeria.  Spraya vuokaspraylla pieni vuoka. Vaahdota munat ja sokeri, lisää sihdin läpi perunajauho, johon on sekoitettu leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Paista 175 asteessa, kunnes puutikulla kokeillen keskeltä ei tartu taikinaa tikkuun. Jäähdytä ja kumoa.  Leikkaa kakkupohja 3 osaan jäähtyneenä. Sisäkakun tilalla voisi olla keksipohja, johon ohje tässä a