Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on tammikuu, 2021.

Viikuna-Aurapiiras ja broilerikasvispiiras

Tämä hienon makuinen! viikunapiiraan ohje on ollut kymmeniä vuosi pikainen herkkumme, sen tekaisee nopeasti vaikka matkalta tullessa iltapalaksi. Ohje on alunperin paprikarenkailla, laitoin tilalle nyt viikunan lohkoja. Pohjaa voi vaihdella, ohjeita täällä.   HUOM: broileripiiraan tein hapanjuuritaikinapohjalla, ohje alla. Voitaikinapohjan voi tehdä perinteisesti ilman  leivinjauhetta, jolloin siitä tulee rapeampi - tai leivinjauheella, jolloin pohja tulee pehmeäksi. Alla oleva viikunapiiraan juustoraasteella tehty pohja on pehmeä ilman leivinjauhettakin.  Täytteessä olevan kermaviilin voi korvata ruokakermalla tai ranskan cremellä, kuohukermalla. 1 kananmuna hyydyttää 2 dl nestettä, mutta tarvittaessa munamaidossa voi yhden kananmunan korvata 2 teelusikallisella vehnäjauhoa -täytteeseen voi siis lisätä vähän vehnäjauhoa, joka sitoo nestettä. Piiraassa on useita juustoja - niitä voi vaihdella: Aurajuuston voi jättää pois, piiras on erittäin hyvää pelkästä punaisesta Emmentalista tehty

Kirsikkapiiras uunijuustokakun tavoin

Kirsikkapiiras uunijuustokakun tavoin Pohja  100 g voita   1 dl sokeria   1 muna   2 1/2 dl vehnäjauhoja   1 tl leivinjauhetta   Lämmitä kiertoilmauuni 160 - 170 asteeseen.  Voitele ja jauhota vuoka tai sprayaa se vuokaspraylla.  Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää jauho-leivinjauheseos.  Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka peitettynä jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.   Täyte  300 g Philadephia tuorejuustoa 200 g kreikkalaista jogurttia 2 munaa (1 rkl perunajauhoa) 2 tl vanilliinisokeria 1/2 - 1 dl sokeria Sekoita tuorejuusto ja kreikkalaisen jogurtti sähkövatkaimella tasaiseksi. Sekoita joukkoon muut aineet ja vältä vatkaamista - massaan ei haluta ilmaa. Maista, mausta tarvittaessa lisää ja kaada seos uunivuokaan pohjan päälle. Paista uunissa, kunnes täyte juuri ja juuri hyytyy, aikaa tarvitaan piiraan paksuudesta ja uunin lämpötilasta riippuen 20-40 minuuttia. Piiraan keskustasta noi9n 5 cm saa jäädä pehmeäksi, kun virta uunista sam

Perunaruisleipäset

  RUISLEIPÄSET H elppo tapa tehdä ruisleipäsiä. Metallinen jäätelö kauha löytyy monesta verkkokaupasta jäätelökauhan nimellä, itselläni on niitä useita eri kokoja. Teen niillä sämpylät, ruisleipäset, muffineja jne. Ja tietysti jäätelöpalloja. Kauha kestää konepesun.  Juuren hapatus: Kaappaan nuolijalla hapanleivän juuren muovikulhoon tuosta juuren säilytysastiasta  - en tavallisesti pese sitä, vaan jätän sen kuivumaan. Entisaikaan hapanleivän juuri säilytettiin puutiinussa aitassa. Lisään kädenlämpöistä vettä vähän kerrallaan ja vähän ruisjauhoja ja sekoittelen. Juuri saa olla vellimäistä litkua. Juurta tulee taikinaani ehkä 4 dl ja lisään kädenlämpöistä vettä 2-3 litraa, ruisjauhoja sen verran, että taikinasta tulee ohut velli tai korkeintaan paksumpi velli, ei puuromaista. Laitan raskin eli ruokitun juuren lämpimään paikkaan - peitettynä kannella tai silikoonimatolla tai muovipussilla - 1-2 yöksi. Pitempi aika tekee taikinasta happamampaa, kun juuren mikrobeilla on enemmän   aikaa t

Appelsiinijuustokakku pakkaspäivien piristeeksi

Appelsiinijuustokakku  (voit tehdä myös veriappelsiinista) Pohja 150 g kaurakeksejä, digestivekeksejä tai Murokeksejä 50 g margariinia  2 rkl nestemäistä margariinia Aseta vuokaspraylla voideltu tai rypsiöljyllä ja tomusokerilla käsitelty irtopohjavuoan reuna kakkualustan päälle vuoan sileä reuna alaspäin. Sulata margariini mikrossa. Sekoita ainekset monitoimikoneen leikkuuterällä ja painele lastalla 22-25 senttisen vuoan pohjalle - minä tein halkaisijaltaan kaksi 18 senttistä kakkua. Huom. Jos käytät pohjaan vain nestemäistä margariinia, saat ei-kovettuvan, hyvin leikkautuvan pohjan. Vaihtoehtoisesti voit tehdä pohjan lisäämällä vain margariinia sopivan määrän keksimuruun. Täyte 6 liivatelehteä (käytän Ewald lehtiä, pieniä kaupan liivatteita laita 6-7) 4 dl vispikermaa 360 g - 400 g   maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia, Viola), josta puolet voi olla appelsiinituorejuustoa  2 dl kreikkalaista jogurttia tai  Soijajogurttia esim vanilja 2 dl sokeria 1 -2 tl appelsiinin kuorta raast

Juustokakku uunissa eli amerikkalainen juustokakku eli paistettu juustokakku

     Livevideo 43 min l öytyy täältä, leivo yhdessä kanssani  Ohje päivitetty 1-2024, mm. paisto-ohjeita muutettu Onnistunut amerikkalainen juustokakku ihastuttaa maullaan ja sen yksinkertainen, vähäkoristeinen ulkonäkö on tyylikäs. Juustokakun voi tarjota sellaisenaan – usein  tomu-tai  lumisokerilla tomutettuna  -  tai  soseutetun marjakastikkeen kera, tuoreiden tai pakastemarjojen kera tai hillolla, marjakiilteellä  tai mehukiilteellä päällystettynä.  Amerikkalaisella juustokakulla, New York  Cheesecake’lla  on monta nimeä kuten rakkaalla lapsella, se on tuttavallisemmin ”juustokakku uunissa”  tai ”paistettu juustokakku”  erotukseksi  liivatteella tai suklaalla (tai agar-agarilla tai vegegeelillä)  hyydytettävistä juustokakuista (Eestissä  Küpsetatud   juustutort  vs.  külmtort   )   Juustokakku voi olla  korkea tai matala  – joko ohje tehdään   halkaisijaltaan   isompaan  vuokaan tai täytteen määrä puolitetaan. Ohjeessa olevalla annoskoolla tulee 20 cm halkaisijaltaan olevaan kakku