Tämä hienon makuinen! viikunapiiraan ohje on ollut kymmeniä vuosi pikainen herkkumme, sen tekaisee nopeasti vaikka matkalta tullessa iltapalaksi. Ohje on alunperin paprikarenkailla, laitoin tilalle nyt viikunan lohkoja. Pohjaa voi vaihdella, ohjeita täällä. HUOM: broileripiiraan tein hapanjuuritaikinapohjalla, ohje alla. Voitaikinapohjan voi tehdä perinteisesti ilman leivinjauhetta, jolloin siitä tulee rapeampi - tai leivinjauheella, jolloin pohja tulee pehmeäksi. Alla oleva viikunapiiraan juustoraasteella tehty pohja on pehmeä ilman leivinjauhettakin.
Täytteessä olevan kermaviilin voi korvata ruokakermalla tai ranskan cremellä, kuohukermalla. 1 kananmuna hyydyttää 2 dl nestettä, mutta tarvittaessa munamaidossa voi yhden kananmunan korvata 2 teelusikallisella vehnäjauhoa -täytteeseen voi siis lisätä vähän vehnäjauhoa, joka sitoo nestettä.
Piiraassa on useita juustoja - niitä voi vaihdella: Aurajuuston voi jättää pois, piiras on erittäin hyvää pelkästä punaisesta Emmentalista tehtynä.
Alla oleva ohje kannattaa tehdä matalana, ohuena - mielestäni se maistuu paremmalta niin :). Alla oleva ohje on 28 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Peltipiiraan saat molemmista ohjeita, kertomalla ne kahdella tai 2,5:llä.
Aura-paprikapiiras
Pohja
100 g margariinia
1 1/2 dl juustoraastetta
1 1/2 vehnäjauhoa
Täyte
100 g sinihomejuustoa
100 g kermajuustoa tai punaista Emmentalia
2 dl kermaviiliä
2 kananmunaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
1/2 tl Provencale yrttimausteseosta
(hienonnettua persiljaa)
Pinnalle viikunan lohkoja
Pese viikunat ja leikkaa sitten viipaleiksi. Silppua persiljaa saksilla juomalasissa.
Sekoita monitoimikoneessa pohjan ainekset. Voitele margariinilla piirasvuoka, jauhota se vehnäjauhoilla tai korppujauholla.. Painele taikina käsin jauhojen avulla ohueksi levyksi piirasvuoan pohjaan ja reunoille.
Ripottele juustot joko raa'an tai esipaistetun (5 min) pohjan päälle. Sekoita kermaviili ja munat ja mausteet sekä persilja käsivatkaimella ja kaada pohjan päälle. Laita viikunaviipaleet pohjan päälle. Paista 170 asteessa kiertoilmalla uunin alaosassa noin puolisen tuntia, kunnes piiras alkaa saada vähän väriä ja pinta on hyytynyt.
Broilericurrypiiras
Pohja hapanjuuritaikinalla 22-24 sentin vuokaan
1 dl vettä
30 g aktiivista, kahdesti ruokittua juurta
1/4 tl suolaa
noin 150 g jauhoja
1/2 dl öljyä
oreganoa tai basilikaa
1 tl hunajaa
Pohja hiivataikinalla
1 1/2 dl vettä
1/4 pala hiivaa
1 tl sokeria
1/4v tl suolaa
1 tl oreganoa
noin 3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä
Täyte
noin 1-2 dl pakastekasviksia (esim parsakaali, maissintähkä, sokeriherne yms.)
1 rlk rypsiöljyä
100 g ruskistettuja broilerin filesuikaleita
2 tl curryjauhetta
1 dl ruokakermaa
1 dl kookoskermaa
1 kananmuna
2 tl vehnäjauhoa
1 rkl persiljaa
ripaus mustapippuria, yrttisuolaa
100 g kermajuustoa tai punaista Emmentalia
Sekoita pohjan ainekset pehmeäksi, juuri ja juuri muodostuvaksi pehemäksi palloksi, älä tee liian kovaa taikinaa. Kohota lämpimässä paikassa taikina lähes kaksinkertaiseksi. Voitele margariinilla piirasvuoka, jauhota se vehnäjauhoilla tai korppujauholla. Painele taikina käsin jauhojen avulla ohueksi levyksi piirasvuoan pohjaan ja reunoille, anna kohota rahassa, painele sitten reunat vielä uudelleen.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Ruskista öljyssä broilerisuikaleet, lisää lopussa pakastekasvikset ja pehmitä niitä (tai pehmitä mikrossa pikaisesti) Mausta broileri currylla. Ripottele juustoraaste, broileri ja kasvikset pohjan päälle. Sekoita kermat, jauhoa ja muna ja mausteet sekä persilja käsivatkaimella ja kaada pohjan päälle. Paista 175 -200 asteessa kiertoilmalla uunin alaosassa noin puolisen tuntia, kunnes piiras alkaa saada vähän väriä ja pinta on hyytynyt.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: