Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on tammikuu, 2016.

Runebergin tortut

Pian on se aika vuodesta – 5.2. -  kun kansallisrunoilijallemme J. L. Runebergille jo hänen elinaikanaan valmistettuja torttuja taas  leivotaan. Epäselvää on, onko ohje alkuaan hänen vaimoltaan Fredrikalta vai porvoolaiselta kondiittorilta. Todennäköisesti leivonnaisen päällä oleva hillo on alunpitäen ollut omenasosetta. Itselläni on vuosia ollut kaksi luotto-ohjetta, joilla näitä teen.  Kirjoitan molemmat tähän – ensimmäinen on Diabetesliiton Makumatka- kirjasta ja toinen koulussa käytetyn WSOY:n Taituri-kirjan ohje (tekijät: Hinkkanen, Kokkonen, Liiimatainen, Palojoki). Ylemmän ohjeen avulla tortut ovat kuohkeammat ja kosteammat, alemman ohjeen avulla tortuista tulee kuivempia ja mureampia. Runebergin torttujen alumiini- ja silikoonivuokien koko on sama 6,5 cm x 5,5 cm ja yhteen vuokaan menee yllä olevan reseptin mukaista taikinaa 80-90 g, kannattaa tehdä testipaisto, koska taikina kohoaa vuoassa sitä enemmän, mitä kuohkeammaksi vuokien vetoisuus on  Runebergin tort

Kinkkupiiras

Ra nskalainen juustopi iras Quiche lorraine valmistetaan perinteisesti sekoitettuun voitaikinaan, johon ei kohotusaine kuulu. Pohjasta tulee rapea. Leivon nykyään useimmiten suolaisen piiraan pohjataikinan niin, että  lisään vähän leivinjauhetta saadakseni pehmeän pohjan ja tähän ohjeeseen lisäsin myös perunasosejauhetta maun vuoksi. Alla kaksi erilaista pohjataikinaa, joita toki voi käyttää mihin vaan suolaiseen piiraaseen.  Tänään kuvan piiraat lähtivät pakastimeen. Käytin vanhaa yksinkertaista ohjetta, jolla tulee aina hyvä tulos. Unohtui vaan hetkeksi liian kauan uuniin. Kinkkupiiras Perinteinen pohja – sekoitettu voitaikina Perunavoitaikina-pohja 100 g margariinia 2 ½ dl vehnäjauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja 2 rkl vettä 100 g margariinia 3 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja 1 dl perunasosejauhetta 1 tl leivinjauhetta 1 dl vettä Kinkkutäyte: 150 g savukinkkukuutioita ½ paprikaa kuutioina 2 dl Emment

Ruispataleipä

Mies toi tuliaisena Elimäeltä Alppiruususta Maatilatuottajien torilta niin hyvää ruisvuokaleipää, että minun piti yrittää heti saada samanlaista. Leivän leikkuupinnassa erottui vehnäjauhot, ruisjauhot ja pellavansiemenet. Lähes samana päivänä toinen leipoja mainosti netissä ruispataleipää ja lähetti ohjeen minulle – kiitos siitä! Tämä ohje näyttikin siltä, että tästä se herkkuleipä voisi syntyä. Ohje on Pataleipäkirjasta, jonka nimeä en tarkemmin tiedä. Rukiinen pataleipä 6 dl vehnäjauhoja 3 dl karkeita ruisjauhoja (Jalon Myllyn ovat kokemukseni mukaan parhaita) 1 dl pellavansiemeniä 1 ½ tl suolaa ½ tl kuivahiivaa tai tuoretta hiivaa pieni murunen, noin viidesosa hiivapaketista 5 dl kylmää vettä Sekoita kuivat aineet keskenään. Jos käytät tuoretta hiivaa, murusta se ja sekoita se hyvin kuiviin aineisiin tai liuota se hyvin kylmään veteen. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Peitä kulho muovikelmulla tai kannella, ettei taikina kuorru. Anna taikina

Vadelma-valkosuklaa-muffinit

Tässäpä vihdoin täydellinen kuppikakkutaikina minun makuuni, kevyt, maukas ja muunneltava. Ohje löytyi Taikinataivas blogia pitävän Tarjan avulla ja on peräisin Ulla Svenskin Juhlaleivonnaiset kirjasta. Kiitos Tarja! Vadelmavalkosuklaamuffinit Tästä ohjeesta tulee 12-15 kpl 3 kananmunaa 1 ½ dl sokeria 3 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1 1/4 dl Flora Vanilla vatkattavaa vaniljakastiketta 50 g margariinia 50 g valkosuklaata rouheena noin 1 dl paistonkestävää marmeladia – itse laitoin vadelmaa – voisi olla pakastevadelmiakin Vuoraa muffinipellin aukot muffinivuo’illa. Lämmitä uuni 175-200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri todella hyvin – valkoiseksi kuohkeaksi vaahdoksi. Huoneenlämpöiset kananmunat ja Siro-sokeri vaahtoutuvat parhaiten. Sulata rasva mikrossa kuvun alla, jäähdytä. Lisää munasokerivaahtoon vuorotellen jauho-leivinjauheseosta, margariinia ja vaniljakastiketta. Sekoita varovasti puulastalla nostellen nämä tasaiseksi taikinaksi. Kaa

Omenamurupiiras ilman kananmunaa

Omenamurupiiras –pellillinen laktoositonta piirasta ilman kananmunaa 8 dl vehnäjauhoja 3 ½ dl sokeria tai ruokosokeria  tai itse käytin Brown Cane-sokeria 2 tl ruokasoodaa 3 tl vaniljasokeria 6 dl laktoositonta piimää 3/4 dl ruokaöljyä Täyte: 4-5 isoa omenaa ½ dl tai 1 dl ruokosokeria tai fariinisokeria (kanelia vähän) Kauramurukuorrutus: 200 g margariinia sulatettuna 1 ½ dl sokeria tai ruokosokeria 6 dl isoja kaurahiutaleita 3 tl vaniljasokeria Pese ja kuori omenat, kuutioi ne ja laita sokerin (ja kanelin) kanssa mikrokulhoon kannen alle ja kuumenna täydellä teholla noin 3-5 minuuttia, kunnes omenat ovat aivan pehmeitä, mutta eivät saa soseutua. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään, lisää piimä ja öljy ja sekoita mahdollisimman vähän, ettei jauhojen sitko tule taikinaan. Levitä lastalla uunipellille, jonka päällä on leivinpaperi. Asettele omenakuutiot pinnalle. Lisää murukuorrutuksen margariiniin muut

Marengit mansikan ja Mariannen maulla

Kokeilin marenkeja mansikkatomusokerin ja Mariannecrushin kera. Valkuaisia on vaahdotettava tooosi pitkään yleiskoneella teräskulhossa ja muistettava, että karkkirouhe tukkii liian kapean pursotinterän. Lisää vinkkejä marenkien onnistumiseen löydät aiemmasta postauksestani täältä.

Sokerimassakoristeet

Tänään pidin kollegoilleni kakkukoristekurssin. Tutustuimme massoihin ja työvälineisiin ja harjoittelimme yhdessä sokerimassakukkien tekemistä. Olen pitkään haaveillut siitä, että voisin jakaa ihanaa leivontaharrastusta ja oppimiani asioita myös aikuisille iltakursseilla - kiitos teille ystävät, jotka osallistuitte, oli kiva ilta seurassanne! Järjestän jatkossa leivonta- ja koristeluiltakursseja Kotkassa 4-8 henkilön ryhmille. Teen yhteistyötä leivontatarvikkeiden erikoisliikkeen, Unelmakakut.fi kanssa. Niinpä kursseille osallistuvat voivat halutessaan tilata kauttani laadukkaita ammattikäyttöön suunniteltuja Wonder Cakes leivontatarvikkeita erityiseduin.                                                                   Kuvaa klikkaamalla voit tutustua tuotevalikoimaan.                     

Pataleipää

Pataleipä on ihastuttanut kotileipureita niin maullaan kuin helpon valmistuksen vuoksi. Lisäsin taikinaan 2 tl hunajaa ja 1 1/2 dl cashewpähkinöitä ja vielä kuivattuja karpaloita "kourakaupalla" ja tulikin herkullinen leipä viikonlopun aamupalapöytään (Cashewkarpaloleipä kuvassa yllä).  Alla pataleivän perusohje, josta auringonkukansiemenet voi korvata karpaloilla tai puolukalla - niitä voisi olla enemmänkin kuin puoli desiä. Jos taas haluaa käyttää siemeniä taikinassa, niitäkin voi käyttää runsaammin ja yhdistää taikinaan useampia siemeniä. Alla olevan kuvan pataleipä on toisen aamun leipä: siemenleipä eli vähän eri ohjeella toteutettu. Pataleipä 3 1/2 dl hiivaleipävehnäjauhoja 3 1/2 dl vehnäjauhoja 4 dl vettä 1tl kuivahiivaa tai 1/3 tavallista hiivaa 1tl suolaa 1/2 dl auringonkukansiemenistä Sekoita kuivat aineet. Lisää puuhaarukalla joukkoon kädenlämpöinen vesi, johon hiiva on sekoitettu ( kuivahiivan kanssa nesteen lämpö 42 astetta

Tavallinen teeleipä muuntuu moneksi

Teeleipä, jonka aineksia voit muutella. Ohjeesta tulee lähes uunipelti täyteen tai 2-4 pyöreää leipää. Ihanaa iltapalaa. Teeleivät 8dl hiivaleipävehnäjauhoja - noin 1/2 tai 1/3 näistä voit korvata hiutaleilla, leseillä ja siemeniäkin voi laittaa mukaan 3 tl leivinjauhetta 1/2-1 tl suolaa 4 dl nestettä -voi olla vettä, maustamatonta jogurttia, kermaviiliä, piimää, maitoa...ei haittaa, vaikka päiväyskin olisi vähän vanha 3/4 -1dl ruokaöljyä Tähän voi lisätä esim pitsamaustetta tai basilikaa tai timjamia tai oreganoa tai juustoraastetta - tarvittaessa lisää silloin nesteen määrää niin, että taikina on levitettäessä pehmeän puuromaista. **Sekoita ensin kuivat aineet, lisää muut mahdollisimman vähän sekoittaen, ettei taikina sitkisty. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Pinnalle voi ripotella siemeniä tai juustoraastetta. Paista 200 asteessa kauniin vaalean ruskeaksi.

Daim-keksit

Sain luvan julkaista näitä ihanaisia kuvia pienestä 4- vuotiaasta lapsenlapsestani, joka leipoi ennen joulua päiväkotiin ja toisen kerran meille joulupöytään herkullisia Daim-keksejä. Tämä tyttö on äitinsä ja mammansa tavoin innokas leipuri, ehkä tuleva bloggaajakin?? Ja näin taikina levitettiin uunipellille ja hups! uuniin läksi paistumaan. Seuraavassa kuvassa onkin jo kypsät Daim-tangot. Valmiina tanko leikattiin paloiksi. Onnistuneesta lopputuloksesta osaa leipuri aina riemuita ja me muut saimme herkutella mukana. Dajm-keksien ohjeita oli netissä useita, mutta tätä ohjetta en löytänyt nettiä selailemalla. 4-vuotias leipoi  Dajm-keksit näin: • 100 g huoneenlämpöistä voita • 1 dl sokeria • 1 1/2 tl vaniljasokeria • 1 tl leivinjauhetta • 2 tl vaaleaa siirappia • 2 1/2 dl vehnäjauhoja • noin 70 g Daim-suklaata pieninä paloina Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita voi, sokeri, vaniljasokeri, leivinjauhe ja siira

Omena-vaniljakakku

Katselin ihanaa Tarte tatinia, joka oli kumottu ympäri ja päälle hyydytetty jogurttipäällinen. Mietin miksi kumota ja toteutinkin ohjeen vähän toisin – syntyi Omenavaniljakakku. sain sitten harjoitella noiden kauniiden suklaarullienkin tekemistä, kun siinä leipoessa tuli mieleen, että nyt pitäisi jotain uutta ja erilaista kokeilla. Kinuskikissan nettisivuilta katsoin mallia ja siitähän ne koristeet lähtivät työn alle. Omenavaniljakakku  Pohja 100 g margariinia ½ dl sokeria 1 muna 2 ¼ dl vehnäjauhoja, joista pieni osa voi olla perunajauhoakin 1 tl leivinjauhetta Voitele ja jauhota irtopohjavuoan reunat, levitä pohjalle leivinpaperi. Toki vuoan reunatkin voi leivinpaperikaitaleilla suojata ja jättää rasva-jauhoseoksen pois,. Vaahdota margariini ja sokeri, lisää muna vatkaten ja sekoita puuhaarukalla joukkoon jauhot ja leivinjauhe. Taputtele taikina jauhojen avulla irtopohjavuoan pohjalle. Sitä voi paistaa erikseen hetken uunissa, mutta ei välttämättä ole tar

Puolukkakakku sefiirikuorrutteella

Tässä kakussa yhdistyy monikäyttöinen ja kauan käytössäni ollut marja- tai omenakakku, joka sellaisenaan on hyvää jäätelön tai vaniljakastikkeen tai vaahdotettavan vaniljakastikkeen kanssa ja   toinen   ihastukseni vuosikymmenten takaa - eestiläinen kakun kuorrutus sefiiri.  Sefiirin ohjeen ja paljon lisätietoa sen monipuolisista käyttömahdollisuuksista  löydät täältä . Ilman liivatetta sefiiri on italialainen marenki ja jos siihen lisättäisiin liivatetta, sen ainesosat ovat vaahtokarkkimassan tapaiset, mutta vaahtokarkkimassassa sokeriliemi kuumennetaan 127 asteeseen, kun taas sefiirissä sen lämpötilaksi pitäisi saada 118-120 astetta - sokerilämpötilamittari on paras apu. Liian kauan keitetty sokeriliemi tekee sefiiristä tahmean - sen opin kantapään kautta. Kakkupohja on taas yksi niistä – ”vieraat odottavat vieressä” ohjeista – nopea ja helppo.   Marja tai omenatorttu 2 munaa 1 ½ dl sokeria tai ruokosokeria 2 dl vehnäjauhoja, joista kolmasosan voit kor

Sefiirikuorrutus ja kuppikakut

Olen pitkään pohtinut, mikä mahtaa olla se ihanan makuinen, suutuntumaltaan kevyt kuorrute, mitä Eestissä usein käytetään kakkujen pinnalla – en tiedä, oliko se aiemmin yleisempikin. Muistan aikoinaan, kun Olympiahotelli avasi hienon kakkukahvilansa, oli kahvilan kylmähyllyt täynnä sefiirillä päällystettyjä upeita kakkuja. Sain niitä tuliaisina ja ostimme itsekin niitä kotiin maisteltavaksi. Nyt olen ihaillut eestiläisten kakkumestareiden koristelutaitoja heidän nettiryhmässään ja olen saanut paljon neuvoja, miten sefiiri valmistetaan. Kiitos neuvoista myös Kakkutaikurille  Tampereelle! Täytekakku muuten on eestiksi tort – monikossa tordid - ja kuivakakku kook. Marengeista olen pitänyt aina ja vertasin tätä ohjetta ranskalaiseen, italialaiseen ja sveitsiläiseen marenkiin ja sehän on lähes prikulleen sama kuin italialainen marenki - lisätietoa tämän postauksen alaosassa muffiniohjeen jälkeen. Tuolta K-ruokasivuston marenkiohjeesta löytyy muistutuksia valkuaisvaahdon o

Leivontalähettiläs -Unelmakakut

Aloitin vuoden 2016 alussa yhteistyön Unelmakakut nettikaupan kanssa. Nyt voit tilata blogini kautta 10 %:n alennuksella italialaisia laadukkaita Wonder Cakes leivontatarvikkeita. Linkki tilauksiin löytyy myös blogini oikeasta alareunasta. Olen ostanut ja käyttänyt monia erilaisia työvälineitä ja todennut itse Wonder Cakes tarvikkeiden laadun - jokainen kokenut leipoja tietää, mikä merkitys onnistumisen kannalta on kunnon työvälineillä. Olen melko hintakriittinen ostaessani niin Suomessa kuin ulkomailla. Suosittelen kovasti tutustumaan  Unelmakakut-nettikauppaan - kuvaa klikkaamalla pääset  katsomaan  tuotevalikoimaa ja blogini kautta tilaavat saavat 10 prosentin hintaedun näihin laadukkaisiin työvälineisiin. Yli 40 €:n tilauksesta ei veloiteta postikuluja.

Dumlemuffinit

Dumlemuffinit Koristeeksi valmistin sokerimassasta tähdet. Kuivuneisiin tähtiin kirjoitin elintarviketussilla. Tähdet ovat kukkalangan varassa. Tämä suklaamuffinien ohje olikin erityisen hyvä – minun makuuni. Annoksesta tulee 12 isoa muffinia. Suklaamuffinitaikina 2 kananmunaa 1,5 dl sokeria 3 dl jauhoja 0,5 dl kaakaojauhetta 2 tl leivinjauhetta 1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria 1 dl maitoa tai turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä 75 g voita tai margariinia 50 g tummaa suklaata 12 dumlea tai 12 palaa pätkistä muffinipelti / 12 isoa muffinivuoka Laita muffinipellin kuppeihin paperiset muffinivuoat. Sulata margariini, jäähdytä hieman. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita niin hyvin, ettei seoksessa ole kokkareita. Rouhi suklaa. Vaahdota  toisessa kulhossa munat ja sokeri. Lisää varoavasti puulastalla nostellen vuorotellen munavaahtoon jauhoseosta, margariinia ja maitoa. Lisää lopuksi suklaarouhe, sekoita mahdollisimman vähän. Kaada taikina

Uuden vuoden pikkusuolaiset herkut

Vuohenjuustopunajuuret 4-8 pientä punajuurta noin 15 kpl cashewpähkinöitä Pese, kuori ja kääri punajuuret folioon, halutessasi voit valella vähän oliiviöljyä ja esim. mustapippuria, rosmariinia tai basilikaa ja suolaa niiden päälle. Laita 175 -200 asteiseen uuniin ja paista noin tunnin verran tai enemmänkin, kunnes puutikulla folion läpi kokeillen punajuuret ovat sopivan pehmeitä. Anna jäähtyä. Laita punajuurten uunissa ollessa myös cashewpähkinät uuniin muutamaksi minuutiksi, että ne saavat vain vähän ruskeaa väriä ja ota ne pois uunista, jäähdytä ja rouhi veitsellä. Tee punajuurten paistumisen aikana siirappi ja kreemitäyte. Vuohenjuustokreemi 100 g pehmeää vuohenjuustoa 100 g mustapippurilla maustettua tai maustamatonta ranskankermaa ripaus suolaa ja mustapippuria Hienonna juusto ja sekoita se ranskankermaan, mausta ja maista. Etikkasiirappi 1 dl punaviinietikkaa 2 rkl sokeria Sekoita ainekset kattilassa ja keitä paksuksi siirap