Pataleipä on ihastuttanut kotileipureita niin maullaan kuin helpon valmistuksen vuoksi. Lisäsin taikinaan 2 tl hunajaa ja 1 1/2 dl cashewpähkinöitä ja vielä kuivattuja karpaloita "kourakaupalla" ja tulikin herkullinen leipä viikonlopun aamupalapöytään (Cashewkarpaloleipä kuvassa yllä).
Alla pataleivän perusohje, josta auringonkukansiemenet voi korvata karpaloilla tai puolukalla - niitä voisi olla enemmänkin kuin puoli desiä. Jos taas haluaa käyttää siemeniä taikinassa, niitäkin voi käyttää runsaammin ja yhdistää taikinaan useampia siemeniä. Alla olevan kuvan pataleipä on toisen aamun leipä: siemenleipä eli vähän eri ohjeella toteutettu.
Pataleipä
3 1/2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
3 1/2 dl vehnäjauhoja
4 dl vettä
1tl kuivahiivaa tai 1/3 tavallista hiivaa
1tl suolaa
1/2 dl auringonkukansiemenistä
Sekoita kuivat aineet. Lisää puuhaarukalla joukkoon kädenlämpöinen vesi, johon hiiva on sekoitettu ( kuivahiivan kanssa nesteen lämpö 42 astetta eli saa tuntua käteen vähän kuumemmalta kuin lämmin). Älä vaivaa taikinaa, sekoita vaan nopeasti puuhaarukalla tai -lastalla. Taikinan pitäisi olla pehmeää -tarvittaessa voit lisätä tilkan vettä taikinaan. Peitä taikina muovikelmulla, niin siihen ei tule kuorta. Anna kohota huoneenlämmössä yön yli tai 10-14 tuntia.
Kumoa taikina kaapimella vetäen jauhotetulle pöydälle ja muotoile pyöreäksi leiväksi mahdollisimman vähällä vaivaamisella. Peitä leipä leivinliinalla ja anna kohota 1/2 h.
Laita 3 litran valurautapannu tai kivipatsas tai uunikulho uuniin ja kuumenna 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, nosta taikina pataan ja paista kannen tai folion alla noin 30 minuuttia. Poista kansi ja paista vielä noin 15 minuuttia. Kumoa leipä jäähtymään. Jos haluat pinnan pysyvän tapana, älä peitä liinalla.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: