Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on huhtikuu, 2023.

Marjasimat

Hapanjuurella tehdyt marjasimat ovat nyt valmiina jääkaappiin. Tein Dansukkerin vadelmasiman ja marjasiman  ohjeilla simaa mustaherukasta ja karviaisista. Sokerin määrää jouduin maun vuoksi lisäämään vähän. Hiivan korvasin 1/2 - 1 teelusikallisella aktiivista hapanjuurta. 3 litran annokseen riittää pienempikin määrä hapanjuurta, 8 litran annokseen on tuo 1  tl sopiva. Isommalla määrällä sima tekeytyy varmasti nopeammin. Hapanjuuri ei maistu millään tavalla simassa.  Simasta tulee kirkasta, kun käyttää pelkkää taloussokeria fariinisokeriin tilalla. Laitoin molempiin simoihin pari luomusitruunakiekkoa marjojen kanssa, sitruuna tuo raikkautta makuun. Pidin sokeri- marja-sitruunaseosta pari vuorokautta huoneen lämmössä, kunnes se kupli ja sitten siivilöin ja pullotin. Pullot laitan nyt jääkaappiin. Kuten hiivalla tehdyssäkin simassa, on syytä tarkkailla painetta pulloissa avaamalla välillä korkkia. Muoviset pullot olisivat turvallisempi säilytyksen kannalta. Lasipullo on joskus saattanut k

Bagelit hapanjuurella tai hiivalla

Ohje päivitetty huhtikuussa 2023 Bageleihin eli vesirinkilöihin, kuten minä ne olen ikäni tuntenut, on olemassa monenlaisia ohjeita, yhteistä niille on se, että hiivataikinasta tehdyt aamiasrinkilät ensin keitetään nopeasti vedessä, jossa on sokeria ja usein suolaakin ja sen jälkeen ne paistetaan uunissa . Ennen uuniin laittamista bagel voidellaan yleensä kananmunalla, niin että se on valmiina kullanruskea, hieman makealle maistuva pinnaltaan, usein siemenillä tai jopa suolahiukkasilla päällystetty.  Bagelia pidetään New Yorkin leivonnaisena, jota on joka baarissa tarjolla eri tavoin täytettynä - saman ilmiön näkee myös Lontoon kahviloissa. Alun perin leivonnainen taitaa olla kotoisin Euroopasta, Tammen Suuri keittotaito (1995) mainitsee bagelin olevan perinteinen juutalainen juhlaleipä ja puolalaisessa Bialystokin kaupungissa leivotaan bialy- leivonnaista, siinä on reiän sijasta vain syvennys ja sitä ei keitetä. Bagelit tarjotaan halkaistuina, usein myös kevyesti paahdettuina. Täyteai

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut

Kakkupohjan tai täytekerroksen OHJEEN SUURENTAMINEN TAI PIENENTÄMINEN

Kakkupohjan tai täytekerroksen OHJEEN SUURENTAMINEN TAI PIENENTÄMINEN Pienennät ohjetta jakamalla kaikki ainesmäärät jollain luvulla X  ja suurennat ohjetta kertomalla kaikki täyteainekset samalla luvulla X. Ohjeita voit aina suurentaa vertaamalla tilavuuksia - kakkupohjan tai täytekerroksen korkeuden tilavuutta. Siis kuinka paljon kakkupohjan ainesmääriä pitää suurentaa ( millä kertoa) isompaan vuokaan tai pienentää ( millä jakaa) pienempään vuokaan. Kertoimen saat vertaamalla tilavuuksia.  1. Tapa tilavuuden suhdelukua käyttäen. Halkaisijaltaan tietyn kokoisen kakun tai tietyn korkuisen täytteen t ilavuuden saat laskettua  netissä olevalla laskimella , johon kirjoitat vain vuoan halkaisijan ja kakun korkeuden.    Esim. 12 cm :n vuoassa 6 cm korkea kakku on tilavuudeltaan  678.6 kuutiosenttimetriä  eli 6,7 desiä  (1000 kuutiosenttimetriä on litra) 20 cm:n vuoassa  6 cm korkea kakku on tilavuudeltaan 1885 kuutiosenttimetriä  Montako kertaa pitää suurentaa 12 cm :n kakkuohjetta?  vast