Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on joulukuu, 2018.

Porkkanakakku täytekakkuna

Olen tahtonut joulun aikaan toteuttaa porkkanakakkupohjalla täytekakun ja italialaisen marengin kokeilu kakun päällisen pursotukseen on ollut mielessäni, niinpä yhdistin nämä kaksi. Lisäksi sain samalla kokeiltua sitrushedelmien kuivattamista ja rosmariinin sokeroimista. Sokerihuurrutusta olen aiemmin tehnyt usein ruuusuihin, appelsiineihin ja omenoihin, mutta sitrushedelmien kuivattamisessa ja kandeeraamisessa en viimeksi onnistunut mielestäni tyydyttävästi. Siispä tuumasta toimeen.  Ensimmäisen porkkanakakkukokeilun tein pikataikinalla Emma Iivanaisen Makea joulu kirjan ohjeella, tein punaisen porokakun marenkikreemipäällisellä. Arvostan todella paljon Emman upeaa taitoa, silmää kauneudelle ja käden jälkeä! Olen ylpeä siitä, että Emmalla on kosketuskohtia Kotkaan ja hän on nuori nainen, joka tekee hienoa uraa maailmalla kakkutaiteilijana! Myöhemmin, yllä olevan kuvan kakussa, kokeilin munavaahtotaikinaa. Ensimmäinen ohje kevyemmällä kakkupohjalla munavaahtotaiki

Joulumuistamisia, joulun makuja

Pieniä joulun herkkuja lähti ystäville. Leivoin pumpulinpehmeää mallasvuokaleipää hapanjuurella ja tein miehen kanssa rosepippurisilakoita kalastajien ohjeella. Lisäksi leivoin glögikakkuja ja piparkakkukransseja. 

Englantilainen hedelmäkakku

Tein noin 3-4 viikkoa ennen joulua kaksi englantilaista hedelmäkakkua asiakkaan toiveiden mukaan. Vertailin vanhoja ja uudempia ohjeita ja sain neuvoja leipuriystäviltäni. Siitä, kun viimeksi olen tehnyt tämän kakun onkin aikaa, mutta olen sen kyllä useamman kerran sen jouluumme leiponut. Kakun kuivahedelmät kostutetaan perinteisesti rommilla tai konjakilla, joissain ohjeissa sitä on nesteenäkin. Pelkkä hedelmien liotus tuo makua kakkuun, mutta halutessaan kakkua voi valella alkoholilla vielä kylmäsäilytyksenkin aikana - tämä ei kyllä todella ole tarpeen, eikä niin nykyaikaisissa ohjeissa tehdäkään. Minä valelin toista kakkua rommilla. Tein pitkällä grillitikulla aukkoja kakun pohjaan kakun ollessa ylöslalaisin jääkaapissa ja valelin alkoholilla kakkua. Ohjeeni, jota käytin näihin kakkuihin löytyy kuvan alta. V ähintään viikon jääkaappisäilytys on tarpeen, kakun voi pakastaakin, mutta perinteisesti sen on annettua vetäytyä kylmäkaapissa, jolloin se maustuu. V

Mummon serinakakut

Kuvaaja ja leipuri Noora Salonen Tässäpä teille huippuhyvä ohje - näitä oli usein mummoni kahvipöydässä ja hämäläiseen jouluun nämä pikkuleivät kuuluivat ehdottomasti lusikkaleipien ja pipareiden ja torttujen kera. MUMMONI SERINAKAKUT       noin 15 kpl 75 g margariinia 3/4 dl fariinisokeria 1/2 kananmuna   1/2 tl vanilliinisokeria 1/2 tl leivinjauhetta 2 dl vehnäjauhoja Tee heti kaksinkertainen annos, koska ohjeannos  on kovin pieni. V aahdota margariini ja sokeri. Lisää kananmuna vatkaten. Sekoita lastalla joukkoon kuivat aineet. Sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Paista koekakku - sen pitäisi jäädä pyöreäksi Hannatädin kakun tavoin - tarvittaessa lisää jauhoja tai vähän nestettä. Lopputulos on jäähdyttyä ja kuivuttua murea.  Jos mahdollista, anna taikinan ensin levätä jääkaapissa ennen leipomista. Leivo jauhotetulla pöydällä tangoksi, paloittele. Pyöritä palat noin 2 sentin palloiksi, pyöritä pallot ensin kananmunassa, sitt

Punajuuri-vuohenjuustopiiras

Punajuuri on suurta herkkuani paitsi pitkin syksyä, niin erityisesti jouluruokana mitä erilaisemmin tavoin laitettuna. Itsenäisyyspäivänä tein punajuuri-vuohenjuustopiirasta Arlan ohjeella hieman muunnellen. Tarkoitukseni oli ensin tehdä tästä pikkupiiraita tarteletti- tai muffinivuoissa, mutta aika ajoi ohi ja tyydyin isoon piirasvuokaan. Kovasti herkullista oli! Punajuuri-vuohenjuustopiiras 150 g margariinia 2 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoa  1 tl leivinjauhetta 2 rkl vettä Täyte 1 sipuli tai punasipuli 400 g keitettyjä punajuuria 1 tl suolaa 1 ripaus mustapippuria 1 tl rosmariinia 75 g vuohenjuustoa tai fetakuutioita 3 kananmunaa 2 dl kevyt ranskankermaa tai ruokakermaa tai kermaviiliä 1 tl hunajaa ½ dl kurpitsansiemeniä tai auringonkukan siemeniä Keitä punajuuret kuorineen suht' kypsiksi. Jäähdytä ja kuori, viipaloi. Nypi yhteen rasva ja jauhot sekä leivinjauhe - helpoin tehdä monitoimikoneen terällä. Lisää vesi ja työstä s

Porokakku suklaamarenkikreemillä itsenäisyyspäivä 2018

Mitähän tästä syntyykään? Kakkupohjan gluteeniton öljy-sokerikakkupohja, ohje löytyy täältä. Läpimitaltaan 18 sentin vuokaan tein 3 munan kakkupohjan. Kakkuun tuli täytteeksi punaherukka-vadelmamousse ja valkosuklaamousse - se onkin hyvä makuyhdistelmä. Kakunkoriste Confetista. Punaherukka-vadelmatäyte -tämä ohje riittää kolmeen väliin 18  cm:n kakussa 150 g vadelmia tai pakastevadelmasosetta Ponthier 50 g punaherukoita 2 rkl hillo-marmelaadisokeria 2,5 dl kermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta 1 dl vaniljarahkaa 3 liivatetta (käytän isoja tukun liivatteita, kaupan pieniä voisi laittaa 4 kpl) 3 rkl sitruunanmehua 3 tl vanilliinisokeria 1 dl sokeria Keitä hillo marjoisita ja hillo-marmelaadisokerista. laita ainekset kattilaan ja keitä sekoitellen, kunnes sakenee. Jäähdytä laittamalla kattila kylmään veteen. Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna sitruunanmehu, liota vähän puristetut liivatteet mehuun.

Polttari-illan lyhytkurssi -kakun koristelu ja macaron maistelu

Ilo oli puolellani, kun polttariryhmän kaunokaiset tulivat puolentoista tunnin ajaksi koristelemaan juhlakakun ja maistelemaan macaroneja. Tein kakun valmiiksi toiveiden mukaan, juhlavieraat tekivät koristeet, juhlan sankari koristeli kakun ja valmisti kultapitsiä. Hieno kakku mukanaan juhlijat lähtivät kohti uusia seikkailuita! Lyhytkurssiin sisältyi kirjalliset ohjeet kakun ja koristeiden valmistamisesta - siitä tietopaketista toivon olevan hyötyä kaikille osallistujille. Kiitos tilauksesta ja siitä, että sain osallistua hetken juhlaanne!