Siirry pääsisältöön

Punajuuri-vuohenjuustopiiras


Punajuuri on suurta herkkuani paitsi pitkin syksyä, niin erityisesti jouluruokana mitä erilaisemmin tavoin laitettuna. Itsenäisyyspäivänä tein punajuuri-vuohenjuustopiirasta Arlan ohjeella hieman muunnellen. Tarkoitukseni oli ensin tehdä tästä pikkupiiraita tarteletti- tai muffinivuoissa, mutta aika ajoi ohi ja tyydyin isoon piirasvuokaan. Kovasti herkullista oli!


Punajuuri-vuohenjuustopiiras

150 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoa 
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vettä

Täyte
1 sipuli tai punasipuli
400 g keitettyjä punajuuria
1 tl suolaa
1 ripaus mustapippuria
1 tl rosmariinia
75 g vuohenjuustoa tai fetakuutioita
3 kananmunaa
2 dl kevyt ranskankermaa tai ruokakermaa tai kermaviiliä
1 tl hunajaa
½ dl kurpitsansiemeniä tai auringonkukan siemeniä


Keitä punajuuret kuorineen suht' kypsiksi. Jäähdytä ja kuori, viipaloi. Nypi yhteen rasva ja jauhot sekä leivinjauhe - helpoin tehdä monitoimikoneen terällä. Lisää vesi ja työstä seos taikinaksi - sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Painele taikina voideltuun irtopohjavuokaan, joka on halkaisijaltaan noin 24 cm. Anna seistä jääkaapissa sen aikaa, kun teet täytteen.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuori ja hienonna sipuli, kuullota öljyssä, niin että sipulit pehmenevät.  Muussaa vuohenjuusto haarukalla tai veitsellä ja sekoita joukkoon kananmunat, creme fraiche, hunaja ja mausteet. Voit esipaistaa piirakkapohjaa 10 minuuttia, mutta se ei ole tarpeen - esipaiston aikana piiraan reunat pitäisi  tukea foliolla tai paiston jälkeen nostella reunoja ylös haarukalla - minä harvoin käytän pohjan esipaistamista - kyllä se kypsyy täytteen kerakin. 

Lado punajuuriviipaleetj asipulit kerroksittain pohjataikinan päälle, väliin täytettä. Päällimmäiseksi punajuuriviipaleita ja siemeniä.  Ripottele siis kurpitsansiemeniä tai auringonkukan siemeniä päälle ja paista uunin keskiosassa 25 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ja tarjoile.


Sama piiras ilman siemeniä, pelkällä vehnäjauhoilla pohja



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...