Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on heinäkuu, 2016.

Kuppikakkuja kirsikkakuorrutteella ja mansikkakuorrutteella

Näissä kuppikakuissa on ihanimmat pohjat; yläkuvassa raparperivalkosuklaamuffinit - perheessämme vuosia käytössä ollut hyvä ohje -  ja alla olevassa kuvassa suklaamuffinit - tuon hyvän  ohjeen sain ystävältäni Erjalta. Suklaamuffineissa makupalana keskellä taikinaan painettu dajm, jonka olen ennenkin paistaessa todennut valuvan muffinin pohjaan. Tummat suklaat toimivat parhaiten - kun työntää muffinin keskelle palan suklaata ennen paistamista, jää pala suutuntumaksi valmiiseen muffiniin. Vaaleiden muffinien kuorrutus on pakasteesta otettua marenkikreemiä, johon lisäsin mansikkatomusokerilla maustettua kermavaahdon ja vaniljatuorejuuston seosta. Suklaamuffinien päällä on kermavaahdosta, tuorejuustosta ja liivatteella hyydytetystä ja sitten vaahdotetusta kirsikkamehusta tehty seos. Jos maustamiseen käyttäisi kirsikkalikööriä, maun saisi pienemmällä nestelisäyksellä, eikä liivatetta tarvittaisi lainkaan. Myös jauheena myydään kirsikanmakuista makuainetta leivontaliikkeissä.

Mustaherukkajuustokakku browniepohjalla

Mustaherukkajuustokakku browniepohjalla 15 sentin irtopohjavuokaan.  Jos haluat tehdä 20-24 sentin vuokaan, kannattaa mustaherukkahilloketta ja täytettä tehdä kaksinkertainen määrä, pohjataikina kyllä riittää yksinkertaisena, tulee vain ohuempi pohja. Ensin suojaa vuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuo'an reunat alaosasta rasvalla ja lämmitä uuni 175 asteeseen. Pohja: 50 g margariinia sulatettuna 50 g tummaa suklaata 1 muna  0,75 dl sokeria 0,75 dl vehnäjauhoja 1 tl vaniljasokeria 1/2 tl leivinjauhetta Lisää sulatettuun kuumaan margariiniin suklaa ja anna sen sulaa sekoitellen samalla. Vaahdota muna ja sokeri ja lisää rasvasuklaaseos kuumana siihen vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja nostele joukkoon. Leivinjauhetta ei usein brownies pohjissa ole, eikä se ole pakollinen, silloin pohjasta tulee tiiviimpi ja tahmeampi. Paista 175 asteessa, kunnes tikkuun ei enää keskeltä kokeillen tartu taikinaa. Paistamisaika oli melko pitkä, noin puoli tunti

Vadelmavalkosuklaakakku

Juustokakun pohja 18 cm:n vuokaan 100 g Dominokeksejä 40 g margariinia Sulata margariini ja sekoita se ja keksit monitoimikoneen terällä. Laita irtoreuna tarjoilulautaselle ja painele keksiseos sen pohjalle tasaisesti vehnäjauhoja apuna käyttäen. Öljyä vuoan reunat sprayaamalla tai paperilla pyyhkien ja laita sihdin läpi tomusokeria reunoille. Täyte 3 Meiran pientä liivatetta 2 1/2 dl Flora vispiä tai kuohua 1dl turkkilaista jogurttia 100 g maustamatonta tuorejuustoa 100 g valkosuklaata 2 rkl sokeria 2tl vaniljasokeria 3 tl sitruunan mehua Liota liivatteet pehmeiksi kylmässä vedessä. Vaahdota kerma. Yhdistä jogurtti ja tuorejuusto ja sokerit ja sekoita tasaiseksi. Sulata miedolla lämmöllä mikrossa valkosuklaa - vaikka se ei näyttäisi sulaneelta, kokeile sekoittaa se tasaiseksi - valkosuklaa ei saa kuumentua liikaa.  Lisää suklaa jogurtti-juustoseokseen, sekoita tasaiseksi.  Kuumenna mehu ja liuota puristetut liivatteet siihen. Sekoita hyvin l

Marjatorttu

Rahkajogurttipiiraan -ihanalla ruista sisältävällä pohjalla - voi tehdä sellaisenaan, sen voi tarjota tuoreiden marjojen kera tai tuoreet tai pakastemarjat voi hyytelöidä päälle. Tämä piiras todella maistui kesältä.  Kävimme aamusta mustikoita poimimassa, minä kerään selkää säästävällä marjaharavalla. Mustikat ovat nyt niin kypsiä etelä-Suomessa, että ne vetistyvät putsatessa. Marjojen puhdistus käy kätevästi, kun liittää Marjukka-puhdistustorven imuriin, joka kerää roskat - on vaan säädetyävä imu niin, että marjat kulkevat putken läpi, eikä imuriin - helppoa se on. Keräsin sangollista kaksi tuntia ja sen puhdistamiseen kului lähes tunti, kun tarkasti vielä poistin raa'at marjatkin. Ja heti oli päädtävä lripomaan mustikoista, tein jälkiruokapiiraan siinä vaiheessa, kun perunat ruokaa varten olivat jo lähes kypsiä. Piiras on nopea tehdä, marjojen hyydyttäminen vie vähän enemmän aikaa. Juoksin vielä mökkitontilta ketäämään muitakin marjoja piiraan päälle.      

Tarteletit vanilja-passiontäytteellä

Tartelettien taikinaan käytin tänään mantelilastuja, mutta hyvin olisi tähän sopinut macaronseja valmistettaessa jauhojen sihtauksessa jäänyt karkeampi mantelijauho - ja jos ei mantelijauhoa satu olemaan kotona, niin sen voi korvata vehnäjauhoja lisäämällä. Valmistin tänään tarteletit kohottamattomasta taikinasta - siis ilman leivinjauhetta - jolloin pohjasta tulee rapea ja voisi sanoa myös kova. Jos haluaa pehmeän, lusikalla hyvin taittuvan pohjan, voi pohjataikinaan lisätä 1/2 - 1 tl leivinjauhetta. Aiemmin suolaisten piiraiden pohjataikinat tehtiin sekoitetun voitaikinan tapaan ilman kohotusainetta, mutta nykyisin niihin lisätään usein leivinjauhetta ja saadaan siten rakenteeltaan pehmeämpi pohja. Mutta tarteletit ovat makeita pikkupiiraita, (tosinhan niistä voi tehdä suolaisia muunnoksiakin) joten ohjeeseen: Ennen taikinan valmistamista voitele ja jauhota tartelettivuoat, annoksesta sain 6 kpl. Minä sprayasin vuoat ja käytin korppujauhoa jauhotukseen. Tartelettivu

Mustikkapiiras - kesän ensimmäinen

Kävimme eilen poimimassa 2 sangollista mustikoita - aikaa meni pari tuntia ja sadekin piti taukoa juuri sen ajan. Kuljetimme marjoja yli 200 km, sitten ne puhdistettiin ja vielä samana iltana leivoin Jämsässä kesän ekat mustikkapiirakat uusista marjoista. Näiden kuvassa olevien lisäksi tein yhden piiraan ilman kermaviiliä, vain mustikoita, sokeria ja perunajauhoja vähän täytteessä ja kauramuru pinnalla.  Tavallisesti olen lisännyt kermaviili-munaseokseen vähän vehnäjauhoa -2 tl vehnäjauhoa korvaa yhden munan munamaidossa ja sitoo nestettä - nyt käytin samaan tarkoitukseen perunajauhoja. Kyllä tämä oli tosi hyvää iltakahvilla ja vielä seuraavanakin päivänä. Piiraan voi hyvin pakastaa ja marjoiksi käy mitkä vaan marjat. Mustikkapiiras - kesän ensimmäinen Mamman marjapiiras - tästä ohjeesta tulee uunipellillinen tai 2-3 pyöreää piirakkaa vuoan koosta riippuen. Lämmitä uuni 175-200 asteeseen. Vuoraa pelti leivinpaperilla tai voitele ja jauhota vuoka. Pyöreään paist

Mansikkapullaa

Näin kuvan mansikkapullista ja jo monta päivää on tehnyt mieli leipoa niitä. Tein tavallisen pullataikinan, mutta nesteeksi maidon tilalle laitoin  veden ja vatkattavan vaniljakastikkeen seosta. Pulliin tuli täytteeksi dallastäyte, sitten kohotin,  voitelin ja paistoin pullat. Kun pullat jäähtyivät, laitoin päälle mansikat ja kiilteen. Kun kiille on hyytynyt, voi sen päälle vielä pursottaa tomusokeriraidat. Dallastäyte Sekoita käsivatkaimella tai koneella 3 dl kylmää vettä tai maitoa ja 1 dl vaniljakreemijauhetta. Laita jääkaappiin paksunemaan. Levitä kohonneisiin pulliin painettuihin koloihin tai käytä pitkon täytteenä. Kiille Keitä 1 dl vettä, lisää 1/2 dl hyytelösokeria. Kiehauta ja jäähdytä, kunnes kiille on kananmunan valkuaisen paksuista. Levitä siveltimellä mansikoiden päälle. Anna hyytyä, mielellään kylmässä. Tomusokerikuorrutus 1 dl tomusokeria Noin 1 tl vettä Sekoita hammastahnan paksuiseksi tahnaksi, laita pussiin, leikkaa pieni lovi kulmaan ja pursota

Suklaatarteletit

Suomalaiset keittiömestarit käyttävät Raholan ruokasanaston mukaan sanaa tartaletti osittain väärinkäsityksistä johtuen, osittain ehkä siksi, että se on helpompi lausua. Ranskan sana Tarte , englanniksi tart kääntyy piiraaksi tai piirakaksi. Euroopassa tarte on perinteisesti tehty irtopohjavuokaan ja Amerikassa taas tart matalaan vuokaan, josta se tarjotaankin suoraan. Tarteletti tai tartaletti, tarkoittaa murotaikinasta tai voitaikinasta valmistettua piiraskuorta, joka täytetään tavallisesti vaniljakreemillä, marjoilla tai hedelmillä ja mahdollisesti hyytelöllä. Ohje on helposti muunneltava - pohja voi olla suklainen tai vaalea, karheampia aineksia esim. hiutaleita sisältävä tai suutuntumaltaan sileämpi, pehmeä tai rapean kova. Täytteitä voi vaihdella, samoin marjoja tai hedelmiä tai marenkipäällisiä tai hyytelöitä. Kahviloissa tartaletit ovat näyttäviä tarjottavia ja kokonaisina myytäviä, yksilöllisiä tuotteita. Tarteletteja voi tehdä myös kuoriksi suolaisille täytteille.

Raparperi juustokakku peilikiilteellä

Mikähän siinä on, kun nämä valumat nyt ihastuttaa mua :) Juustokakku kätkee sisäänsä yllätyksen- sisällä on raparperikeikauskakku, päällä vaniljan makuinen juustokakkumassa ja päällisen kruunaa appelsiinin ja sitruunan makuinen peilikirkas pinta . Tein kakun 22 senttiseen irtopohja-kukkavuokaan. Ennen juhannusta tein peilikirkkaan pinnan juustokakkuun kondensoidun maidon ja valkosuklaan avulla (kuva alla ja ohje viimeisenä tässä postauksessa)  nyt halusin yrittää peilikirkasta pintaa mehusta tehtynä ja mitä vielä -tahdoin valuvan reunan! Peilikirkas liivatehyytelö vaatii nopeaa käsittelyä, sitä ei pysty korjailemaan kuumalla paletilla tavallisen liivatehyytelön tavoin. Sain valumat tässä kakussa kyllä syntymään, mutta kun sloin korjailemaan sitä, ei tulos tullut aivan kunnollinen. Kakku oli meillä mökillä juhannuspöydässä tarjolla Brita-kakun ohessa.  Raparperikeikauskakku - sisäkakun koosta riippuen tästä voi tehdä koko annoksen tai puolikkaan.

Marenkikreemikakut

Näiden 19 cm reunavuokaan koottujen kakkujen täytteenä on mansikkamoussea ja mustaherukka- mintturahkamoussea suklaahipuilla. Kakut ovat 13 cm korkeita, joten yhdestä kakusta riittää 12 hengelle. Tarkoitus oli tehdä 10 henkilön kakkuja, joten esim 17-18 cm halkaisijaltaan oleva kakku olisi hyvin riittänyt - työ tekijäänsä opettaa ! Kakkujen päällä on sveitsiläinen marenkikreemi, jonka valmistin munan valkuaisista, sokerista, laktoosittomasta margariinista ja tuorejuustosta. Maustoin kreemin mansikkasiirapilla ja vaniljalla ja tuorejuustolla. Marenkimassan päällä marengit, macaronssit ja kakunkoristehelmet säilyvät kokemukseni mukaan pitkään -päiviä- hyvänä kylmäsäilytyksessä, sokerimassakoristeet kannattaa laittaa hyvin kuivaneina mahdollisimman lähellä tarjoiluajankohtaa, mutta kyllä nekin vuorokauden hyvänä krstävät. Kreemin päällä on valkosuklaaganache, jota värjäsin ensin valkoisella, sitten toisella värillä. Pelkkä valkosuklaaganache on kellertävää ja taittaa muit