Tartelettien taikinaan käytin tänään mantelilastuja, mutta hyvin olisi tähän sopinut macaronseja valmistettaessa jauhojen sihtauksessa jäänyt karkeampi mantelijauho - ja jos ei mantelijauhoa satu olemaan kotona, niin sen voi korvata vehnäjauhoja lisäämällä. Valmistin tänään tarteletit kohottamattomasta taikinasta - siis ilman leivinjauhetta - jolloin pohjasta tulee rapea ja voisi sanoa myös kova. Jos haluaa pehmeän, lusikalla hyvin taittuvan pohjan, voi pohjataikinaan lisätä 1/2 - 1 tl leivinjauhetta. Aiemmin suolaisten piiraiden pohjataikinat tehtiin sekoitetun voitaikinan tapaan ilman kohotusainetta, mutta nykyisin niihin lisätään usein leivinjauhetta ja saadaan siten rakenteeltaan pehmeämpi pohja. Mutta tarteletit ovat makeita pikkupiiraita, (tosinhan niistä voi tehdä suolaisia muunnoksiakin) joten ohjeeseen:
Ennen taikinan valmistamista voitele ja jauhota tartelettivuoat, annoksesta sain 6 kpl. Minä sprayasin vuoat ja käytin korppujauhoa jauhotukseen. Tartelettivuoka on tämän näköinen:
Vuoan keskiosa on siis koholla ja valmis pohja käännetään tarjolle laitettaessa ja jäähdytetään. Keskelle piirasta jää silloin syvennys, johon täyte laitetaan. Entisaikaan myytiin tämän mallisia piirasvuokiakin.
Kyllähän tällä ohjeella voi tehdä piiraankin, eikä sitä tarvitse kääntää - pohjan voi paistaa ensin ja jäähdyttää ja lisätä täytteet päälle. Yksi keino paistaa piiraskuoria on voidella ja jauhottaa kaksi alla kuvassa olevaa vuokaa, laittaa taikina alemman pohjalle ja reunoille ja painaa sitten kevyesti toinen, pohjastaan voideltu ja jauhotettu vuoka päälle, jolloin pohja paistuu kahden vuoan välissä ja säilyttää muotonsa. Jos haluat kovemman ja rapeamman pohjan. lisää vähän vehnäjauhoja taikinaan.
Tartalettitaikina, mantelinen
125 g margariinia
1 1/4 dl sokeria
0,5 - 1 dl mantelilastuja
1 kananmuna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
( 1 tl leivinjauhetta)
1 tl vaniljasokeria
Taikinan valmistuu nopeasti ja vaivatta monitoimikoneessa leikkuuterällä - toki voit käyttää sähkövatkaintakin. Mittaa taikinakulhoon margariini, sokeri ja mantelilastut, käynnistä kone ja sekoita ainekset. Lisää kananmuna vatkaten ja lopuksi lisää jauhot - sekoita tässä vaiheessa vain vähän, ettei turhaa sitkoa tule taikinaan. Painele taikina voideltuihin ja jauhotettuihin tartalettivuokiin - vuoka saa olla täynnä, jos mitään kohottavaa ainetta ei taikinassa ole. Jos käytät leivinjauhetta, jätä vuokiin vähän kohoamisvaraa. Paista 175 asteessa leivinpaperin päällä uunipellillä, kunnes taikina saa väriä ja tikulla keskeltä kokeillen ei taikinaa tartu tikkuun. Käännä vuoat heti uunsita tulon jälkeen ylösalaisin ja irrota vuoka. Jäähdytä pohjat.
Valkosuklaamousse
145 g Pandan valkosuklaata
1 dl vaniljarahkaa
2 1/2 dl Flora vispiä
Sulata suklaa varoen mikrossa - kannattaa sulattaa muovikulhossa vain muutama kymmenen sekuntia kerrallaan - valkosuklaa palaa tai paakkuuntuu helposti - riittää, kun saat valkosuklaan lusikalla sekoitettua tasaiseksi. Sekoita sula suklaa rahkaan. Vaahdota kerma ja lisää kerman joukkoon rahka-suklaaseos. Maista. Täytteen saa siistimmin tartalettipiiraan sisään pursottamalla se piiraan keskelle tasaisesti. itse kokeilin alla olevassa kuvassa olevaa hauskaa, uutta pursotusterää, jolla tehdään pientä edestakaisliikettä ylös ja alas ja tein vähän sivuillekin pursotettaessa - pursotus lopetetaan keskelle pienellä pyöräytyksellä.Tein siis korkean pursotuksen, vaikka alunperin piti levittää mousse tasaisesti pintaan. Laita piiraat hetkeksi pakastimeen jäähtymään. Keitä sillä välillä passionkastike.
Passion-appelsiinikastike
1 dl mehua (minä käytin 3 passionhedelmän siivilöidyn mehun, ja lisäsin appelsiinitäysmehua. Kastikkeen voisi tehdä myös Lidlin passionmehusta tai passion- tai mangososeesta (Bonne))
1 tl perunajauhoa tai maissitärkkelystä
2 tl sokeria
2 tl sitruunanmehua
Kaada ainekset pieneen kattilan tai teräsmittaan. Sekoita hyvin. Kuumenna sekoittaen, kunnes kastike sakenee - lopeta sekoittaminen ja vedä kylmälle levylle, Perunajauhoista tulee liisterinomaista seosta, jos keität pitkään ja sekoitat samalla. Tähän kiisseliin voi halutessa lisätä passionin siemeniä. Anna kastikkeen jäähtyä hetki, tarkista maku ja lusikoi kastiketta kylmien tartelettien päälle. Koristele.
Nämä ovat varmasti herkullisia! Ihana toi tylla :D
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
PoistaKiitos oli yllä hyviä. Tyllan käyttöä on vielä harjoiteltava...kirsikat näen jo vaahtopilven päällä..ehkä lähipäivinä ehdin kokeilla uudelleen 😃
PoistaSiis oli kyllä hyviä..kännykkä jumittaa 😃😃
Poista