Piimätaikinaa käytetään usein piiraan pohjana, koska se on nopea ja helppo ja pieni happamuus maistuu hyvin marjojen ja omenoiden kanssa. Piimän voi korvata lermaviilillä tai jogurtilla tai ranskankermalla, päiväyksen vanhetuminenkaan ei haittaa, jos tuote silmämääräisesti on kunnosssa. Happamen ja mausteisen taikina kohotusaineena toimii hyvin ruokasooda, joka kyllä jättää vähän happamen oman maun leivonnaiseen. Sen voi korvata leivinjauheellakin halutessaan. Mitä enemmän taikinassa on nestettä, sen enemmän sen rakenne muistuttaa pannukakkua, mehevä, mutta tiivis. Joissain ohjeissa on kananmuna jätetty pois taikinasta. Laitan nyt oman makuni mukaan parhaimmuusjärjestyksessä kolme ohjetta alle. Kaikkien piiraiden valmistus toimii saman pikataikinaohjeen mukaan, ohjekoko keskikokoiseen piirasvuokaan, pohjan paksuudesta riippuen kaksinkertaisena tai kolminkertaisena uunipellille : #Voitele ja jauhota piirasvuoka hlk. 22-25 cm. Kuumenna uuni 180 asteeseen, tasalämmöl