Piimätaikinaa käytetään usein piiraan pohjana, koska se on nopea ja helppo ja pieni happamuus maistuu hyvin marjojen ja omenoiden kanssa. Piimän voi korvata lermaviilillä tai jogurtilla tai ranskankermalla, päiväyksen vanhetuminenkaan ei haittaa, jos tuote silmämääräisesti on kunnosssa. Happamen ja mausteisen taikina kohotusaineena toimii hyvin ruokasooda, joka kyllä jättää vähän happamen oman maun leivonnaiseen. Sen voi korvata leivinjauheellakin halutessaan.
Mitä enemmän taikinassa on nestettä, sen enemmän sen rakenne muistuttaa pannukakkua, mehevä, mutta tiivis. Joissain ohjeissa on kananmuna jätetty pois taikinasta. Laitan nyt oman makuni mukaan parhaimmuusjärjestyksessä kolme ohjetta alle.
Kaikkien piiraiden valmistus toimii saman pikataikinaohjeen mukaan, ohjekoko keskikokoiseen piirasvuokaan, pohjan paksuudesta riippuen kaksinkertaisena tai kolminkertaisena uunipellille :
#Voitele ja jauhota piirasvuoka hlk. 22-25 cm. Kuumenna uuni 180 asteeseen, tasalämmöllä voi olla 200 astetta. Sekoita kuivat aineet. Sekoita eri kulhossa nesteiset aineet ja yhdistä nämä mahdollisimman vähän sekoittaen, ettei pikataikinaan muodostu sitkoa. Levitä uunivuokaan ja ripottele marjat päälle. Paista vaalean ruskeaksi uunin alatasolla. Tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.#
Ohjeista ensimmäinen, marjapiirakan luotto-ohje on julkaistu kesäkuussa 2018 blogissani. Kaikissa alla olevissa ohjeissa aineet sekoitetaan vain yhteen. Voit sekoittaa myös nesteiset aineet ja toisessa kulhossa kuivat aineet ja yhdistä ne. Sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikinaan tule sitkoa.
1. Marjapiiras
- mustikoista ja vadelmista tehtynä Kuningatarpiiras, mansikatkin sopivat tähän, tai kokeilepa punaisia karviaisia
2 kananmunaa L-kokoa
1 1/2 dl sokeria
2 dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä tai piimää tai vanhaa kermaa
1 dl rypsiöljyä tai nestemäistä margariinia
3-4 dl jauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniliinisokeria tai 1/4 tl kardemummaa
marjoja 2-4 dl
tomusokeria tai sokeria jäähtyneen piiraan pinnalle
2. Marjapiiras
Tällä tein yllä olevan kuvan luumupiiraan
90 g sulatettua margariinia
2 dl sokeria
3 dl piimää
5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa (tai 1 1/2 tl leivinjauhetta)
1-2 tl vanilliinisokeria
3. Marjapiiras
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
(1 tl kardemummaa)
2 dl piimää
1 dl öljyä tai 100 g sulatettua margariinia
1 kananmuna
Tämä viimeinen ohje on rakenteeltaan tiivis, mehevä. Voitele ja jauhota piirasvuoka halk. 22-25 cm. Kuumenna uuni 180 asteeseen, tasalämmöllä voi olla 200 astetta.
Ohje kaikkiin kolmeen taikinaan: Sekoita kuivat aineet. Sekoita eri kulhossa nesteiset aineet ja yhdistä nämä kaksi seosta mahdollisimman vähän sekoittaen, ettei pikataikinaan muodostu sitkoa. Levitä uunivuokaan ja ripottele marjat päälle. Paista vaalean ruskeaksi uunin alatasolla. Tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.
On varmasti herkullista! :)
VastaaPoista