Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on lokakuu, 2019.

Mirror glaze, peilikirkas päällinen juustokakussa

Peilikiille –kuorrutus (mirror glaze) ja koristelu: Olen kokeillut useita ohjeita peilikirkkaaseen pintaan, mutta tämä kermalla tehtävä ohje jäi käyttööni. Käytin alla olevan ohjeen määrän yhteen 16 cm halkaisijaltaan olevaan kakkuun ja kuorrutetta jäi pakastimeen noin 2 dl. Sen voi pakasteesta sulattamisen jälkeen lämmittää ja käyttää uudelleen, kunhan ei siihen jää kakun muruja joukkoon. Isoon kakkuun  kannattaa valmistaa kuorrutetta 1,5-2 kertainen annosmäärä.   Tästä se alkoi -  pakasteesta löytyi jäinen juustokakku, jossa tällä kertaa sokerikakkupohja ja sitruuna- ja vadelmamousse - jämistä pakasteeseen koottu kakku kelpasi hyvin kotiväelle pieneen synttäritarjoiluun. Mirror glaze kuorrutus 3 liivatetta (tai 2 tukun isoa Meira- liivatetta) 220g kuohukermaa (laitoin 0,2 dl maitoa, niin riitti yksi pieni kermapurkki ja vispikermakin käy) 5-10g glukoosisiirappia 225g valkosuklaata Lidlin 25 - 30 g rypsiöljyä Kakun tulisi olla pakastimessa pari tuntia ennen

Mustikka-valkosuklaajuustokakku

Mustikka - valkosuklaajuustokakku ja mustikka-vaniljajuustokakku ovat tänä syksynä olleet kysyttyjä ja tämä ohje on kyllä niin suussa sulava hyvä! Olen tehnyt kakkua vähän suurempana ja pienempänä, kiilteellä ja ilman. Kirjoitan 21 cm leveän  kakun ohjeen, sisäkakku 16 cm leveässä vuoassa. Kakku riittää 12-15 henkilölle. Kakun korkeus on ilman koristeita 6 cm, mutta jos sen tekee matalampana, se riittää vähän suurempiin vuokaan - huomioitava kuitenkin, että valkosuklaamoussen on yletyttävä mustikkakakun päälle - tai kakun voi tehdä kerroksittain.  Jätäthän mousset vatkatessa pehmeiksi, etenkin kermavaahdon, silloin saat tasaisen kakun reunan - toki juustokakun reunaa voi kuumalla veitsellä tasoittaa ennen tarjolle laittoa.  Olen pakastanut tuoreen mustikan varpuja, joka vuosi pakastan myös vadelman, mustaherukan ja karviaisten lehtiä - ne säilyvät kauniin vihreinä pakasteesta sulatettaessa ja ne voi laittaa jäisenä kakun päälle. Tähän kakkuun sopivat pakastemarjatkin

Bruschettaleivät

Bruschettaleivät on italialainen alkupala, jota tarjotaan siellä  varmaan jokaisessa kahvilassa. Bruschettaa muunnellaan eri makuihin. Tavallisin ohje on, että leipäviipaleita varten paahdetaan molemmin puolin pannulla vaaleaa leipää - siis pannulle ilman rasvaa, niin, että leipiin saadaan vaalea rapea pinta. Sen jälkeen leivän pinta sivellä oliiviöljyllä, johon on murskattu valkosipulia. Päälle tulee murskattua tomaattia ja basilikaa. Mieheni teki meille iltapalaksi tänään ihania brushettaleipiä, tällä kertaa ilman valkosipulia. Paahdetun leivän pinnalle tuli oliiviöljyä, sipaisu punaista pestoa ja tomaattiviipale, mozzarellaa viipale ja basilikaa. Samoin kuin italialaisissa pitsoissa, toistuu bruschetassakin Italian lipun värit. Kokeilkaapa yksinkertaisten makujen yhteistä sinfoniaa - herkullista!