Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on huhtikuu, 2017.

Vappu ja munkit - munkkirinkilät, berliinin munkit, pyöreät munkit

Ninan banaanisuklaa muffinit tai pikkukakut

En ole vuosiin tehnyt banaanimuffineja, mutta kun sain tämän ohjeen, oli pakko leipoa näitä kotonakin. Ohje on tosi hyvä ja maistuva, kuohkea rakenteeltaan ja hyvin suklainen. Suklaan määrää voi halutessa vähentää esimerkiksi puoleen tai jättää pois - oman maun mukaan. Suklaan ystäville nämä ovat oikea namupala! Ihastelin muuten silikoonisia pikkukakkuvuokia ja päätin, etten hanki sitä silti - vaan kuinka kävi - vuoka käveli kaupassa vastaani ja heilutti hintalappua 2.90 -olihan sen päästävä kotiini! Banaani-suklaa muffinit tai pikkukakut (6 kakkua) 1 kananmuna 1/2 dl sokeria 50 g margariinia 1banaani 50 g suklaata 1/2 dl kauranleseitä tai hiutaleita 3/4 dl vehnäjauhoja 1tl leivinjauhetta Soseuta banaani haarukalla. Rouhi suklaa. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sulta margariini.  Sekoita kuivat aineet ja suklaa. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää taikinaan varovasti puuhaarukalla nostellen  banaanisose, margariini ja jauhot. Annostele taikina esim. pursotin

Vappu - donitsit uunissa

Donitsit ovat tosi herkkua vapun aikaan ja muulloinkin. Lisäksi ne on oikeita pikaleivonnaisia valmistuksen suhteen - vain päällysteen kuivuminen ottaa aikaa - jos maltat odottaa! Sain alla olevasta taikinasta 12 kpl. Päällystin donitsit salted caramel kinuskilla ja valkosuklaaganachella. Alla ohje myös vuoden 2018 donitseihin, jotka saivat vaniljapäällysteen. Tämä ohje on monessa blogissa parhaaksi kehuttu (ohje   Ranteita myöten taikinassa ) ja pidin siitä itse kovasti muutamaa muutakin kokeiltuani. Ohje on itse asiassa sama, mitä vuosikymmeniä olemme paistaneet pikamunkkeina öljyssä - vain lusikalla pudottaneet taikinaa kuumaan öljyyn.  Tykkään kovasti ruokokidesokerin karamellisesta mausta tässä ja muffineissa, niinpä käytän itse sitä. Ohjeeseen voi lisätä kardemummaa, sitruunanmehua tai kuorta, lemoncurdia. Vanilliiinisokerin voi korvata vaniljasokerilla tai vaniljauutteella. Miten olisi hopeatoffeepäällys tai vaahtokarkkipäällys kiehuvaan kermaan karkit sulatettuna? - hyväs

Vadelmamoussekakku

Tässä kakussa on voisokerikakkupohjasta jäänyt ylimääräinen kakkulevy alhaalla ja ylhäällä ja välissä aivan ihanaa vadelmamoussea, joka on tehty tällä ohjeella . Kakun päällä on kermapursotus, jossa on 3 dl kermaa ja 100 g tuorejuustoa sekä 2 tl vaniljakreemijauhetta, sokeria ja vanilliiinisokeria.  Päälle värjäsin kuorrutuksen vaaleanpunaiseksi. Lisäilin vielä sokerimassakukkia. 

Kakku marenkikreemillä ja vadelmamoussella

Voisokerikakkupohja  pieneen noin 18 cm:n kakkuun - jätin itseasiassa 1/3 taikinan aineista pois, eli käytin vain 2 munaa jne. Riippuu kuinka korkean kakun haluaa ja ylimääräisen kakkukiekon voi pakastaa juustokakun pohjaksi.  3 kananmunaa 1 dl sokeria 1 1/2 dl vehnäjauhoja 1/2 tl leivinjauhetta 50 g margariinia sulatettuna Vaahdota munat ja sokeri. Lisää lastalla nostellen jauhota ja leivinjauhe vuorotellen sulatetun margariinin kanssa. Älä kääntele turhan paljon, ettei taikina sitkisty.  Kaada taikina paistumaan voideletuun ja jauhotettuun tai pelkällä vuokaspraylla sprayattuun vuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa, kunnes keskeltä kokeillen tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä hetki ja käännä vuoka ympäri lautasen avulla. Irrota kakkuvuoka.  Täyte vadelmakinuskimousse 1 1/2 dl kermaa 100 g tuorejuustoa 1 1/2 liivatetta iso Meira 4 g tai kaupan pieniä liivatteita 3 kpl 1 rkl sitruunanmehua 2 rkl sokeria 1 tl vanilliinisokeria 1/4 -

Liljakakku vadelmamoussella ja kookoskreemi pinnalla

Tämä pikkukakku oli vain 12 cm halkaisijaltaan. Korkeutta sillä oli noin 10 -11 cm. Tein kakun koemaistettavaksi ja tilaaja ihastuikin tämän kakun makuun, vaikka alun perin oli suunniteltu toista kakkua tilaukseen.  Kakussa on Pikkumurusen mehevä kakkupohja , johon olen kovin ihastunut. Pohja on nopea valmistaa, se on tukeva korkeassakin kakussa ja niiiiin - nimensä mukaan - mehevä maistella. Kalliimmaksi se tulee kuin sokerikakkupohja, koska aineksia kuluu paljon. Täältä löytyy 27 senttisen noin 10 cm korkean kakkupohjan ainesuhteet - kannattaa  kuitenkin leipoa suuri kakku kahdessa osassa, jotta kakku kypsyy tasaisemmin ja tulee sisältä keskeltäkin varmasti kypsä. Suuri, laaja pohja kannattaa paistaa matalammassa lämmössä 160-170 astetta, uunista riippuen Mehevä vaalea kakkupohja                 155 g eli 2 1/2 dl vehnäjauhoja                           130 g eli 1 1/2 dl sokeria                                   1 tl leivinjauhetta                          

Sokerimassakukkia pietarilaisten oppilaiden kanssa

Maaliskuun viimeisellä viikolla saimme työpaikalleni vieraaksemme yhteistyökoulumme  oppilaita ja opettajia Pietarista. Tervetuloiltana teimme iltapalaa ja ruokailimme yhdessä, askartelimme heijastimia ja valmistimme sokerimassakoristeita sokerimassasta ja vaahtokarkkimassasta.  Yhteistyökumppaneinamme ja kakkukoristeiden tarvikkeiden lahjoittajina Confetti ja Kärkkäinen . Oppilaat olivat noin 13-15-vuotiaita ja niin pojat kuin tytöt tekivät koristeita ja kokeilivat rohkeasti värejä ja muotoja. Nuoret veivät koristeet kotiin niiden kuivumisen jälkeen. Oli mukava seurata, kuinka nuoret neuvoivat toinen toisiaan välillä kieltä vaihtaen ja tulkaten.

Pursotuskurssi - kermavaahto ja marenkivoikreemi

Kuvia eiliseltä pursotuskurssilta, Harjoittelimme kermapursotusta, italialaisen marenkikreemin tekemistä ja pursottamista, russian kukkatyllien käyttöä ja kukkanaulan päälle pursottamista. 

Pääsiäiskakku

Pääsiäiskakkuun kokeilin roisketekniikkaa, vaikka en omista kynäruiskua - sotkuahan siitä syntyi keittiöön, kun muutamallakin välineellä yritin roiskeiden tekemistä. Pieni pensseli vei sitten voiton silikonisudeista, vispilöistä ym:sta. Kakussa on sitruunatäyte ananaskuutioilla ja mangomousse - se olikin ihanan raikas yhdistelmä. Mango ei maistu voimakkaasti alla olevalla ohjeella, mutta mielestäni se olikin hyvä tuon toisen täytteen ohella, mango ei vienyt liikaa huomiota toiselta täytteeltä kakkua maistellessamme. Päällinen on kermavaahtoa. Tein kakun pupujussikoristeiden pohjaksi, mutta kuinka ollakaan, ne unohtuivat ja koristeeksi tuli aivan muuta. Tämä olikin tosi hyvä makuyhdistelmä. Kakku oli täytettynä ja reunat valmiina pakasteessa ja aloin laittamaan kermakuorrutetta päälle lähes jäiseen kakkuun. Sen jälkeen kakku suli jääkaapissa ja koristelin sen - tänään siis tällaisella aikataululla ja tuli näinkin tosi hyvää ja mehukasta. Ohje tulossa. Kakun p

Naanleivät

Tein eilen intialaisia naanleipiä, mutta kaikki tuli syötyä, enkä ottanut kuvaa, joten uusittava tänään.  Viime viikolla mieheni teki erinomaista intialaista ruokaakin, joten nyt on saatu herkutella mm. jeeran ja kurkuman mauilla. Keravalla vieraillessamme käymme usein intialaisessa ravintolassa, jossa on niin hyvää naanleipää, että sanoin omistajille, että pelkästään sen takia kannattaa Kotkasta saakka ajaa syömään! No samalla kyllä kyläilemme siellä lähellä.  Intialainen naanleipähän on oikeastaan ruokailuväline. Pyöreällä isolla thalilla eli metallitarjottimella on ruoat. Intialaiseen ruokavalioon kuuluu olennaisesti riisi,  linssit, leipä ja jugurtti ja kasvis- tai liharuoka. Jokainen ottaa ruokaa thalilta joko oikealla kädellä tai  lusikalla tai leipäpalan avulla. Vasen käsi varataan likaisempiin töihin, mutta juomalasia voi silläkin nostaa. Tandooriuuni - savesta valettu tynnyrimäinen uuni, joka lämmitetään hiilillä tai lantakakuilla maaseudulla, on tavallinen ruoanlai

Gluteenittomat kuppikakut pääsiäiseksi

Pääsiäisen gluteenittomat  kuppikakut maistuvat kardemummalta ja sitruunalta. Kuppikakkujen gluteeniton pohjan ohje löytyi liian Liian hyvää blogist a, vähän sitä taas muuntelin. Blogin kirjoittaja kehui valmiita muffineja meheväksi herkuksi, jota eri versioilla on tehty usein. siispä kokeilin ja kyllä olivatkin hyvän makuisia. Sitruunainen kuorrute sopi hyvin kardemumman maun kanssa yhteen.   KARDEMUMMAKUPPIKAKUT 12 kpl isoja muffinsseja Muffinssitaikina: 150 g pehmeää margariinia (tai 1,5 dl Flora Culinessea) 1,5 dl sokeria 2 munaa 4 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Viljatuote) 2 tl leivinjauhetta 2 tl kardemummaa 1,5 dl maitoa 1 tl vaniljasokeria Pinnalle: 1 1/2 dl kermaa 175 g Philadelphia tuorejuustoa sokeria maun mukaan 1/2 - 1 rkl vaniljakreemijauhetta  1 rkl lemoncurdia keltaista pastaväriä Vaahdota rasva ja sokeri.  Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.  Yhdistä kuivat aineet . Lisää kuivat aineet taikinaan v

Foccaccia

Italialainen pitsa on lienee saanut alkunsa foccaciasta, joka on pitsaa paksumpi ohut leipä, jossa on pisteittäin makuaineita. Minun levpääni niitä tuli tällä kertaa vähän turhan paljon. Tässä ohjeessa maun antaa karamellisoitu sipuli. Italian sana focaccia tulee antiikkin roomalaisten leivästä nimeltä panis focacius eli tulisijassa, siis ilman uunia, paistettua leipää. Vanhoille roomalaisille, samoin kuin monille nykyajan italialaisille, kyseessä oli vain tavallinen leipä eli tuo sana tarkoitti kaikkea leipää. Samanlaista leipää on syöty muuallakin. Etelä-Ranskassa leivän nimi on fougasse ja Pohjois-Ranskassa fouace.  Italiassa on leivän päälle pantu erilaisia aineksia kuten kuivattua tomaattia, jolloin siitä on muodostunut eräänlainen pizza. Foccaccia Pohja: 2 dl vettä noin 5 dl hiivaleipävehnäauhoja 25g hiivaa ½ tl suolaa ½ dl oliiviöljyä 2 tl hunajaa Pinnalle: 1 rkl oliiviöljyä ½ sipuli tai punasipuli 2 tl sokeria 1/2 tl suola