Siirry pääsisältöön

Liljakakku vadelmamoussella ja kookoskreemi pinnalla



Tämä pikkukakku oli vain 12 cm halkaisijaltaan. Korkeutta sillä oli noin 10 -11 cm. Tein kakun koemaistettavaksi ja tilaaja ihastuikin tämän kakun makuun, vaikka alun perin oli suunniteltu toista kakkua tilaukseen. 

Kakussa on Pikkumurusen mehevä kakkupohja, johon olen kovin ihastunut. Pohja on nopea valmistaa, se on tukeva korkeassakin kakussa ja niiiiin - nimensä mukaan - mehevä maistella. Kalliimmaksi se tulee kuin sokerikakkupohja, koska aineksia kuluu paljon. Täältä löytyy 27 senttisen noin 10 cm korkean kakkupohjan ainesuhteet - kannattaa  kuitenkin leipoa suuri kakku kahdessa osassa, jotta kakku kypsyy tasaisemmin ja tulee sisältä keskeltäkin varmasti kypsä. Suuri, laaja pohja kannattaa paistaa matalammassa lämmössä 160-170 astetta, uunista riippuen

Mehevä vaalea kakkupohja                


155 g eli 2 1/2 dl vehnäjauhoja                          
130 g eli 1 1/2 dl sokeria                                  
1 tl leivinjauhetta                                              
ripaus suolaa                                                     
1 tl vanilliinisokeria                                            
60 g margariinia sulatettuna                              
120 g eli 1 dl maitoa                                          
55 g eli 1 muna                                                

sama 30 cm:n vuokaan

15 1/2 dl  vehnäj. 
9 dl sokeria
2 rkl leivinjauhetta 
1/2 tl suolaa
3 rkl vanilliinisokeria
360 g margariinia sulatettuna
7 dl maitoa
360 g eli 6  kananmunaa

Mittaa kuivat aineet kulhoon, sekoita. Lisää kosteat aineet ja sekoita nopeasti, vähin vedoin taikina valmiiksi. Minä kyllä vaahdotan vähän munia eri astiassa ennen niiden lisäämistä, se lisää taikinan kuohkeutta. Kaada voideltuun vuokaan ja paista 170 °C noin 50 minuuttia - kokeile kypsyys kakun keskeltä, tikkuun ei saa tarttua taikinaa. Pieni kakku paistuu paljon lyhyemmässä ajassa, iso kakku vaatii pitkän paistoajan ja ehkä foliosuojauksen paistamisen lopulla, ettei pinta kuivu tai tummu liikaa.


Ihana vadelmamoussetäyte 

(1/3 tästä täytteestä riittää tuohon 12 sentin pikkukakkuun)

200 g pakastevadelmia tai vadelmasosetta (tukussa Ponthier)
50 g hillo-ja marmelaadisokeria

- keitä 2-5 minuuttia. Jäähdytä. Hillosokeri jähmettää vasta aivan kylmässä. 

4 liivatetta  (käytän tukun isoa Meiraa, kaupan pieniä tähän 5 kpl)
2 rkl sitruunanmehua
3 dl kermaa
1 prk vaniljarahkaa
1/4 dl sokeria
vanilliinisokeria ja vaniljasokeria


Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma, lisää vatkaamisen loppuvaiheessa sokerit. Kiehauta sitruunanmehu. Liota liivatteet hyvin siihen ja kaada se samalla sähkövatkaimella vatkaten rahkan joukkoon. Lisää vadelmahillo. Jäähdytä hetki ja lisää jäähtyneeseen seokseen lastalla nostellen kerma joukkoon. 

Leikkaa kakku kiekoiksi, kostuta vanilliinisokerilla maustetulla maidolla ja täytä. Päälle tulee valkoinen vanilja-kookoskreemi.

Vanilja-kookoskreemi


100 g kookosrasvaa
noin 200 g tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl sokeria
75 g tuorejuustoa

Pehmitä kookosrasvaa huoneenlämmössä yksi vuorokausi ennen kreemin aloittamista. Itse pehmitin sitä mikrossa matalalla teholla, mutta sulaa se ei saa. Vatkaa kookosrasvaa, lisää tomusokeri vähän kerrallaan ja jatka vatkaamista. Lisää sokerit. Lopuksi vatkaa maustamatonta tuorejuustoa kreemiin ja tarkista maku. Tarvittaessa voit lisätä sitruunanmehua tai vanilliinisokeria tai muita makuaineita. 

Kookosrasvassa on 90 % tyydyttyneitä rasvoja, jotka ovat haitallisia verisuoniterveydelle, mutta eihän tätä kreemiä päivittäin syödä  - herkutteluhetkissä tällainen sallittaneen :)

Tämä kreemi on valkoista väriltään. Levitin sitä kakun päälle kaksi kerrosta ja kakku oli välillä kylmässä. Kreemi oli jähmeää ja tahmeaa, joten kannattaa toimia reippain ottein - mutta hyvän makuista tämä oli. Kookoskreemi kestää melko hyvin myös kuumia olosuhteita ja kerroskakussa se ei pahasti rikkoudu yläpuolella olevan levyn vaikutuksestakaan - tällaisen tiedon sain mestarileipuri Tiina Jousalalta - tosin en tiedä, millainen kreemin ohje hänellä on käytössään.

 Koristeeksi laitoin sokerimassaorkideat ja langoitetut nuput. Langoitetut kukat tulevat pieneen muoviputkeen kakun isälle. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja