Tämä pikkukakku oli vain 12 cm halkaisijaltaan. Korkeutta sillä oli noin 10 -11 cm. Tein kakun koemaistettavaksi ja tilaaja ihastuikin tämän kakun makuun, vaikka alun perin oli suunniteltu toista kakkua tilaukseen.
Kakussa on Pikkumurusen mehevä kakkupohja, johon olen kovin ihastunut. Pohja on nopea valmistaa, se on tukeva korkeassakin kakussa ja niiiiin - nimensä mukaan - mehevä maistella. Kalliimmaksi se tulee kuin sokerikakkupohja, koska aineksia kuluu paljon. Täältä löytyy 27 senttisen noin 10 cm korkean kakkupohjan ainesuhteet - kannattaa kuitenkin leipoa suuri kakku kahdessa osassa, jotta kakku kypsyy tasaisemmin ja tulee sisältä keskeltäkin varmasti kypsä. Suuri, laaja pohja kannattaa paistaa matalammassa lämmössä 160-170 astetta, uunista riippuen
Mehevä vaalea kakkupohja
155 g eli 2 1/2 dl vehnäjauhoja
130 g eli 1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 tl vanilliinisokeria
60 g margariinia sulatettuna
120 g eli 1 dl maitoa
55 g eli 1 muna
sama 30 cm:n vuokaan
15 1/2 dl vehnäj.
9 dl sokeria
2 rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
3 rkl vanilliinisokeria
360 g margariinia sulatettuna
7 dl maitoa
360 g eli 6 kananmunaa
Mittaa kuivat aineet kulhoon, sekoita. Lisää kosteat aineet ja sekoita nopeasti, vähin vedoin taikina valmiiksi. Minä kyllä vaahdotan vähän munia eri astiassa ennen niiden lisäämistä, se lisää taikinan kuohkeutta. Kaada voideltuun vuokaan ja paista 170 °C noin 50 minuuttia - kokeile kypsyys kakun keskeltä, tikkuun ei saa tarttua taikinaa. Pieni kakku paistuu paljon lyhyemmässä ajassa, iso kakku vaatii pitkän paistoajan ja ehkä foliosuojauksen paistamisen lopulla, ettei pinta kuivu tai tummu liikaa.
Ihana vadelmamoussetäyte
(1/3 tästä täytteestä riittää tuohon 12 sentin pikkukakkuun)
200 g pakastevadelmia tai vadelmasosetta (tukussa Ponthier)
50 g hillo-ja marmelaadisokeria
- keitä 2-5 minuuttia. Jäähdytä. Hillosokeri jähmettää vasta aivan kylmässä.
4 liivatetta (käytän tukun isoa Meiraa, kaupan pieniä tähän 5 kpl)
2 rkl sitruunanmehua
3 dl kermaa
1 prk vaniljarahkaa
1/4 dl sokeria
vanilliinisokeria ja vaniljasokeria
Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma, lisää vatkaamisen loppuvaiheessa sokerit. Kiehauta sitruunanmehu. Liota liivatteet hyvin siihen ja kaada se samalla sähkövatkaimella vatkaten rahkan joukkoon. Lisää vadelmahillo. Jäähdytä hetki ja lisää jäähtyneeseen seokseen lastalla nostellen kerma joukkoon.
Leikkaa kakku kiekoiksi, kostuta vanilliinisokerilla maustetulla maidolla ja täytä. Päälle tulee valkoinen vanilja-kookoskreemi.
Vanilja-kookoskreemi
100 g kookosrasvaa
noin 200 g tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl sokeria
75 g tuorejuustoa
Pehmitä kookosrasvaa huoneenlämmössä yksi vuorokausi ennen kreemin aloittamista. Itse pehmitin sitä mikrossa matalalla teholla, mutta sulaa se ei saa. Vatkaa kookosrasvaa, lisää tomusokeri vähän kerrallaan ja jatka vatkaamista. Lisää sokerit. Lopuksi vatkaa maustamatonta tuorejuustoa kreemiin ja tarkista maku. Tarvittaessa voit lisätä sitruunanmehua tai vanilliinisokeria tai muita makuaineita.
Kookosrasvassa on 90 % tyydyttyneitä rasvoja, jotka ovat haitallisia verisuoniterveydelle, mutta eihän tätä kreemiä päivittäin syödä - herkutteluhetkissä tällainen sallittaneen :)
Tämä kreemi on valkoista väriltään. Levitin sitä kakun päälle kaksi kerrosta ja kakku oli välillä kylmässä. Kreemi oli jähmeää ja tahmeaa, joten kannattaa toimia reippain ottein - mutta hyvän makuista tämä oli. Kookoskreemi kestää melko hyvin myös kuumia olosuhteita ja kerroskakussa se ei pahasti rikkoudu yläpuolella olevan levyn vaikutuksestakaan - tällaisen tiedon sain mestarileipuri Tiina Jousalalta - tosin en tiedä, millainen kreemin ohje hänellä on käytössään.
Koristeeksi laitoin sokerimassaorkideat ja langoitetut nuput. Langoitetut kukat tulevat pieneen muoviputkeen kakun isälle.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: