Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on marraskuu, 2020.

Porkkanakurpitsaleivät, kurpitsapatongit

Kurpitsaviikkojen aikaan 2020 syksyllä leivoin hokkaidokurpitsasta ja myskikurpitsasta leipiä ja patonkeja. Tein kurpitsasta ensin suuria kuutioita, joita käytin mikrossa 2-3 minuuttia ja sen jälkeen laitoin ne vielä uuniin paahtumaan - toki pelkkä uunissa paahtaminenkin riittää vähentämään kasvisten nesteen määrää ja syventämään makua. Kurpitsasta tulee keltaista väriäkin leipään - aikamoisen kaunista! Soseutin pehmeät kasvikset monitoimikoneen leikkuuterällä ja lisäsin vähän esim. pari desiä nestettä riippuen taikinan koosta. Huomasin aiemmin, kun tein pelkästään soseutettu kasvis nesteenä leipää, että se jäi vähän puuromaiseksi rakenteeltaan - ei ollut minun makuuni, niinpä päädyin siihen, että nestettä kannattaa kasvissoseeseen laittaa mukaan. Leivissä on mukana myös porkkanaa, joka kulki siinä kurpitsan ohella, mutta vaatii vähän kauemmin kypsytysaikaa tai mikrotusta pehmitäkseen - laitoin porkkanaa joukkoon, koska kotoa löytynyt kurpitsanpala oli liian pieni - se olikin ihan hyvä

Suklaaunelmakakku, suklaakonjakkikakku

  Tämän ohjeen olen saanut ystävältäni vuosia sitten ja kakkua on tehty meillä juhliin useamman kerran. Ohje on K-ruokasivustolla ja nyt myös Myllyn paras- sivustolla . Minulle olikin uusi tieto, että kakku olisi isänpäiväkakkujen kilpailuvoittaja vuodelta 2006, tekijänä Emmi Kalliomäki. Olen muuntanut ohjetta vähän ja yleensä teen suklaakonjakkikakun pitkän mallisena - pohjataikinasta tulee 3 munalla 2 pitkää vuokaa. Konjakin voi jättää kakusta poiskin, jolloin sitä voi tarjota lapsille ja kaikille aikuisille. Suklaaunelmakakku Pohja 20-24 senttiseen pyöreään vuokaan: 4 munaa 1½ dl sokeria 1 dl perunajauhoja ½ dl karkeita vehnäjauhoja ½ dl kaakaojauhetta 1½ tl leivinjauhetta Täyte: 200 g taloussuklaata tai maitosuklaata 1 prk maustamatonta tuorejuustoa Philadelphia (200 g) 3 rkl  sokeria 2 kananmunan valkuaista vaahdotettuna 2 dl vispikermaa 1-2 liivatelehteä ( käytän yhden ison liivatelehden Ewald merkkinen) 2 rkl konjakkia ( tai kahvia) K

Kurpitsavohvelit kurpitsaviikolla

  Nyt oli niin hyvää, että jäi kuvakin ottamatta! Söimme kurpitsavohveleita ensin suolaisen lohitäytteen kera, sitten lapsenlapsen kanssa makeana jälkiruokana pakastevadelmien, vaahterasiirapin ja valkosuklaajäätelön kera. Viikunalohkot tai mustikatkin sopisivat lisäkkeeksi, samoin hillot. Lapsenlapseni kertoi minulle: "kuule mamma . muumimammakin kasvatti oikein ison kurpitsan ja teki siitä paljon ruokaa ja kutsui sitten paljon ihmisiä kurpitsajuhlaan". Hämärästi muistiini palasi kuva siitä, että olen tätä satua lukenut omalle pojallenikin aikoinaan ja tuo kertomus teki näistä kurpitsavohveleista entistäkin ihanampia.  Muutoinkin tällä viikolla minusta on tullut nyt ihan kurpitsafani! Teimme kurpitsapitsaa K-ruokaohjeella  , mutta hapanjuuripohjalla, ja myskikurpitsaa uunikasviksena sekä näitä kurpitsavohveleita. Kurpitsapastaa suppilovahveroilla pitää vielä kokeilla. Kurpitsavohveleiden ohjeen löysin Kotivinkistä ja muunsin ohjetta vähän - näitä kannattaa kokeilla! Kuumen