Kurpitsaviikkojen aikaan 2020 syksyllä leivoin hokkaidokurpitsasta ja myskikurpitsasta leipiä ja patonkeja. Tein kurpitsasta ensin suuria kuutioita, joita käytin mikrossa 2-3 minuuttia ja sen jälkeen laitoin ne vielä uuniin paahtumaan - toki pelkkä uunissa paahtaminenkin riittää vähentämään kasvisten nesteen määrää ja syventämään makua. Kurpitsasta tulee keltaista väriäkin leipään - aikamoisen kaunista!
Soseutin pehmeät kasvikset monitoimikoneen leikkuuterällä ja lisäsin vähän esim. pari desiä nestettä riippuen taikinan koosta. Huomasin aiemmin, kun tein pelkästään soseutettu kasvis nesteenä leipää, että se jäi vähän puuromaiseksi rakenteeltaan - ei ollut minun makuuni, niinpä päädyin siihen, että nestettä kannattaa kasvissoseeseen laittaa mukaan. Leivissä on mukana myös porkkanaa, joka kulki siinä kurpitsan ohella, mutta vaatii vähän kauemmin kypsytysaikaa tai mikrotusta pehmitäkseen - laitoin porkkanaa joukkoon, koska kotoa löytynyt kurpitsanpala oli liian pieni - se olikin ihan hyvä yhdistelmä!
Sovelsin hapanjuurileivän perusohjetta mutta huomasin taas kerran, että kasvissoseen yhteydessä jauhot kannattaa lisätä vähän kerrallaan, koska niitä ei todella tarvitse yhtä paljon kuin perusohjeessa , jossa jauhojen määrä on 100 %. En sitten osaa antaa teille tarkkaa jauhojen määrää, mutta leipäähän voi tehdä vähän käsituntumallakin - jos juurta on vähän, kohoaminen hidastuu ja vaatii aikaa, suurempi juuren määrä nopeuttaa kohoamista.
Kurpitsapatongit
450 g juuressosetta ja haaleaa vettä
70 g spelt sämpyläjauhoja (Stömsberg) tai ruisjauhoja
noin 350 g vehnäjauhoa
Anna tekeytyä 2-3 tuntia. Tehdään näin autolyysi ilman juurta ja suolaa sitkon vahvistamiseksi. Lisää sitten taikinaan juuri ja tarvittaessa vehnäjauhoja vielä esim 50 g, tai jos taikina tuntuu kovalta, lisää vähän nestettä, niin että saat pallomaisen pehmeän taikinan.
100 g aktiivista, moussemaista juurta (mielellään kahdesti ruokittua)
Anna tekeytyä tunnin verran, suojaa kulhon pinta, ettei taikina kuivu. Lisää suola
10 g suolaa
Suolaa lisätessäsi tee samalla ensimmäinen taittelu, sitten 20 minuutin välein vielä kaksi taittelua ja kun kun suolan lisäämisestä on pari tuntia taittele vielä kerran leipätaikina. Jos taikina ei näytä kohonneelta, voit vielä kohottaa sitä huoneen lämmössä.
Sen jälkeen muotoilin patongit, ensin pyöreäksi ja lepo 20 min,. sitten pitkuloiksi nipistämällä suorakaiteen pitkät sivut yhteen ja pyörittelin vielä tankoja leivinpöydällä. Laitoin patongit kohoamaan leivinpaperilla vuoratun patonkipellin päälle, taittelin leivinpaperista taitokset patonkien väliin, etteivät ne kohotessaan yhdisty. Peitin patonkipellin liinalla ja siirsin pellin elintarvikemuovipussin sisään. Patongit voi pitää yön yli jääkaapissa ja paistaa sitten tai kohottaa huoneen lämmössä ja paistaa kuuman pitsakiven päällä tai uuniritilän päällä 20-30 minuuttia 240 asteessa - jos pinta alkaa ruskistumaan liikaa, suojaa pinta joko leivinpaperilla tai foliolla. Ennen paistamista pinnalle voi suihkuttaa haaleaa vettä ja ripotella siemeniä.
Kurpitsaleipä
300 g juuressosetta ja haaleaa vettä = 72 %
85 g juurta
420 g jauhoja, joista noin 50 g ruisjauhoa, loput Strömsbergin vehnää
8 g suolaa
Valmista leipä tavanomaisen hapanjuurileivän valmistustavan mukaan, mutta älä lisää vehnäjauhoja kerralla, vaan lisää vähän kerrallaan, niin että saat pehmeän pallon taikinasta.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: