Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on kesäkuu, 2018.

Marjapiiras

Leivoin tänään Himoksen Iskelmäfestivaaleilta palattuani pakastemarjoista piirakan, jonka ohje oli Kodin Kuvalehdessä. Lehti odotti festareilta palaavaa ja mikä ihanuus onkaan kesällä ottaa kahvikupponen ja makeaa leivonnaista ja istuutua tuon suosikkilehteni ääreen - ja kahvit juodaan tietysti ulkona. Uskallan julkaista tämän reseptin, koska pikataikinasta valmistettu marjapiiras on niin tavallinen resepti- sama löytyy mm vanhasta Kaarina Roinisen kirjasta.  Ainesten määrää voidaan vähän muunnella ja esim nestettä tai jauhoja muuttaa, mutta sama perusohje. Ohjevariaatioita löydät myös blogistani esim. täältä.  Jauhoista kolmasosan voi korvata kauranleseillä tai kaurahiutaleilla, rasva voi olla ölyä tai sulatettua margariinia ja nestekin joko hapanmaitotuotetta tai vaikkapa omenamehua.  Taas toteutuu se, että yksinkertaisista aineksista saa tehtyä suuren herkun! Tähän piiraaseen on helppo upottaa mitä vaan pakasteeseen jääneitä marjoja tai raparperia tai omenaa. Parast

Suklaa-banaanimuffinit

Tämä on hyvä ohje , jonka sain työtoveriltani, kannattaa kokeilla. En juurikaan käytä banaania leivonnaisissa nykyään,.mutta tätä kyllä suosittelen. Käytin laktoositonta suklaata, mutta ohjeeseen sopii mikä vaan suklaa. Kuorrutin muffinit kerman ja tuorejuuston seoksella, jolloin - tsadam! -  niistä tulikin kuppikakkuja. Mansikka-aikaan tietysti koristeeksi mansikoita 😀🍓🍓🍓 

Lohi-salaattikakku

Juhannuksen suolaisena herkkuna oli kahvipöydässämme lohi-salaattikakku. Leivoin sitä varten porkkanaleivän  jonka paistoin irtopohjavuoassa. Huomasin, että kannattaa ensin kohottaa taikina, sitten leipä -siis kaksi kohotusta hiivataikinalle parempi kuin yksi. Lohisalaattikakun ohje löytyy Valion sivustolta. Täytteitä käytin puolet vähemmän kuin ohjeessa ja pidin siitä, ettei kakku ollut liian rasvainen eikä liian kermainen. Suutuntuma oli juuri sopiva - ei liian kuiva, eikä liian kostea. En oidä kakuista, joissa on runsaasti majoneesia tai ranskankermaa, niinpä tämä tuntui raikkaalta - ja sitruunaa käytän sekä makeisiin että suolaisiin täytteisiin.

Perinteinen mansikkakakku

Leivon kakkuja moussetäytteillä enkä muista vuosiin tehneeni perinteistä mansikka-kermakakkua. Tiedän kuitenkin, että juuri sellainen on monien minua vanhempien ihmisten mieleen ja niinpä päätinkin tämän tehdä tuliaiseksi vanhemmilleni - kakku matkasi yli 200 kilometriä asuntoauton jääkaapissa, joten kuljetus oli helppoa. Yleensäkin tuen kakut kuljetuksen ajaksi liukuestematoilla, sellainen oli nytkin tämän kakkupahvin alla.  Kakku kyllä yllätti kertakaikkisen hyvällä maullaan- täytteenä itse keitettyä mansikkahilloa- ohje alla - ja kerma-vaniljarahkaa. Päällisessä mukana vähän tuorejuustoa. Tuorejuusto ja vanijakreemijauheen käyttö kuuluvat nykypäivään, mutta sopivat hyvin perinteiseen ohjeeseen lisänä.  Valmista mansikkahillo jo edellisenä päivänä , että se ehtii jähemttyä kylmässä, ennen se keitettiin toki tavallisesta sokerista. Kakkupohja halkaisija 20 cm Tein kakun 70 %:n ohjeella eli 70 % munien painosta sokeria ja jauhoja ja jauhoista 1/3 perunajauhoa. Ei

Sydänmacaronit

Uuden silikoonimaton kokeiluun on tämä päivä kulunut, viehättävän mallisiahan näistä macaroneista tulee. Tilasin maton Juhlakaupasta, hinta oli noin 18 €. Mattoon sopii 42 kuorta, eli valmiita macaroneja saa sillä 21 kappaletta. Huomasin ,että matto jonkin verran estää macaronin pohjaa kypysymästä, eli aikaa on käytettävä 1-2 minuuttia enemmän paistamiseen tai lämpöä hieman lisättävä.

Tomaatti-fetapiiras

Tässä piiraassa maistuvat ihanat välimeren maut. Ja idea tuli siitä, kun juhannuksena jäi pikkutomaatteja, jotka alkoivat olla jo liian kypsiä salaattiin ja oli vähän aloitettu fetapurkkikin - basilikaa minulla onkin aina kotona ruukussa, pidän niin kovasti siitä. Miksi en ole keksinyt aiemmin tätä, kun parsakaali-fetapiiras on vanha suosikkini!? Välimeren maut sopivat yhteen kivennäisveden, siiderin tai vaikkapa ihanan italialaisen viinin kanssa - siitä kesäillaksi herkkutarjoilua! Tein tällä kertaa piiraaseen aivan yksinkertaisen voitaikinapohjan, johon lisäsin vähän leivinjauhetta, jotta pohja tulee pehmeämpi ja parmesanjuustoa. Suolaisen piiraan pohjia voi vaihdella, olen tehnyt koonnin erilaisista pohjista tänne.  Suolaisen piirakan ohjeethan ovat samankaltaisia. Piiraan  täytteeseen tulee kypsät makuaineet ja mahdolliset kasvikset, mitä ne sitten ovatkin, juustoraastetta ja munamaito, jossa maito voi olla kermaa tai kermaviilia tai ranskankermaa tai tavallista

Murun rahkapiirakka mansikkakastikkeella

Tämä muruinen rahkapiiras on herkullista sellaisenaan, mutta mansikkakastike mansikka-aikaan kruunaa makunautinnon!  Ohje on K-ruoka  sivustolta, vähän muuntelin. Tein tämän annoksen 50 cm leveään uuniin, siitä tulisi 2 piirasvuoallista. Murun rahkapiirakka Pohja 250 g leivontamargariinia 8 dl vehnäjauhoja 4 dl sokeria 2 tl leivinjauhetta 2 tl soodaa 2 tl vanilliinisokeria Puoleen taikinasta 2 dl kermaviiliä tai jogurttia tai piimää 2 kananmunaa Rahkatäyte 1 sitruuna (  tai 1-2 rkl valmista täysmehua) 500 g maitorahkaa 1 prk vaniljarahkaa 2 dl sokeria 2 kananmunaa 3 tl vehnäjauhoja 3 tl vanilliinisokeria Mansikkakastike 2-3 dl mansikoita (pakaste)  2 dl vettä  1/2dlsokeria 1 rkl sitruslikööriä tai sitruunanmehua Valmistus Valmista ensin rahkatäyte. Raasta pestystä sitruunasta 1 tl  kuorta.Purista sitruunasta mehua. Sekoita rahkojen  joukkoon sitruunankuori, -mehu, munat ja sokerit. Sulata pohjan rasva ja anna sen j

Kanaquesadillat grillissä

Ostin mökille Meri-Tuuli Linströmin Mökin keittokirjan - siellä on mukavan erilaisia ohjeita mökkioloissa toteutettavaksi. Tämä ohje on sieltä alunperin, tosin vähän muuntelin ohjetta leipiä tehdessäni. Näistähän voisi sanoa, että nämä ovat vähän sellaisia meksikolaisia lämpimiä voikkareita - voisi valmistaa paistinpannulla tai muurikassa. minä tein grillin valurautatasolla. Sain ohjeestani 8 kappaletta. Näissä maistuu muuten aivan ihanasti juustokumina! Kanaquesadillat 8 vehnätortillaa (käytin pieniä) 3 isoa tomaattia 1 punasipuli 1 rkl limemehua 1 tl sokeria 100 g fetajuustoa 1-2 dl salsakastiketta 3 grillattua broilerin ohutleikettä 1 tlk papusekoitusta juustokuminaa jauhettua korianteria suolaa mustapippuria 100 g cheddarjuustoraastetta ruokaöljyä Kuutioi tomaatit, poista siemenet. Kuutioi sipuli ja lisää tomaattien joukkoon. Mausta sokerilla ja limellä ja siirrä tarjoilukulhoon. Pilko feta haarukalla ja siirrä tarjoiluku

Bruschettaleivät

Brushettoja on Italiassa tarjolla kai joka kuppilassa ja yksinkertaisuudestaan huolimatta nämä leivät ovat todella herkullisia. Ohjeita on erilaisia, täytteitä voi muunnella - tässä helppo, mutta niin hyvä ohje, jonka voi kesällä valmistaa grillissä, muulloin paistinpannulla paahtaen liedellä. Brushettaleivässä on samoin kuin pitsassa Italian lipun värit -leipä valkoista, tomaatti punaista ja basilika vihreää. Tähän ohjeeseen olisi voinut lisätä päälle oliiveja ja parmesanjuustoa, mutta jätin ne tällä kertaa pois. Mökillä hyvä valinta leiväksi on esipaistettu patonki, joka säilyy noin kuukauden kuiva-ainekaapissa. Valitsin nyt täysjyväpatongin, jonka paistoin ensin uunissa, annoin jäähtyä ja paloittelin sahateräisellä veitsellä (sehän sopii pehmeään leipään ja tomaattiin, muuta käyttöä sillä ei kai olekaan!) leikaten vinoja viipaleita. Brushettaleivät 1 patonki 2 -3 isoa tomaattia 1 rkl oliiviöljyä tai punaista pestoa Kourallinen basilikan lehtiä 1 dl

Mansikkabritakakku 2018

Hyvää keskikesän juhlaa teille kaikille! Minulla on nyt mansikkabrita tällekin juhannukselle valmiina. Täytteessä kermaa, tuorejuustoa, valkosuklaata, mansikoita ja muruina mansikka-valkosuklaata. Toinen britakakku on varattu arvontavoitoksi. Ohje britakakkuun löytyy täältä

Kesäjäätelö 2018

Yhtä lailla kuin britakakku kuuluu mökkijuhannukseemme, niin viime vuosina mökkikesämme ehdoton kesäherkku on ollut itse tehdyt jäätelöt. Minulla ei ole jäätelökonetta, enkä koskaan ole tehnyt jäätelöä sen ohjeen mukaan, mitä aikoinaan opiskellessa opetettiin - teen jäätelön helposti kolmea tai neljää ainetta yhteen vatkaten- tämä onnistuu mökilläkin.  Joka kesä nousee suosikiksi jokin uusi resepti ja meillä ei kyllä jäätelöt kauan pakastimessa säily, aina eivät ehdi jäätyäkään kunnolla :). Nyt tahdon jakaa teille alkukesän jäätelöherkkumme reseptin. Vaihtelen makuja jäätelössä, esim. hillot, marjat, keksinmurut, karkkirouheet sopivat maustamaan jäätelöitä. Daim-mansikkajäätelö 3-4 dl vispikermaa tai Flora vispiä  1 purkki kondensoitua maitoa 200 g  Philadelphia tuorejuustoa maustamaton 3 rkl sokeria 2 tl vaniljasokeria 1/2- 1 dl itse keitettyä mansikkaraparperihilloa (ohje alla) Dajm karkkeja rouhittuna jäätelön pinnalle Vatkaa kermatuote, kondensoit

Pieni juustokakku, mustikkacurdmousse ja suklaasuihke

Keksikakku

Keksikakkua on pitänyt jo pitkään päästä tekemään ja nyt siihen tilaisuus vihdoin koitti! Kakku oli nopea ja helppo valmistaa - jälkikäteen kun katselen kuvaa kriittisellä silmällä, niin olen sitä meiltä, että koristeita voisi pinnalla olla vähemmän, niin että pursotukset näkyisivät enemmän - ehkäpä jo ensi kuussa teen uuden. Kiva idea - voit tehdä numeroita tai kirjaimia kakuksi. Keksikakku Pohjat 1 dl sokeria 200 g margariinia 1 kananmuna 4 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta vaniljauutetta  Piirrä kirjain tai numero paperille, leikkaa kaava. Kauli taikina ohueksi levyksi leivinpaperin päällä - alle märkä paperi tai silikoonialusta, niin paperi ei luista. Laita kaava taikinalevylle ja piirrä kuvio kaavan avulla. Leikkaa ylimääräiset taikinat pois ja toista sama niin monta kertaa, kuin kerroksia kakkuun tulee. Paista taikinalevyt vaalean ruskeiksi 175 asteessa. Anna jäähtyä uunipellillä. Nosta sen jälkeen pohjalevy tarjoilualustalle.  Täytteeks

Macaronit

Macaronien ohjeita olen koonnut tänne . Tässä on valkoiset macaronit tehty italialaisella ohjeella 5 ja vihreät ranskalaisella ohjeella numero 2. Tein nämä huhti- toukokuussa ja ne onnistuivat hyvini. Jo toukokuun lopulla alkoi ongelmat macaronien kanssa - kerta toisensa jälkeen sain ne epäonnistumaan. Yli 80-vuotiaalta isältäni sain sitten neuvoja, jotka teille nyt jaan. Macaroneista kerrotaan vaikka kuinka paljon asiaa, mistä ongelmat johtuvat - varsin vaikea on todentaa monia väitteitä, niin paljon kokeiluita olen tehnyt näiden kanssa. Yhteinen mielipide on kuitenkin siitä, että kostealla säällä on vaikea saada macaroneja onnistumaan.  Kävin miettimän, eikö macaroneille voisi olla jotain sääennusteesta luettavaa "vaaravyöhykelämpötilaa" kuten sisustussuunnittelijatyttäremme muistuttaa, ettei saa maalata ulkona, jos ilman kosteusprosentti lähentelee 80:ntä. Aloinpa sitten katsomaan kännykän säätiedotuksesta mitattua kosteusprosenttia - Rankin sääasema on lä

Raparperi-valkosuklaapiiras

Tämän raparperi-valkosuklaapiirakan ohjeen bongasin Kymen Sanomista, mutta en muista enää kirjoittajan nimeä. Taikina on tyypillinen piias -tai torttutaikina, jossa ainesten määrä voi vähän vaihdella. Osan vehnäjauhoista - alle puolet - voi tämän tyyppisissä taikinoissa korvata esimerkiksi perunajauhoilla tai mantelijauhoilla, tässä on käytetty viimeksi mainittua. Mantelijauheen voi jättää poiskin ja korvat vehnäjauhoilla. Tässä oma muunnelmani lukemastani reseptistä: Raparperi-valkosuklaapiirakka 150 g margariinia 2 kananmunaa 2 dl sokeria 2 dl kermaa tai kermamaitoaseosta tai maitoa 4 1/2 dl vehnäjauhoja 1 1/2 dl mantelijauhetta 2 tl leivinjauhetta 2 tl vanilliinisokeria 5 dl raparperin paloja 1/2 dl fariinisokeria 100 g valkosuklaata rouheena Voitele ja jauhota piirasvuoka. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Pese, paloittele ja pehmitä sokerin kanssa mikrossa kuvun alla raparperit - ne karamellisoituvat näin, mutta älä anna niiden hajota rakenteel

Kirsikkapiiras

Päivin päivän lähestyessä mielessäni on kirsikkakakun toteutus, mutta ensin piti aloittaa kirsikkapiiraasta. Muistan aiemmin nuorena ihmetelleeni jotain lukiessani, millainen olisi kirsikoista tehty piiras, sillä en siihen aikaan tiennyt kenelläkään Keski-Suomessa kirsikoita kasvavan. Ensimmäisiä makeita kirsikkapuita näin Virossa asuessani, nyt kasvaa täällä Kotkassa omassa pihassanikin sekä makeaa että hapanta kirsikkaa ja suklaakirsikkaa - aineksia kirsikkapiiraaseen siis on omasta takaa ja keväiset kirsikankukkajuhlatkin ehkä onnistuvat, kunhan puut saavat ikää enemmän :) .  Tähän piiraan ohjeeseen käyvät sekä tuoreet että pakastetut kirsikat, minä käytin nyt  eestiläistä kirsikkahilloa, jossa on ihanasti kirsikat kokonaisina joukossa. Ohje on sellainen, johon totuin suurperheen aikana - sekoita ja levitä uunipellille tai piirasvuokaan - tässä piirasvuoan kokoinen annos, minä tein kaksi pientä piirasta. Kirsikkapiiras 1 1/2 dl nestemäistä margariinia tai öljyä tai 1

Kakunkoristeita

Ylioppilaskakku pojan juhlaan

Tämä kakku sisälsi paljon uutta ihanaa - mustikkacurdmousse on uusi täyte kakuissani, samoin valkosuklaamousse vaniljapehmisken makuisesta maidottomasta Sure whipistä tehtynä. Kakun päällystämisessä aivan tuttu on sveitsiläinen marenkikreemi, mutta nyt teinkin kakun päälle italialaisen marenkivoikreemin, jota olen aiemmin käyttänyt kukkapursotuksessa ja macaronien täytteessä. Kakun päällä on koristeet sokerimassaa, paitsi langoitettu tuoksuherne kukkamassasta. Ja itse kakkupohjakin on uusi kokeilun tulos - huomasin, että voisokerikakkupohja valmistuu näppärästi ruokaöljyllä ja tuloksena on mukavan kostea ja tukeva kakkupohja.  Öljysokerikakkupohja **28 cm:n vuokaan  valmis kakku noin 10 cm korkea 9 kananmunaa 6 dl sokeria 7 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta  3 dl rypsiöljyä - jos korvaat kaakaolla 1/4 - 1 dl:n vehnäjauhoista, saat suklaapohjan Vaahdota munat ja sokeri. Lisää lastalla varovasti nostellen jauhot ja leivinjauhe vuorotellen öljyn kans