Siirry pääsisältöön

Marjapiiras


Leivoin tänään Himoksen Iskelmäfestivaaleilta palattuani pakastemarjoista piirakan, jonka ohje oli Kodin Kuvalehdessä. Lehti odotti festareilta palaavaa ja mikä ihanuus onkaan kesällä ottaa kahvikupponen ja makeaa leivonnaista ja istuutua tuon suosikkilehteni ääreen - ja kahvit juodaan tietysti ulkona. Uskallan julkaista tämän reseptin, koska pikataikinasta valmistettu marjapiiras on niin tavallinen resepti- sama löytyy mm vanhasta Kaarina Roinisen kirjasta. 

Ainesten määrää voidaan vähän muunnella ja esim nestettä tai jauhoja muuttaa, mutta sama perusohje. Ohjevariaatioita löydät myös blogistani esim. täältä. Jauhoista kolmasosan voi korvata kauranleseillä tai kaurahiutaleilla, rasva voi olla ölyä tai sulatettua margariinia ja nestekin joko hapanmaitotuotetta tai vaikkapa omenamehua. 

Taas toteutuu se, että yksinkertaisista aineksista saa tehtyä suuren herkun! Tähän piiraaseen on helppo upottaa mitä vaan pakasteeseen jääneitä marjoja tai raparperia tai omenaa. Parasta tietysti, jos sekoitat taikina ja upotat siihen pisteittäin juuri metsästä keräämiäsi tuoreita mustikoita, oi nam! 

Marjapiiras

 - mustikoista ja vadelmista tehtynä Kuningatarpiiras, mansikatkin sopivat tähän, tai kokeilepa punaisia karviaisia

2 kananmunaa L-kokoa
1 1/2 dl sokeria
2 dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä tai piimää tai vanhaa kermaa
1 dl rypsiöljyä tai nestemäistä margariinia
3-4 dl jauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniliinisokeria tai 1/4 tl kardemummaa

marjoja 2-4 dl
tomusokeria tai sokeria jäähtyneen piiraan pinnalle

Voitele ja jauhota piirasvuoka hlk. 22-25 cm. Kuumenna uuni 180 asteeseen, tasalämmöllä voi olla 200 astetta. Sekoita kuivat aineet. Sekoita eri kulhossa nesteiset aineet ja yhdistä nämä mahdollisimman vähän sekoittaen, ettei pikataikinaan muodostu sitkoa. Levitä uunivuokaan ja ripottele marjat päälle. Paista vaalean ruskeaksi uunin alatasolla. Tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.


JK: Täällä Me Naiset lehden ruokapalstalla muuten samaa perusohjetta kutsutaan LUOTTO-OHJEEKSI ja siitä on tehty monta muunnosta, vaikuttaa kiinnostavalta!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...