Siirry pääsisältöön

Murupiiras - mustikkapiiras ja omenapiiras - kolme piiraspohjaa ja kolme muruseosta


Hei, täällä kolme hyvää pikaisesti valmistuvaa piiraspohjaa ja kolme hyvää muruseosta pinnalle - kannattaa kokeilla näitä ohjeita! 

Ensimmäinen piiraspohja on kakkumainen, pehmeä rakenteeltaan, toinen on sekoitettava pikataikina, vähän kiinteämpi ja kolmas on tosi pehmeä pikataikina. Nämä on herkkua, niin omenoilla kuin raparpereilla ja marjasesongin mukaisilla marjoilla tai pakastemarjoilla! Huomioi kuitenkin, että sekoittamalla tehdystä pikataikinasta tulee kiinteämpi taikina kuin munavaahtotaikinasta 1, se taas on pehmeä ja kuohkea. Pikataikina (2-3) maistuu tuoreena hyvin, munavaahtotaikina muistuttaa kakku taikinaa ja säilyy hyvänä seuraaviinkin päiviin. Usein tarjoan näitä jäätelön tai vatkattavan vaniljakastikkeen kera.



Voitele ja jauhota piirasvuoka ensin.

MARJAMURUPIIRAKKA 1   (munavaahtotaikina)

Pohja:
2 munaa
1 dl sokeria
2 ½  dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl sulaa rasvaa  (45 g)
½  dl maitoa
kork. 2 dl puolukoita, mustikoita, punaherukoita tai raparperia.

Muruseos 1 tai 2 tai 3

Vatkaa munat ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vuorotellen keskenään sekoitetut kuivat aineet, sulatettu margariini ja maito. Sekoita taikinaa vain sen verran, että aineet tasoittuvat, mutta taikina ei sitkisty. Ripottele piirakkataikinan päälle marjat pisteiksi. Valmista muruseos ja ripottele se marjojen päälle. Paista piirakka uunin keskiosassa 175-200 asteessa kullanruskeaksi, kokeile kypsyyttä piirakan keskeltä tikulla. (paistamisaika noin 20 minuuttia)

MARJAMURUPIIRAKKA 2  (pikataikina)

2 munaa
2 dl sokeria
2 dl voisulaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl maitoa
korkeintaan 2 dl marjoja, omenoita tai raparperia (pehmitä omenat ja raparperit mikrossa sokerin kera)

Sekoita munat ja sokeri. Lisää maito ja sulatettu rasva sekoittaen. Lisää vehnäjauholeivinjauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina pyöreään piirasvuokaan. Ripottele päälle marjat pisteiksi. Sekoita muruseoksen aineet ja ripottele seos marjojen päälle. Paista piirakka 175 -  200 asteessa noin 25- 30 minuuttia.

MARJAMURUPIIRAKKA 3 (pikataikina)

2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria ( tai 2dl, jos makeampaa haluat) 
2 dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä tai piimää tai maitoa tai vanha kermakin käy
1 dl juoksevaa margariinia tai rypsi- tai rapsiöljyä
1 kananmuna
korkeintaan 2 dl marjoja, omenoita tai raparperia pisteinä piiraan pintaan (pehmitä omenat ja raparperit mikrossa sokerin kera)


Sekoita kuivat aineet. Lisää jogurtti tai muu neste ja muna, sekoita nopeasti tasaiseksi. Jos käytät nesteenä kermaa tai maitoa, lisää vähän jauhojen määrää, esim 1/4 dl lisää.  Levitä taikina pyöreään piirasvuokaan. Uunipellille 4 - kertainen annos. Ripottele päälle marjat pisteiksi. Sekoita muruseoksen aineet ja ripottele seos marjojen päälle. Paista piirakka 180  asteessa noin 25- 30 minuuttia, kunnes se on kullanruskea pinnaltaan. Piiras on hyvää ilman muruseostakin! 



Muruseos 1 

50 g margariinia
1 dl ruskeaa sokeria
tai 1 dl sokeria tai
1 dl fariinisokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ tl vanilliinisokeria


Muruseos 2

70 g margariinia
1 dl fariinisokeria
2 dl vehnäjauhoja
1  dl kookoshiutaleita
1 tl vanilliinisokeria


Muruseos 3

70 g margariinia
1  dl fariinisokeria
3  dl kaurahiutaleita
1 tl vanilliinisokeria

  
Voit pehmittää margariinia ensin mikroaaltouunissa kannellisessa astiassa. Lisätessäsi jauhoja tai hiutaleita älä sekoita liikaa – seos ei saisi tulla tasaiseksi massaksi, vaan sen pitää jäädä murumaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhojen tai hiutaleiden määrää. Laita muruseos piiraan pintaan siinä vaiheessa paistoa, kun pinta on jo kantava, ei vielä ruskea. Paksumpaan taikinaan muruseoksen voi laittaa heti paiston alussa pintaan











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja