Hei, täällä kolme hyvää pikaisesti valmistuvaa piiraspohjaa ja kolme hyvää muruseosta pinnalle - kannattaa kokeilla näitä ohjeita!
Ensimmäinen piiraspohja on kakkumainen, pehmeä rakenteeltaan, toinen on sekoitettava pikataikina, vähän kiinteämpi ja kolmas on tosi pehmeä pikataikina. Nämä on herkkua, niin omenoilla kuin raparpereilla ja marjasesongin mukaisilla marjoilla tai pakastemarjoilla! Huomioi kuitenkin, että sekoittamalla tehdystä pikataikinasta tulee kiinteämpi taikina kuin munavaahtotaikinasta 1, se taas on pehmeä ja kuohkea. Pikataikina (2-3) maistuu tuoreena hyvin, munavaahtotaikina muistuttaa kakku taikinaa ja säilyy hyvänä seuraaviinkin päiviin. Usein tarjoan näitä jäätelön tai vatkattavan vaniljakastikkeen kera.
Voitele ja jauhota piirasvuoka ensin.
MARJAMURUPIIRAKKA
1 (munavaahtotaikina)
Pohja:
2 munaa
1 dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl sulaa rasvaa (45 g)
½ dl maitoa
kork. 2 dl puolukoita, mustikoita, punaherukoita tai raparperia.
Muruseos 1 tai 2 tai 3
Vatkaa munat ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vuorotellen keskenään sekoitetut kuivat aineet, sulatettu margariini ja maito. Sekoita taikinaa vain sen verran, että aineet tasoittuvat, mutta taikina ei sitkisty. Ripottele piirakkataikinan päälle marjat pisteiksi. Valmista muruseos ja ripottele se marjojen päälle. Paista piirakka uunin keskiosassa 175-200 asteessa kullanruskeaksi, kokeile kypsyyttä piirakan keskeltä tikulla. (paistamisaika noin 20 minuuttia)
Pohja:
2 munaa
1 dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl sulaa rasvaa (45 g)
½ dl maitoa
kork. 2 dl puolukoita, mustikoita, punaherukoita tai raparperia.
Muruseos 1 tai 2 tai 3
Vatkaa munat ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vuorotellen keskenään sekoitetut kuivat aineet, sulatettu margariini ja maito. Sekoita taikinaa vain sen verran, että aineet tasoittuvat, mutta taikina ei sitkisty. Ripottele piirakkataikinan päälle marjat pisteiksi. Valmista muruseos ja ripottele se marjojen päälle. Paista piirakka uunin keskiosassa 175-200 asteessa kullanruskeaksi, kokeile kypsyyttä piirakan keskeltä tikulla. (paistamisaika noin 20 minuuttia)
MARJAMURUPIIRAKKA 2 (pikataikina)
2 munaa
2 dl sokeria
2 dl voisulaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 munaa
2 dl sokeria
2 dl voisulaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl maitoa
korkeintaan 2 dl marjoja, omenoita tai raparperia (pehmitä omenat ja raparperit mikrossa sokerin kera)
Sekoita munat ja sokeri. Lisää maito ja sulatettu rasva sekoittaen. Lisää vehnäjauholeivinjauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina pyöreään piirasvuokaan. Ripottele päälle marjat pisteiksi. Sekoita muruseoksen aineet ja ripottele seos marjojen päälle. Paista piirakka 175 - 200 asteessa noin 25- 30 minuuttia.
korkeintaan 2 dl marjoja, omenoita tai raparperia (pehmitä omenat ja raparperit mikrossa sokerin kera)
Sekoita munat ja sokeri. Lisää maito ja sulatettu rasva sekoittaen. Lisää vehnäjauholeivinjauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina pyöreään piirasvuokaan. Ripottele päälle marjat pisteiksi. Sekoita muruseoksen aineet ja ripottele seos marjojen päälle. Paista piirakka 175 - 200 asteessa noin 25- 30 minuuttia.
MARJAMURUPIIRAKKA 3
(pikataikina)
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria ( tai 2dl, jos makeampaa haluat)
2 dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä tai piimää tai maitoa tai vanha kermakin käy
1 dl juoksevaa margariinia tai rypsi- tai rapsiöljyä
1 kananmuna
korkeintaan 2 dl marjoja, omenoita tai raparperia pisteinä piiraan pintaan (pehmitä
omenat ja raparperit mikrossa sokerin kera)
Sekoita kuivat aineet. Lisää jogurtti tai muu neste ja muna, sekoita
nopeasti tasaiseksi. Jos käytät nesteenä kermaa tai maitoa, lisää vähän jauhojen määrää, esim 1/4 dl lisää. Levitä taikina pyöreään piirasvuokaan. Uunipellille 4 - kertainen annos. Ripottele päälle
marjat pisteiksi. Sekoita muruseoksen aineet ja ripottele seos marjojen päälle.
Paista piirakka 180 asteessa noin 25- 30 minuuttia, kunnes se on
kullanruskea pinnaltaan. Piiras on hyvää ilman muruseostakin!
Muruseos 1
50 g margariinia
1 dl ruskeaa sokeria
1 dl ruskeaa sokeria
tai 1 dl sokeria tai
1 dl fariinisokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
½ tl vanilliinisokeria
Muruseos 2
70 g margariinia
1 dl fariinisokeria
1 dl fariinisokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kookoshiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
1 tl vanilliinisokeria
Muruseos 3
70 g margariinia
1 dl fariinisokeria
3 dl kaurahiutaleita
1 dl fariinisokeria
3 dl kaurahiutaleita
1 tl vanilliinisokeria
Voit pehmittää margariinia ensin mikroaaltouunissa
kannellisessa astiassa. Lisätessäsi jauhoja tai hiutaleita älä sekoita liikaa –
seos ei saisi tulla tasaiseksi massaksi, vaan sen pitää jäädä murumaiseksi.
Tarvittaessa voit lisätä jauhojen tai hiutaleiden määrää. Laita muruseos piiraan pintaan siinä vaiheessa paistoa, kun pinta on jo kantava, ei vielä ruskea. Paksumpaan taikinaan muruseoksen voi laittaa heti paiston alussa pintaan
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: