Siirry pääsisältöön

Makusiirapit voit helposti tehdä itse





Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .  

Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja siirappeja. Yllätys, yllätys, erityisen hienon makuiseksi osoittautui nektariinisiirappi, aivan makuhermoja lumoava maku! Siirappien valmistus on helppoa.


Puhdista pullot tai tölkit


Pese pullot tai tölkit ja kannet astianpesukoneessa kuumimmalla ohjelmalla ja pullota siirappi suoraan koneesta tulleeseen kuumaan pulloon. Täytä pullo tai purkki niin, että se tulee yli laidan, silloin pulloon ei jää ilmaa, jota pieneliöt tarvitsevat kasvuunsa ja nesteen jäähtyessä korkin ja nesteen väliin jää säilymistä edistävät tyhjiö.

Toinen mahdollisuus on kuumentaa pestyt pullot tai purkit kansineen uunissa 100 asteessa. Pullottamisessa auttaa suppilo ja patalaput - pullot voi myös kietoa sanomalehteen ennen uuniin laittamista, niin ne eivät polta käsiä. Tee pullotus kuumaa kestävän lautasen päällä, koska nestettä valutetaan vähän yli laidan, niin se jää lautaselle. 

Kun pullot ovat jäähtyneet,  pese niiden pinta kuumalla vedellä hyvin.  Jos sokerilientä jää pullon ulkopintaan,  siihen syntyy helposti homekasvustoa - puhtaus on tärkeää säilönnässä,  kuumuus tappaa pieneliöt. 

Reseptit


Mansikka-raparperisiirappi

200 g raparperia
300 g mansikkaa
3 dl vettä
5 dl eli 400 g sokeria

Vadelmasiirappi

400 g vadelmia
4 dl vettä
4 dl eli noin 300 g sokeria

Piparminttusiirappi

2 dl sokeria
2dl vettä
4 dl mintun lehtiä
1 -2 tl sitruunanmehua

Nektariinisiirappi

380 g paloiteltuja nektariineja
2 dl vettä
2 dl sokeria


Marjasiirappi 1
5 dl marjamehua,  sokeroimatonta
4 dl sokeria

Keitä ensin vettä ja sokeria noin 10 minuuttia, lisää sitten makuaine ja keitä vielä noin 10 minuuttia TAI laita kaikki aineet kattilaan ja keitä 15-20 minuuttia niin, että neste kuplii koko ajan, sekoita välillä. Maista sokerin määrä. Siivilöi ja pullota. Anna jäähtyä ja säilytä jääkaapissa.

Marjasiirappi 2

1 l marjoja
2 dl vettä
4-5 dl sokeria 
Voit lisätä maun mukaan sitruunan tai limen mehua. 

Keitä tuoreita tai pakastemarjoja,  kunnes niiden kuoret pehmenevät ja marjoista irtoaa mehua.  Siivilöi mehu kattilaan,  lisää sokeri ja keitä vielä 10-20 minuuttia,  kunnes syntyy siirappia.  Lisää lopuksi sitruunan tai limen mehua esim. pari teelusikallista. Pullota siirappi ja säilytä kylmässä.  Hygieenisesti valmistettuna siirappi säilyy yli vuoden jääkaapissa. 





Kommentit

  1. Sorry, luin hätäisesti 😂 vastaus on tekstissä !

    VastaaPoista
  2. Hei,
    sokerista haluaisin kysyä.
    - onko kokemuksia fariini- ja hillosokereiden käyttämisestä diy-siirapeissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei en ole tehnyt näillä. Muutoksissa esittäisin itselleni aina kysymyksen miksi? Olen kyllä kokeilunhaluinen itse.

      Fariinisokerilla voi kyllä sokerin korvata, lähtökohtaisesti ajattelisin samaa määrää. Fariinisokeri lisää karamellista makua, mutta myös tummaa väriä.

      Hillosokerissa on hyydyttävää pektiiniä, sitä on monissa marjoissakin. Lisäksi hillosokerissa on sitruunahappoa ja säilyvyyttä lisäävää ainetta.

      Jos siirappiin tulee joukkoon pektiiniä sisältäviä marjoja se tahtoo hyytyä liikaakin, jolloin sitä on vaikea saada pullosta ulos.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja