Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .
Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja siirappeja. Yllätys, yllätys, erityisen hienon makuiseksi osoittautui nektariinisiirappi, aivan makuhermoja lumoava maku! Siirappien valmistus on helppoa.
Puhdista pullot tai tölkit
Pese pullot tai tölkit ja kannet astianpesukoneessa kuumimmalla ohjelmalla ja pullota siirappi suoraan koneesta tulleeseen kuumaan pulloon. Täytä pullo tai purkki niin, että se tulee yli laidan, silloin pulloon ei jää ilmaa, jota pieneliöt tarvitsevat kasvuunsa ja nesteen jäähtyessä korkin ja nesteen väliin jää säilymistä edistävät tyhjiö.
Toinen mahdollisuus on kuumentaa pestyt pullot tai purkit kansineen uunissa 100 asteessa. Pullottamisessa auttaa suppilo ja patalaput - pullot voi myös kietoa sanomalehteen ennen uuniin laittamista, niin ne eivät polta käsiä. Tee pullotus kuumaa kestävän lautasen päällä, koska nestettä valutetaan vähän yli laidan, niin se jää lautaselle.
Kun pullot ovat jäähtyneet, pese niiden pinta kuumalla vedellä hyvin. Jos sokerilientä jää pullon ulkopintaan, siihen syntyy helposti homekasvustoa - puhtaus on tärkeää säilönnässä, kuumuus tappaa pieneliöt.
Reseptit
Mansikka-raparperisiirappi
200 g raparperia
300 g mansikkaa
3 dl vettä
5 dl eli 400 g sokeria
Vadelmasiirappi
400 g vadelmia
4 dl vettä
4 dl eli noin 300 g sokeria
Piparminttusiirappi
2 dl sokeria
2dl vettä
4 dl mintun lehtiä
1 -2 tl sitruunanmehua
Nektariinisiirappi
380 g paloiteltuja nektariineja
2 dl vettä
2 dl sokeria
Marjasiirappi 1
5 dl marjamehua, sokeroimatonta
4 dl sokeria
Keitä ensin vettä ja sokeria noin 10 minuuttia, lisää sitten makuaine ja keitä vielä noin 10 minuuttia TAI laita kaikki aineet kattilaan ja keitä 15-20 minuuttia niin, että neste kuplii koko ajan, sekoita välillä. Maista sokerin määrä. Siivilöi ja pullota. Anna jäähtyä ja säilytä jääkaapissa.
Marjasiirappi 2
1 l marjoja
2 dl vettä
4-5 dl sokeria
Voit lisätä maun mukaan sitruunan tai limen mehua.
Keitä tuoreita tai pakastemarjoja, kunnes niiden kuoret pehmenevät ja marjoista irtoaa mehua. Siivilöi mehu kattilaan, lisää sokeri ja keitä vielä 10-20 minuuttia, kunnes syntyy siirappia. Lisää lopuksi sitruunan tai limen mehua esim. pari teelusikallista. Pullota siirappi ja säilytä kylmässä. Hygieenisesti valmistettuna siirappi säilyy yli vuoden jääkaapissa.
Sorry, luin hätäisesti 😂 vastaus on tekstissä !
VastaaPoistaKiva jos löytyi!
PoistaHei,
VastaaPoistasokerista haluaisin kysyä.
- onko kokemuksia fariini- ja hillosokereiden käyttämisestä diy-siirapeissa?
Hei en ole tehnyt näillä. Muutoksissa esittäisin itselleni aina kysymyksen miksi? Olen kyllä kokeilunhaluinen itse.
PoistaFariinisokerilla voi kyllä sokerin korvata, lähtökohtaisesti ajattelisin samaa määrää. Fariinisokeri lisää karamellista makua, mutta myös tummaa väriä.
Hillosokerissa on hyydyttävää pektiiniä, sitä on monissa marjoissakin. Lisäksi hillosokerissa on sitruunahappoa ja säilyvyyttä lisäävää ainetta.
Jos siirappiin tulee joukkoon pektiiniä sisältäviä marjoja se tahtoo hyytyä liikaakin, jolloin sitä on vaikea saada pullosta ulos.