Siirry pääsisältöön

Makusiirapit voit helposti tehdä itse





Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .  

Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja siirappeja. Yllätys, yllätys, erityisen hienon makuiseksi osoittautui nektariinisiirappi, aivan makuhermoja lumoava maku! Siirappien valmistus on helppoa.


Puhdista pullot tai tölkit


Pese pullot tai tölkit ja kannet astianpesukoneessa kuumimmalla ohjelmalla ja pullota siirappi suoraan koneesta tulleeseen kuumaan pulloon. Täytä pullo tai purkki niin, että se tulee yli laidan, silloin pulloon ei jää ilmaa, jota pieneliöt tarvitsevat kasvuunsa ja nesteen jäähtyessä korkin ja nesteen väliin jää säilymistä edistävät tyhjiö.

Toinen mahdollisuus on kuumentaa pestyt pullot tai purkit kansineen uunissa 100 asteessa. Pullottamisessa auttaa suppilo ja patalaput - pullot voi myös kietoa sanomalehteen ennen uuniin laittamista, niin ne eivät polta käsiä. Tee pullotus kuumaa kestävän lautasen päällä, koska nestettä valutetaan vähän yli laidan, niin se jää lautaselle. 

Kun pullot ovat jäähtyneet,  pese niiden pinta kuumalla vedellä hyvin.  Jos sokerilientä jää pullon ulkopintaan,  siihen syntyy helposti homekasvustoa - puhtaus on tärkeää säilönnässä,  kuumuus tappaa pieneliöt. 

Reseptit


Mansikka-raparperisiirappi

200 g raparperia
300 g mansikkaa
3 dl vettä
5 dl eli 400 g sokeria

Vadelmasiirappi

400 g vadelmia
4 dl vettä
4 dl eli noin 300 g sokeria

Piparminttusiirappi

2 dl sokeria
2dl vettä
4 dl mintun lehtiä
1 -2 tl sitruunanmehua

Nektariinisiirappi

380 g paloiteltuja nektariineja
2 dl vettä
2 dl sokeria


Marjasiirappi 1
5 dl marjamehua,  sokeroimatonta
4 dl sokeria

Keitä ensin vettä ja sokeria noin 10 minuuttia, lisää sitten makuaine ja keitä vielä noin 10 minuuttia TAI laita kaikki aineet kattilaan ja keitä 15-20 minuuttia niin, että neste kuplii koko ajan, sekoita välillä. Maista sokerin määrä. Siivilöi ja pullota. Anna jäähtyä ja säilytä jääkaapissa.

Marjasiirappi 2

1 l marjoja
2 dl vettä
4-5 dl sokeria 
Voit lisätä maun mukaan sitruunan tai limen mehua. 

Keitä tuoreita tai pakastemarjoja,  kunnes niiden kuoret pehmenevät ja marjoista irtoaa mehua.  Siivilöi mehu kattilaan,  lisää sokeri ja keitä vielä 10-20 minuuttia,  kunnes syntyy siirappia.  Lisää lopuksi sitruunan tai limen mehua esim. pari teelusikallista. Pullota siirappi ja säilytä kylmässä.  Hygieenisesti valmistettuna siirappi säilyy yli vuoden jääkaapissa. 





Kommentit

  1. Sorry, luin hätäisesti 😂 vastaus on tekstissä !

    VastaaPoista
  2. Hei,
    sokerista haluaisin kysyä.
    - onko kokemuksia fariini- ja hillosokereiden käyttämisestä diy-siirapeissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei en ole tehnyt näillä. Muutoksissa esittäisin itselleni aina kysymyksen miksi? Olen kyllä kokeilunhaluinen itse.

      Fariinisokerilla voi kyllä sokerin korvata, lähtökohtaisesti ajattelisin samaa määrää. Fariinisokeri lisää karamellista makua, mutta myös tummaa väriä.

      Hillosokerissa on hyydyttävää pektiiniä, sitä on monissa marjoissakin. Lisäksi hillosokerissa on sitruunahappoa ja säilyvyyttä lisäävää ainetta.

      Jos siirappiin tulee joukkoon pektiiniä sisältäviä marjoja se tahtoo hyytyä liikaakin, jolloin sitä on vaikea saada pullosta ulos.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...