Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa!
Britakakku
Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta, 10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20 henkilölle löytyy täältä
Pohja
175 g margariinia (150g)
1 3/4 dl sokeria (1 1/2 dl)
5 kananmunan keltuaista (4)
1 3/4 dl maitoa ( 1 1/2 dl)
3 dl vehnäjauhoja (2 1/2 dl)
2 tl leivinjauhetta (2 tl)
2 tl vanilliinisokeria (1 tl)
Marenki
5 valkuaista (4)
2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl)
2 tl vanilliinisokeria (1 tl)
( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää pois)
( 1 tl maissitärkkelysjauhoa - tavallisesti ei käytetä)
Koristeluun tomusokeria tai kosteuden kestävää lumisokeria, mintunlehtiä ja mansikoita.
Taikina on 60 cm leveän uunin uunipeltiin sopiva. Taittelin leivinpaperiin reunat ja keskelle "parin sentin suorakaiteen", jotta sain kahdelle kakkupohjalle ääriviivat leivinpaperiin.
Ohjeen voit tehdä puolet pienempänä, jolloin kakun koko voi olla lähes sama, mutta levyt tehdään ohuemmiksi. Myös Yhteishyvässä on pienempi kuvallinen ohje.
POHJATAIKINA Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset, siihen on monta tapaa - Valiolla on hyvä video-ohje. Muistathan, että pisarakin vettä tai keltuaista työvälineissä tai massassa aiheuttaa sen, ettei valkuaiset vaahtoudu. Erottele siksi yksi muna kerrallaan juomalasiin ja tarkista joka valkuaisen puhtaus erikseen.
Vatkaa margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerrallaan vatkaten samalla. Lisää maito ja kuivat aineet puulastalla sekoittaen taikinaan. Jos haluaa napakamman pohjan, voi jauhoja lisätä vähän esim 2 rkl tässä ohjeessa. Levitä taikina uunipellille nuolijan avulla, siisti kakkulevyjen reunat suoriksi. Paista kakkupohjia ensin yksin kiertoilmassa 180 asteessa noin 10 min, kunnes pinta saa hiukkasen väriä, lisää valkuaisvaahto vasta sitten - näin saat vaaleamman pinnan marenkiin. Jos pohja saa liikaa väriä, marenki ei enää tartu pintaan, joten lisää marenki ajoissa.
Marengin voi lisätä myös samantien kakkupohjan päälle ja paistaa noin puolisen tuntia 175 asteessa kiertoilmalla, mutta sillloin pinta ruskistuu helpommin - lämmön säätelyllä matalammaksi voit välttää värin muodostumista - tähän toimintatapaan ohjeet yllä tuossa 15-20 hengen Britakakun linkissä.
Lisäys 2022: samaan aikaan pohja ja marenki uuniin. Kiertoilmauunissa, jossa lämpö kiertää peltien välissäkin, voit laittaa paiston keskivaiheessa uunipellin väärin päin marenki pohjan päälle, näin marenki pysyy vaaleampana. Tasalämpöuunissa voi suojata marenkia samalla tavalla paistamisen loppuvaiheessa - uunipelti estää lämmön johtumisen ylhäältä päin paistettavaan leivonnaisen. Leivinpaperiin käy suojaamaan pintaa, mutta, se voi tarttua kiinni marenkiin.
Lisäys 2024 : Britaa paistaessa kannattaa sihdata tomusokeria marengin päälle, niin saa rapeamman pinnan
MARENKI Pohjan kypsyessä vaahdota kananmunan valkuaiset - lisää ensin 1 tl sitruunan mehua valkuaisten joukkoon ja aloita vatkaus. Lisää loppuvaiheessa vatkaamista sokeri vähän kerrallaan - jos vaahtoutumisen kanssa olisi ongelmaa, kokeile taas lisätä pari pisaraa sitruunan mehua- happo vahvistaa valkuaisvaahto. Sokeria voi myös lämmittää vähän mikrossa, sekin vahvistaa vaahtoa. Vaahdota, kunnes vaahto pysyy kulhossa, vaikka kääntäisit sen ylösalaisin. Tiiviimmän, kestävämmän vaahdon saat, jos lisäät 1 tl maissitärkkelysjauhoa tai perunatärkkelystä.
Pursota valkuaisvaahto taikinalevyjen päälle ilmavasti. (Ripottele päälle mantelilastut tai pähkinärouhetta) Laita levyt uudelleen uuniin ja paista joko 15 min 180 astetta tai pitempään matalammalla lämmöllä esim 150 astetta, niin että marenki kuivuisi pinnastaan, mutta ei ruskistuisi. Alenna lämpö myöhemmin 80-120 asteeseen, jos haluat marengista vaaleaa ja rapeampaa. Voit peittää marengin leivinpaperilla, jos se saa liikaa väriä. Paista noin 30 minuuttia tai pitempäänkin, kunnes pohja on kypsä ja marenki vaaleaa ja vähän rapeaa - pienempi annos voi kypsyä nopeamminkin!. Marenkia voi siis halutessaan kuivatella 100 asteessa pidempäänkin, jolloin kakkupohja voi olla yli tunninkin uunissa, mutta silloin pohjastakin tulee kuivempi, varo ettei kuivu liikaa.
Jäähdytä kakkulevyt, ne voi myös pakastaa tasaisella alustalla, esimerkiksi leikkuulaudan päällä. Kakkulevyt säilyvät hyvin huoneen lämmössä leivinpaperin alla seuraavaan päivään.
TÄYTTÄMINEN Irrota leivinpaperi pohjasta vetämällä sitä pois samalla, kun laitat kakkulevyn tarjoilulaustalle. Levitä alapohjalle haluamasi täytteet, kesällä esimerkiksi tuoreita marjoja ja kermarahkavaahtoa - maustetttu vaniljarahkakin käy hyvin, tai vaniljatuorejuusto-kermaseos, mausta halutessasi esim. Lemon curdilla tai kinuski kastikkeella tai Marianne crushilla. Talvella käy säilykehedelmät ja hillot marjojen tilalle. Laita päällilevy päälle samalla vetäen leivinpaperia pois alta, painele kevyesti levy paikoilleen ja ripottele levylle tomusokeria sihdin läpi. Koristele haluamallasi tavalla. Itse käytin mansikoiden ja kermavaahdon lisäksi mintun lehtiä.
Kermarahkavaahto
annos isompaan kakkuun, pienempään voit käyttää kaikkia aineita 1/4 vähemmän (kerman ja rahkan suhdetta voi vaihdella). Tämä annos riittää täytteeksi. Jos pursotat päällekin, lisää kermaa 1-2 dl.
3 dl eli 1 prk vispikermaa - vaahdota
1 prk =250 g rahkaa
1/4 dl sokeria
1 dl mansikkatomusokeria
2 tl vanilliinisokeria
(1 rkl vaniljakreemijauhetta)
2 tl raparperimansikkasiirappia ks ohje
- Aloita kerman vaahdotus, lisää muut aineet, kun vaahto alkaa muodostua. Sekoita kerman joukkoon muut aineet sähkövatkaimella, maista maku ja lisää sokereita tai sitruunanmehua oman makusi mukaan.
Täytteen voi myös hyydyttää liivatteiden avulla, esim. 2 liivatetta edelliseen täytteen ohjeeseen. Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä, ota ne sormien väliin ja heitä kattilan pohjalle niin, että vettä menee tilkka mukana. Kuumenna ja sekoita tasaiseksi. Anna liivateseoksen hetki jäähtyä ja lisää se sitten ohuena nauhana samalla sekoittaen kermarahkaseokseen. Liivatteen voi hyvin lisätä vatkaamisen loppuvaiheessa tai sen voi sekoittaa ensin rahkaan - varo kuitenkin kovia lämpötilaeroja: jos rahka on liian kylmää, kuuma liivate muodostaa rihmoja massan joukkoon.
Britakakku sopii tarjottavaksi heti, mutta sen voi myös tehdä valmiiksi ja tarjota seuraavana päivänä. kakun voi myös laittaa pakastimeen jäätymään ja vetää jäätyneen kakun päälle muovipussin seuraavana päivänä. Pakastettu kakku sulatetaan yön yli jääkaappilämpötilassa.
ALLA 4 munan ohjeella tehty kakku vaiheittain
Lisäys ja keksintö 2022:
VastaaPoistatykkään rapeasta, paksummasta ja suht valkoisesta marengista Britakakussa. Vaatii matalamman paistolämmön, mutta toisaalta liian pitkä kuivatus kuivattaa pohjaa.
Tänään laitoin 5 munaa taikinaan, mutta lisäsin marenkiin vielä yhden valkuaisen ja vähän sokeria sekä teelusikallisen maissijauhoa - sirä en ole ennen käyttänyt kuin pavlovassa, mutta lisäähän se rapeutta. Suurempi määrä valkuaisvaahtoa on hyvä, jos haluaa pursottaa marengin tortun päälle.
Leivinpaperi marengin päällä estää tummumista, mutta se tarttuu helposti kiinni. Mies keksi mulle tänään, että laita suora macaronpelti tai uunipelti nurinpäin tortun päälle, niin se estää marengin tummumista ja se olikin tosi näppärä keino.
Olen leiponut Britoja ainakin 40 vuotta, niin mulla on näitä omia tapojani