Ohje päivitetty 19.6.2025
Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa!
Britakakku
Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta, 10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20 henkilölle löytyy täältä
Pohja
175 g margariinia (150g)
1 3/4 dl sokeria (1 1/2 dl)
5 kananmunan keltuaista (4) (käytin L-koko)
1 3/4 dl maitoa ( 1 1/2 dl)
3 dl vehnäjauhoja (2 1/2 dl)
2 tl leivinjauhetta (2 tl)
2 tl vanilliinisokeria (1 tl)
Marenki
5 valkuaista (4)
2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl)
2 tl vanilliinisokeria (1 tl)
( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää pois)
( 1 tl maissitärkkelysjauhoa - tavallisesti ei käytetä)
Koristeluun tomusokeria tai kosteuden kestävää lumisokeria, mintunlehtiä ja mansikoita.
Taikina on 60 cm leveän uunin uunipeltiin sopiva. Taittelin leivinpaperiin reunat ja keskelle "parin sentin suorakaiteen", jotta sain kahdelle kakkupohjalle ääriviivat leivinpaperiin.
Ohjeen voit tehdä puolet pienempänä, jolloin kakun koko voi olla lähes sama, mutta levyt tehdään ohuemmiksi.
POHJATAIKINA Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset, siihen on monta tapaa - Valiolla on hyvä video-ohje. Muistathan, että pisarakin vettä tai keltuaista työvälineissä tai massassa aiheuttaa sen, ettei valkuaiset vaahtoudu. Erottele siksi yksi muna kerrallaan juomalasiin ja tarkista joka valkuaisen puhtaus erikseen.
Vatkaa margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerrallaan vatkaten samalla. Lisää maito ja kuivat aineet kevyesti sekoittaen taikinaan. Jos haluaa napakamman pohjan, voi jauhoja lisätä vähän esim. 1/2 dl tässä ohjeessa. Levitä taikina uunipellille nuolijan avulla, siisti kakkulevyjen reunat suoriksi.
MARENKI Vaahdota kananmunan valkuaiset puhtaassa teräskulhossa- lisää ensin 1 tl sitruunan mehua valkuaisten joukkoon ja aloita vatkaus.Vatkaa alussa hitaammalla, sitten kun vaahto alkaa muodostua, vatkaa kovemmalla nopeudella. Lisää loppuvaiheessa vatkaamista sokeria vähän kerrallaan - jos vaahtoutumisen kanssa olisi ongelmaa, kokeile taas lisätä pari pisaraa sitruunan mehua- happo vahvistaa valkuaisvaahtoa. Sokeria voi myös lämmittää vähän mikrossa, sekin vahvistaa vaahtoa. Vaahdota, kunnes vaahto pysyy kulhossa, vaikka kääntäisit sen ylösalaisin. Tiiviimmän, kestävämmän vaahdon saat, jos lisäät sokeriin sekoitettuna 1 tl maissitärkkelysjauhoa tai perunatärkkelystä.
Lue alta paisto-ohje, valitse työtapa. Nostele lusikalla tai pursota valkuaisvaahto taikinalevyjen päälle ilmavasti. (Ripottele päälle mantelilastut tai pähkinärouhetta)
Paistotapa 1. Paista kakkupohjia ensin yksin kiertoilmassa 175 asteessa noin 10 min, kunnes pinta saa hiukkasen väriä. Vaahdota sillä aikaa marenki. Lisää valkuaisvaahto vasta vähän kypsyneelle pinnalle sitten - näin saat vaaleamman ja kosteamman pinnan marenkiin, mutta jos pohja saa liikaa väriä, marenki ei enää tartu pintaan, joten lisää marenki ajoissa.
Paistotapa 2. Nostele ilmavasti lusikalla tai pursota marenki heti taikinalevyn päälle. (Ripottele halutessasi päälle mantelilastut tai pähkinärouhetta) . Paista alussa esim 10 min. 175 asteessa kiertoilmalla, sitten noin 25-30 min 160 asteessa. Pidä koko ajan tai paiston lopulla uunipelti nurin päin laitettuna aivan Britan päällä, - tai laita leivinpaperi pintaan, kun huomaat, että pinta alkaa ruskistua - leivinpaperi jää vain helposti marengin pintaan kiinni. Suojaus heti paistamisen alusta alkaen tai paiston lopulla auttaa marenkia pysymään vaaleampana ja marengista tulee ilmavampi.
Tasalämpöuunissa voi käyttää vähän korkeampaa lämpötilaa (alussa 180?) ja suojata marenkia samalla tavalla paistamisen loppuvaiheessa - suojaus estää lämmön johtumisen ylhäältä päin paistettavaan leivonnaiseen ja pinnan ruskistumisen.
Lisäys 2024 : Britaa paistaessa kannattaa sihdata tomusokeria marengin päälle, niin saa rapeamman pinnan
Marenkia voi halutessaan kuivatella uunissa vielä paiston jälkeen 80 - 100, mutta silloin pohjastakin tulee kuivempi, varo ettei kuivu liikaa!!.
Jäähdytä kakkulevyt, ne voi myös pakastaa tasaisella alustalla, esimerkiksi leikkuulaudan päällä. Kakkulevyt säilyvät hyvin huoneen lämmössä leivinpaperin alla seuraavaan päivään.
Kermarahkavaahto täytteeksi
annos isompaan kakkuun, pienempään voit käyttää kaikkia aineita 1/4 vähemmän (kerman ja rahkan suhdetta voi vaihdella). Tämä annos riittää täytteeksi. Tästä riitti kakun päällekin pursotusta reunoille.
4 dl vispikermaa - vaahdota
1 prk =250 g rahkaa, voi olla mansikkarahkaakin
200 g Mascarponejuustoa
1/2- 1dl dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
(1 rkl vaniljakreemijauhetta)
2 tl raparperimansikkasiirappia ks Ohje tai 1 tl sitruunanmehua
- Aloita kerman vaahdotus, lisää muut aineet, kun vaahto alkaa muodostua. Sekoita kerman joukkoon muut aineet sähkövatkaimella, maista maku ja lisää sokereita tai sitruunanmehua oman makusi mukaan. Jos käytät vaniljkreemijauhetta hyydyttämään täytettä, niin lisää se vatkaamisen loppuvaiheessa. Se alkaa kiinteyttää täytettä nopeasti, käytä sopiva määrä.
Täytteen voi myös hyydyttää liivatteiden avulla, esim. 2 liivatetta edelliseen täytteen ohjeeseen. Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä, ota ne sormien väliin ja heitä kattilan pohjalle niin, että vettä menee tilkka mukana. Kuumenna ja sekoita tasaiseksi. Anna liivateseoksen hetki jäähtyä ja lisää se sitten ohuena nauhana samalla sekoittaen kermarahkaseokseen. Liivatteen voi hyvin lisätä vatkaamisen loppuvaiheessa tai sen voi sekoittaa ensin rahkaan - varo kuitenkin kovia lämpötilaeroja: jos rahka on liian kylmää, kuuma liivate muodostaa rihmoja massan joukkoon.
Kermarahkan alle tai päälle voi halutessa lisätä vähän mansikka-raparperihilloketta ja/tai tuoreita marjoja.
Raparperimansikkahilloke täytteeksi
150 g pakastemansikoita
150 g raparperia
100 g hillo-ja marmeladisokeria
Pese ja paloittele raparperit. Sulata mansikoita vähän etukäteen
Laita marjat ja raparperit kattilaan, keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes raparperi pehmiää, lisää sokeri ja keitä 5-10 minuuttia. Maista sokerin määrää, voit lisätä tavallista sokeria halutessasi. Kuori vaahto pois ja purkita uunissa 100 asteessa hetken kuumennettuun lasipurkkiin. Jäähdytä . Levitä hyytynyt hillo kakun väliin.
150 g pakastemansikoita
150 g raparperia
100 g hillo-ja marmeladisokeria
Pese ja paloittele raparperit. Sulata mansikoita vähän etukäteen
Laita marjat ja raparperit kattilaan, keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes raparperi pehmiää, lisää sokeri ja keitä 5-10 minuuttia. Maista sokerin määrää, voit lisätä tavallista sokeria halutessasi. Kuori vaahto pois ja purkita uunissa 100 asteessa hetken kuumennettuun lasipurkkiin. Jäähdytä . Levitä hyytynyt hillo kakun väliin.
Kokoa kakku.Leikkaa pohjalevy kahteen osaan Koristele kakun pinta
Britakakku sopii tarjottavaksi heti, mutta sen voi myös tehdä valmiiksi ja tarjota seuraavana päivänä. Kakun voi myös laittaa pakastimeen jäätymään ja vetää jäätyneen kakun päälle muovipussin seuraavana päivänä. Pakastettu kakku sulatetaan yön yli jääkaappilämpötilassa. Mielestäni kakku pon parasta yhden yön jääkaapissa oltuaan, vaikka sitä suositellaan usein täytettäväksi juuri ennen tarjoilua.
TÄYTTÄMINEN Irrota leivinpaperi pohjasta vetämällä sitä pois samalla, kun työnnät kakkulevyä tarjoilulaustalle. Levitä alapohjalle haluamasi täytteet, kesällä esimerkiksi tuoreita marjoja ja kermarahkavaahtoa ja hilloa - maustetttu vaniljarahkakin käy hyvin, tai vaniljatuorejuusto-kermaseos, mausta halutessasi esim. Lemon curdilla tai kinuski kastikkeella tai Marianne crushilla. Talvella käy säilykehedelmät ja hillot marjojen tilalle. Laita päällilevy päälle samalla vetäen leivinpaperia pois alta, painele kevyesti levy paikoilleen ja ripottele levylle tomusokeria sihdin läpi. Koristele haluamallasi tavalla. Itse käytin mansikoiden ja kermavaahdon lisäksi mintun lehtiä.
ALLA 4 munan ohjeella tehty kakku vaiheittain
Vuoden 25 juhannusbrita yllä olevalla ohjeella, täyte välissä myös mansikoita:
Lisäys ja keksintö 2022:
VastaaPoistatykkään rapeasta, paksummasta ja suht valkoisesta marengista Britakakussa. Vaatii matalamman paistolämmön, mutta toisaalta liian pitkä kuivatus kuivattaa pohjaa.
Tänään laitoin 5 munaa taikinaan, mutta lisäsin marenkiin vielä yhden valkuaisen ja vähän sokeria sekä teelusikallisen maissijauhoa - sirä en ole ennen käyttänyt kuin pavlovassa, mutta lisäähän se rapeutta. Suurempi määrä valkuaisvaahtoa on hyvä, jos haluaa pursottaa marengin tortun päälle.
Leivinpaperi marengin päällä estää tummumista, mutta se tarttuu helposti kiinni. Mies keksi mulle tänään, että laita suora macaronpelti tai uunipelti nurinpäin tortun päälle, niin se estää marengin tummumista ja se olikin tosi näppärä keino.
Olen leiponut Britoja ainakin 40 vuotta, niin mulla on näitä omia tapojani
Minäkin olen leiponut 40 vuotta . Vähän erilaiset ainesuhteet hyvää tulee. Suurinpiirtein samalla tekotavalla
VastaaPoista