Puolukka on niin ehdottomasti jouluun sopiva maku, punainen, pikkaisen kirpakka, samalla hapan ja makea leivonnaisissa, AH! Tykkään!
Tein puolukkahyytelökakkuun kaurapohjan joka on kovahko. Rapean pohjan saa tehtyä myös ruishiutaleista, tai kakkuun sopii browniepohja tai keksipohja.
1. Kaurapohja juustokakkuun
1 dl vehnäjauhoja1/2 dl isoja kaurahiutaleita
1/2 tl leivinjauhetta
pieni! ripaus suolaa
1 tl vanilliinisokeria
1 dl sokeria
30 g margariinia sulatettuna
1/2 kananmuna
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.
Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla taikina siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia
2. Ruishiutalepohja juustokakkuun (voi tehdä myös kaurahiutaleista)
3 dl ruishiutaleita
50 g margariinia
3/4 dl fariinisokeria.
Paahda ruishiutaleita pannulla hetki. Lisää margariini ja fariinisokeri ja anna niiden sulaa. Levitä seos irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi ja jonka reunat on öljytty (tai leivontaspray) ja tomusokeroitu > moussekakku irtoaa liukumalla näin käsitellystä vuoasta. Minä teen mousse- ja juustokakut suoraan tarjoilualustan ja kakkupahvin päälle irtoreunassa hyydyttäen.
3. Browniepohja juustokakkuun
125 g suklaata
30 g margariinia
1 tl vanilliinisokeria
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl vettä
1 dl vehnäjauhoja
Sulata suklaa ja margariini, lisää sokerit, anna vähän jäähtyä. Vatkaa toisessa kulhossa kananmunan rakenne rikki ja lisää vettä, sekoita hyvin. Lisää kananmuna suklaaseokseen ja sitten mahdollisiman vähän sekoittaen jauhot. Laita taikina paistumaan, kohotusainetta ei siis tule, joskus ripauksen leivinjauhetta lisäänkin, mutta se ei varsinaisesti kulu brownies-pohjaan. Paista pohja kypsäksi ja jäähdytä, mutta älä irroita vuoasta.
4. Murupohja
noin 100 g Tasangon vaaleita keksejä tai Murokeksiä tai kaurakeksejä tai Digestivekeksejä tai Domino minttukeksejä tai gluteenittomia keksejä
40 g margariinia sulatettuna
Voitele irtorengas vuokaspraylla tai öljyllä ja asettele se tarjoilualustalle. Hienonna keksit ja sulatettu margariini monitoimikoneessa ja painele reunan sisälle - ei ihan ulkoreunaan saakka, jos tahdot tasaisen hyytelöreunan kakkuun.
Pehmeä keksipohjan saat käyttämällä 60 %:sta leipämargariinia voin tai leivonta margariinin tilalla. Voit korvata rasvan myös omenasoseella, lisää sitä sen verran, että se sitoo keksinmurut.
5. Sokerikakkupohja
eli kääretorttulevy 1 munalla tehtynä tai muu kakkupohja käy myös
6. Valion mantelipohja
150 g mantelimassaa
100 g margariinia2 munaa
2 rkl maissitärkkelystä
½ tl vaniljajauhetta
Kaada taikina leivinpaperilla pohjustettuun Ø 20 - 22 cm irtopohjavuokaan. Paista uunin keskiosassa 175 asteessa n. 20 min. Anna jäähtyä ja poista vuoasta.
Aseta mantelipohja leivinpaperilla pohjustetun Ø 23 - 24 cm irtopohjavuoan pohjalle. Valion koko kakkuohje täällä.
Kakun täyteosa
3 dl puolukoita - sulata,soseuta, siivilöi
3 dl kermaa
1 dl sokeria
3 dl maustamatonta jogurttia
100 g tuorejuustoa
6 liivatetta
1/2 dl vettä
1 rkl Dansukker vaniljasokeria
2 tl vanilliinisokeria
Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna vesi, liota vähän puristetut liivatteet veteen. Vaahdota kerma, mausta sokerilla. Älä vatkaa kermaa liikaa, niin saat tasaisemmat reunat, ilman onttoja paikkoja tai ilmakuplia. Vatkaa jogurtti ja tuorejuusto tasaiseksi sähkövatkaimella. lisää siivilöity puolukkasose. Lisää liivateseos, vatkaa sähkövatkaimella. Nostele viimeksi lastalla joukkoon kerma ja ja vanilliinisokerit, maista, tarvittaessa mausta. Kaada seos irtopohjavuokaan pohjan päälle.
Pohjan päälle voit ennen puolukka täytettä valuttaa kondensoitua kinuskia tai valmista kinuskikastiketta - ei reunoille saakka tai sulatettua suklaata, johon on sekoitettu nokare voita tai muutama pisara glukoosisiirappia - nämä estävät liian hyytymisen.
Tasoita puolukkamassan pinta. Anna kakun hyytyä kunnolla jääkaapissa tai pakastimessa hyytyminen tapahtuu nopeammin. Koristele - sokerimassalumihiutaleiden alle laitoin suklaata, koska sokerimassa helposti sulaa hyytelökakun päällä - suklaa toimii eristeenä.
Näyttää niin ihanalta ja koristelu on todella kaunis ♥
VastaaPoistaKiitos kovasti! Puolukka sopii niin ihanasti maultaan jouluun.
Poista