Siirry pääsisältöön

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen





Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä

 Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta, jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä! 


Mokkapalat

60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle

Pohja:
7 ½ dl vehnäjauhoja
5-7 dl sokeria
5 tl vaniljasokeria
2  tl ruokasoodaa
3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä
Vajaa 1 tl suolaa
300 g margariinia tai voita
6 rkl kaakaojauhetta
2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
3 kananmunaa L- koko

Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda.
Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden joukkoon.

Anna taikinan vähän jäähtyä, sekoita sitten joukkoon piimä ja munat. Taikina saa olla valuvaa paksuudeltaan. 

Suojaa uunipelti kahdella osin päällekkäin olevalla leivinpaperiarkilla siten, että uunipellin reunatkin peittyvät paperilla. Kaada taikina uuninpellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes tikkuun ei tartu taikinaa keskeltä kokeillen.

Kuorrute:

120 g margariinia tai voita
350 g tomusokeria
6 rkl kaakaojauhetta
4 tl vaniljasokeria
8 rkl vahvaa kahvia
100 g suklaata
Ripaus suolaa

Sulata rasva kattilassa, älä keitä. Lisää suklaa paloiteltuna, anna hetken sulaa kuumassa rasvassa ja sekoita sitten. Lisää kaakao, tomusokeri ja muut aineet. Sekoita, kunnes täyte on kiiltävää ja tasaista. 

Mokkapalojen täytteeseen voit tarvittaessa lisätä tomusokeria tai kaakaota. Tämä täyte jähmettyy kuitenkin kylmässä suklaankin vaikutuksesta. Levitä täyte tasaisesti jäähtyneen pohjan päälle ja ripottele nonparelleja päälle. 

Pursotettava täyte 
**1. 5 kertaa yllä oleva ohje

Nyt en osaa aivan tarkkaan sanoa määriä, koska tein kiireellä pursotukset ruokailijoiden odottaessa jo jälkiruokaa. Täytettä on oltava kuitenkin enemmän, kun se pursotetaan, tekisin 1 ½ - kertaisena. Voit tehdä myös ohjeen mukaisen annoksen, pursottaa noin puolet mokkapaloista ja pakastaa loput ilman täytettä. 

Täytteeseen on lisättävä tomusokeria (lisäsin tuohon yllä olevaan annokseen noin  50 g) ja jäähdytettävä täyte kunnolla jääkaapissa tai nopeammin pakasteessa ennen sen vatkaamista.

Täytteen paksuuden pitää olla pursotinpussista sopivan jähmeänä ulos tulevaa, tarvittaessa voi vatkatessa lisätä vähän kahvia, jos se olisi liian paksua. Vatkattaessa täytteestä tulee mattamaisempaa ja vaaleampaa. 

Pursota 6-sakaraisella tähtityllalla ruusukkeita ja tähtiä, lisää päälle koristehelmiä tai strösseleitä. Anna olla hetken jääkaapissa  ennen tarjoilua, niin täyte jähmettyy. 











Kommentit

  1. Mitä tarkoittaa Kaada taikina 2 vierekkäin laitetun leivinpaperin päälle uuninpellille .Tuleeko annoksesta kaksi piirakkaa?

    VastaaPoista
  2. Kiitos, täsmennän tekstiin. Yksi leivinpaperiarkki ei riitä 60 cm leveän uunin uunipellin reunojen suojaamiseen... Tulee tiskiä. Siksi 2 paperia uunipellille.

    VastaaPoista
  3. Mokkapalat ja kuorrute näyttävät todella herkullisilta 😊 Jos tekee päällisen pursotettavana versiona, pitääkö mokkapalat säilyttää jääkaapissa? Mietin, että tekisin vastaavanlaisen päiväkodin myyjäisiin, mutta onnistuukohan myynti huoneenlämmöstä.

    VastaaPoista
  4. Kyllä tuo kuorrute kestää huoneenlämmössä pelkkää margariinia paremmin, mutta nyt on ollut lämmin syksy....jääkaappisäilytys paras vaihtoehto.
    Mikäli myyjäisissä olisi kahvio, mokkapalat syötäisiin heti oston jälkeen, mutta jos ne kuljetetaan kotiin, olisi hyvä myydä ne jääkaappilämpöisinä.
    Sorry, vastaukseni tuli varmasti liian myöhään, en ollut huomannut kysymystäsi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja