Siirry pääsisältöön

Murupiiras - mustikkapiiras ja omenapiiras - kolme piiraspohjaa ja kolme muruseosta


Hei, täällä kolme hyvää pikaisesti valmistuvaa piiraspohjaa ja kolme hyvää muruseosta pinnalle - kannattaa kokeilla näitä ohjeita! 

Ensimmäinen piiraspohja on kakkumainen, pehmeä rakenteeltaan, toinen on sekoitettava pikataikina, vähän kiinteämpi ja kolmas on tosi pehmeä pikataikina. Nämä on herkkua, niin omenoilla kuin raparpereilla ja marjasesongin mukaisilla marjoilla tai pakastemarjoilla! Huomioi kuitenkin, että sekoittamalla tehdystä pikataikinasta tulee kiinteämpi taikina kuin munavaahtotaikinasta 1, se taas on pehmeä ja kuohkea. Pikataikina (2-3) maistuu tuoreena hyvin, munavaahtotaikina muistuttaa kakku taikinaa ja säilyy hyvänä seuraaviinkin päiviin. Usein tarjoan näitä jäätelön tai vatkattavan vaniljakastikkeen kera.



Voitele ja jauhota piirasvuoka ensin.

MARJAMURUPIIRAKKA 1   (munavaahtotaikina)

Pohja:
2 munaa
1 dl sokeria
2 ½  dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl sulaa rasvaa  (45 g)
½  dl maitoa
kork. 2 dl puolukoita, mustikoita, punaherukoita tai raparperia.

Muruseos 1 tai 2 tai 3

Vatkaa munat ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vuorotellen keskenään sekoitetut kuivat aineet, sulatettu margariini ja maito. Sekoita taikinaa vain sen verran, että aineet tasoittuvat, mutta taikina ei sitkisty. Ripottele piirakkataikinan päälle marjat pisteiksi. Valmista muruseos ja ripottele se marjojen päälle. Paista piirakka uunin keskiosassa 175-200 asteessa kullanruskeaksi, kokeile kypsyyttä piirakan keskeltä tikulla. (paistamisaika noin 20 minuuttia)

MARJAMURUPIIRAKKA 2  (pikataikina)

2 munaa
2 dl sokeria
2 dl voisulaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl maitoa
korkeintaan 2 dl marjoja, omenoita tai raparperia (pehmitä omenat ja raparperit mikrossa sokerin kera)

Sekoita munat ja sokeri. Lisää maito ja sulatettu rasva sekoittaen. Lisää vehnäjauholeivinjauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina pyöreään piirasvuokaan. Ripottele päälle marjat pisteiksi. Sekoita muruseoksen aineet ja ripottele seos marjojen päälle. Paista piirakka 175 -  200 asteessa noin 25- 30 minuuttia.

MARJAMURUPIIRAKKA 3 (pikataikina)

2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria ( tai 2dl, jos makeampaa haluat) 
2 dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä tai piimää tai maitoa tai vanha kermakin käy
1 dl juoksevaa margariinia tai rypsi- tai rapsiöljyä
1 kananmuna
korkeintaan 2 dl marjoja, omenoita tai raparperia pisteinä piiraan pintaan (pehmitä omenat ja raparperit mikrossa sokerin kera)


Sekoita kuivat aineet. Lisää jogurtti tai muu neste ja muna, sekoita nopeasti tasaiseksi. Jos käytät nesteenä kermaa tai maitoa, lisää vähän jauhojen määrää, esim 1/4 dl lisää.  Levitä taikina pyöreään piirasvuokaan. Uunipellille 4 - kertainen annos. Ripottele päälle marjat pisteiksi. Sekoita muruseoksen aineet ja ripottele seos marjojen päälle. Paista piirakka 180  asteessa noin 25- 30 minuuttia, kunnes se on kullanruskea pinnaltaan. Piiras on hyvää ilman muruseostakin! 



Muruseos 1 

50 g margariinia
1 dl ruskeaa sokeria
tai 1 dl sokeria tai
1 dl fariinisokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ tl vanilliinisokeria


Muruseos 2

70 g margariinia
1 dl fariinisokeria
2 dl vehnäjauhoja
1  dl kookoshiutaleita
1 tl vanilliinisokeria


Muruseos 3

70 g margariinia
1  dl fariinisokeria
3  dl kaurahiutaleita
1 tl vanilliinisokeria

  
Voit pehmittää margariinia ensin mikroaaltouunissa kannellisessa astiassa. Lisätessäsi jauhoja tai hiutaleita älä sekoita liikaa – seos ei saisi tulla tasaiseksi massaksi, vaan sen pitää jäädä murumaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhojen tai hiutaleiden määrää. Laita muruseos piiraan pintaan siinä vaiheessa paistoa, kun pinta on jo kantava, ei vielä ruskea. Paksumpaan taikinaan muruseoksen voi laittaa heti paiston alussa pintaan











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...